[97-04]Galant EAxA/W - [EA5W 2.5] Uszkodzona skrzynia automatyczna
Slave - 27-05-2013, 10:44
Hej, podpinam się pod temat, mam oczywiście skrzynie AT, konwenter był wymieniany dwa lata temu przez poprzedniego właściciela i wszystko póki co hula bez zarzutu. Mam jednak następujący problem:
Czasami gdy zapalam auto (zimny silnik) i zrzucam bieg z P na R czuje opór na dźwigni i jak przełącze bieg wyczuwam lekkie szarpnięcie, dzieje się to sporadycznie powiedzmy 1 na 15 razy, czy ktoś się spotkał z takim problemem? Jeśli tak to co to może być?
polaff - 27-05-2013, 17:54
Slave, rozwiązanie Twojego problemu jest banalne. Musisz nauczyć się parkować autem z ASB. Nie możesz opierać auta na "P" zanim przełączysz lewarek na "P" powinieneś zaciągnąć hamulec ręczny tym bardziej jak parkujesz na wzniesieniu lub pochyłości. Blokując auto pozycją P a nie ręcznym ryzykujesz uszkodzenie skrzyni. Ja zawsze jak parkuję na wzniesieniu to najpierw przełączam pozycjoner na "N" zaciągam ręczny - czekam aż auto oprze się na ręcznym i dopiero przełączam na "P"
[ Dodano: 27-05-2013, 17:54 ]
A opór wynika nie z temperatury skrzyni tylko z tego czy P blokowało ruch auta wymuszony np. zjazdem z górki.
Slave - 27-05-2013, 17:58
Wielkie dzięki polaff dużo mi to wyjaśniło, natomiast chciałbym doprecyzować jedną rzecz, w momencie kiedy blokuje auto ręcznym i mam wbite N to rozumiem, że aby przełączyć bieg z N na P muszę jeszcze raz wcisnąć hamulec nożny, tak?
polaff - 27-05-2013, 18:24
Slave, było by to wskazane ze względny na to, że ręczny ma lekki "luz" auto buja się w przód i w tył odrobinę ze względu na szczękową konstrukcję tego układu. A przełączając pozycjoner na P przeskakujesz przez "R" więc prowokujesz do bujania nadwoziem.
Slave - 27-05-2013, 20:57
Mam jeszcze taki problem, ze czasem na P nie chce odpalic, pali tylko na N tym samym musze przełaczyc go przez R, rozumiem. ze to nie jest dobre rozwiazanie, co moze byc tego przyczyna i czy mozna przelaczac biegi na nie zapalonym samochodzie.
polaff - 27-05-2013, 21:41
Slave, można przełączać na zatrzymanym silniku, nie wolno natomiast uruchamiać i zatrzymywać silnika na pozycjach innych niż "P" i "N" bo powoduje to niekorzystny rozkład ciśnień w układzie sterowania sprzęgłami skrzyni.
Co do niemożności odpalani na "P" to trzeba sprawdzić instalację elektryczną, bo rozumie, że nie kręci rozrusznik (?).
Uruchamianie silnika w położeniu neutralnym nie jest niczym złym (nawet biorąc pod uwagę "przejście" przez "R"), jest jedynie niewygodne.
Krzyzak - 28-05-2013, 09:21
Slave napisał/a: | aby przełączyć bieg z N na P muszę jeszcze raz wcisnąć hamulec nożny, tak? | ja tego nie robię - wystarczy machnąć dźwignią na tyle szybko, żeby komp skrzyni nie zaczął sterować eletrozaworami
bo lewarek tak naprawdę to jest przełącznik elektroniki - niczego mechanicznie nie przestawia
cała zabawa odbywa się wewnątrz skrzyni i jest realizowana skomplikowanym systemem elektrozaworów
polaff - 28-05-2013, 09:25
Krzyzak napisał/a: | wystarczy machnąć dźwignią na tyle szybko, żeby komp skrzyni nie zaczął sterować eletrozaworami |
Ja mam na tyle mocno wypracowane odruchy ze względu na jazdę mondeo z a/t, że hamulec wciskam już bezmyślnie. Poza tym większość instrukcji zaleca operowanie pozycjonerem w zakresie PRND tylko razem z wciśniętym hamulcem.
Slave - 28-05-2013, 11:18
Czyli jeśli mam nie odpalony samochód (na zapłonie) i wcisnę hamulec to mogę swobodnie przełączyć bieg bez ryzyka uszkodzenia skrzyni, dobrze rozumiem? Czy mam przełączać bieg bez zapłonu, żeby było bezpieczniej.
Polaff tak wogóle nie działa rozrusznik na "P", zdarza się to niestety często. Pewnie to jakaś czujka w skrzyni lub komputerze która mogła ulec uszkodzeniu, czy problem leży w samej skrzyni?
polaff - 28-05-2013, 11:24
Cytat: | Czyli jeśli mam nie odpalony samochód (na zapłonie) i wcisnę hamulec to mogę swobodnie przełączyć bieg bez ryzyka uszkodzenia skrzyni, dobrze rozumiem? Czy mam przełączać bieg bez zapłonu, żeby było bezpieczniej. | zapłon tu nie ma znaczenia. Ważne by nie robić tego podczas rozruchu lub gaszenia silnika.
Jeśli rozrusznik nie działa na P to stawiał bym na jakiś przewód od sterownia.
KrzysiekV6 - 31-05-2013, 13:47
A tak przez czystą ciekawość. Robił ktoś swap z automatu na manuala? Jak to wygląda od strony technicznej, jakie koszty i gdzie można coś takiego zrobić?
Owczar - 31-05-2013, 16:01
Były już takie swapy. Ale to jak zamienić siekierkę na kijek. Manual w galancie to jeden z najmniej udanych podzespołów. Praktycznie każda skrzynia przy ok 250kkm musi trafić na stół operacyjny.
Koszty pewnie zależne od tego kto to będzie robił, ale biorąc pod uwagę, że musisz kupić używaną skrzynię, którą od razu trzeba regenerować co by potem nie wyciągać- to już koszt koło 1,5k. 500zł skrzynia i 1000zł regeneracja. Plus robocizna, kilka gratów i pewnie coś koło 2,5k wyjdzie.
sampler - 31-05-2013, 19:44
1000 zl regeneracja? 2 lub 4 lozyska do wymiany. Jak dobrze pojdzie 200 zl gora (przy 2 lozyskach). Robocizny nie licze bo naprawa samemu
Owczar - 31-05-2013, 19:59
Ale malo kto robi sam a 1k to srednia cena. Niektorzy wolaja i 1,5k z kompletem lozysk.
bieruta - 08-07-2013, 20:46
Witam.
Mam pytanie odnośnie naprawionej skrzyni. Czy po naprawie sprzęgła hydro kinetycznego i zalaniu nowym olejem trzeba wymieniać olej po przejechaniu ok 2000 km.? Mechanik ostro mnie skasował i zastanawiam się czy szuka jelenia.
|
|
|