To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - ceramizer i jego dzialannie

bbandi - 23-12-2013, 13:44

Zolar napisał/a:
Czy warto użyć specyfiku Liqui Moly Ceratec? Czy ktoś może zalał tym silnik i zauważył jakąś poprawę kultury pracy itp.? :-k

Ja to wczoraj zakupiłem, jak zaaplikuje to dam znać co i jak.

[ Dodano: 29-03-2014, 10:25 ]
Jakiś tydzień temu zaaplikowałem Liqui Moly Ceratec (300ml), popychacze jak na razie nie ucichły tak jak po ceramizerze, być może to kwestia przejechania odpowiedniej ilości km (na ceramizerze cichły praktycznie natychmiast).
Jednak to co zaobserwowałem to wyraźny wzrost mocy! naprawdę raczej to nie efekt placebo wzrost mocy jest bardzo wyraźny co mi się bardzo podoba a czego nie było czuć w przypadku rodzimego ceramizera.

nix - 30-11-2014, 18:22

bbandi napisał/a:
Zolar napisał/a:
Czy warto użyć specyfiku Liqui Moly Ceratec? Czy ktoś może zalał tym silnik i zauważył jakąś poprawę kultury pracy itp.? :-k

Ja to wczoraj zakupiłem, jak zaaplikuje to dam znać co i jak.

[ Dodano: 29-03-2014, 10:25 ]
Jakiś tydzień temu zaaplikowałem Liqui Moly Ceratec (300ml), popychacze jak na razie nie ucichły tak jak po ceramizerze, być może to kwestia przejechania odpowiedniej ilości km (na ceramizerze cichły praktycznie natychmiast).
Jednak to co zaobserwowałem to wyraźny wzrost mocy! naprawdę raczej to nie efekt placebo wzrost mocy jest bardzo wyraźny co mi się bardzo podoba a czego nie było czuć w przypadku rodzimego ceramizera.

bbandi jak spisuje się specyfik który zalałeś na wiosnę? Jakieś nowe wnioski, poprawa była trwała czy chwilowa? Ile km przejechałeś od momentu zaaplikowania?

W sprawie ceramizer słyszałem opinie że posiada sporej wielkości cząsteczki które potrafią zapychać filtr oleju, przydarzyło się takie coś komuś z Was? Są produkty bazujące na nanoczasteczkach zbyt małych na spowodowanie ewentualnych problemów z filtrem oleju, ktoś takie coś stosował? Jakieś nazwy?
Pozdrawiam

lutekwwl - 03-12-2014, 19:14

a ja mam pytanko, w jaki sposób zaaplikować ceramizer do skrzyni biegów?
robertdg - 03-12-2014, 19:48

Przez otwór do uzupełniania oleju znajduje sie od strony chłodnicy
milo - 03-12-2014, 20:25

lutekwwl napisał/a:
a ja mam pytanko, w jaki sposób zaaplikować ceramizer do skrzyni biegów?

Jeśli masz stan oleju i po odkręceniu korka wlewowego będzie się przelewać to wygodniej i bez kanału odkręcić czujnik wstecznego na samej górze skrzyni i zaaplikować :D
Jaki bedziesz stosował :?:

lutekwwl - 03-12-2014, 22:58

Będe wlewał ponownie (po dwóch latach) ceramizer do silnika + chciałem wlać ceramizer do skrzyń biegów :) który to ten otwór? :P
polaff - 04-12-2014, 08:59

lutekwwl, a co takie super efekty w silniku są?
lutekwwl - 04-12-2014, 23:01

super czy nie super, na pewno nie zaszkodzi a być może coś tam pomoże :)
polaff - 05-12-2014, 05:47

lutekwwl napisał/a:
na pewno nie zaszkodzi
tego pewnym też być nie możesz.
lutekwwl - 05-12-2014, 17:42

lałem dwa lata temu, nie zaszkodziło, wręcz pomogło, ani jednej dolewki oleju np.

Masz może złe doświadczenia z tym że tak do tego sceptycznie podchodzisz?

polaff - 05-12-2014, 18:03

Po prostu nie wierzę w magię internetu i marketing internetowy. Co do dodatków do olejów to też podchodzę dość nieufnie. Miałem kiedyś "przyjemność" jeszcze na praktykach silnik od poloneza po motodoktorze naprawiać :D
Poza tym najlepszą metodą na naprawę zużytego silnika jest jak za pewne wiesz.... naprawa.
A do ceramizera podchodzę tak jak do magnetyzerów....

lutekwwl - 06-12-2014, 23:04

Nie no rzecz jasna nie będę próbował różnymi takimi specyfikami naprawiać silnika, ale do poprawienia kondycji i chociażby przedłużenia żywotności nie zawadzi dolać takiej mieszanki :)
apg2312 - 06-12-2014, 23:20

lutekwwl napisał/a:
Nie no rzecz jasna nie będę próbował różnymi takimi specyfikami naprawiać silnika, ale do poprawienia kondycji i chociażby przedłużenia żywotności nie zawadzi dolać takiej mieszanki :)

Gdyby takie dodatki faktycznie coś dawały, to producenci oleju już dawno by swoje produkty w ten sposób uszlachetniali (podnosząc oczywiście cenę). IMHO wszystkie dodatki do oleju (od zagęszczaczy typu Moto Doctor przez dodatki teflonowe do ceramizerów) pomagają mniej więcej tyle, co zmarłemu kadzidło. Tu naprawdę będzie dobrze, jeśli oprócz wyciągnięcia z kieszeni kasy za cudowny specyfik nie poniesiemy innych strat.
Żeby nie było nieporozumień - w poprzednim aucie zastosowałem Ceramizera. Efekt ? Żaden. Oczywiście oprócz straty sześćdziesięciu ileś złotych ;) Bo nie będę mówił o efekcie placebo, który faktycznie dość długo mi się utrzymywał - z Passata zrobiłem przecież Ferrari...tak mi się przynajmniej wydawało ;)
Ale to jest jak z religią - po prostu kwestia wiary. Jeden wierzy, drugi nie. I każdy sam musi zdecydować, czy naleje sobie Ceramizera, czy nie ;) Ja w każdym razie chociaż sprawdziłem, to nie wierzę :P

polaff - 07-12-2014, 09:50

apg2312 napisał/a:
I każdy sam musi zdecydować, czy naleje sobie Ceramizera, czy nie ;) Ja w każdym razie chociaż sprawdziłem, to nie wierzę :P

amen

szneqz - 25-08-2017, 14:23

dodałem ceramizera jakoś koło grudnia po wymianie oleju w celu uciszenia popychaczy i zmniejszenia zużycia oleju wcześniej galant brał jakiś litr na 12000 km narazie przejechałem 8000 i dolewałem 2 razy po 100 ml popychacze wydaje mi sie że się uciszyły chciaż nie wiem czy ich nie zagłusza drżenia łapy sprzęgła bo wpada na wolnych w delikatny rezonans i ma luz w środku na tej kulce i hałasuje jak złapie ją ręką to jest cisza także cos tam pomogło zwłaszcza na ubywanie oleju i mam zamiar do skrzyni też zastosować bo po wymianie oleju troche praca skrzyni sie poprawiła nie zgrzyta już tak na 2 jak jest zimno