[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regulacja świateł mijania
tobias - 20-06-2011, 08:27
Dziękuje za info
Ale chyba mi się przewidział raczej światła są dobrze. Nie wiem czy mi się nie wydawało przez nasze "równe drogi". Ale jeszcze dla pewności pod jadę któregoś dnia na stację żeby sprawdzić.
Dziękuje ślicznie za pomoc
ALEX-77 - 20-06-2011, 19:13
A u mnie nie działa żadna regulacja ani na pokrętłach ani na tym "cypiduszku" natomiast regulacja elektryczna regulacja z wewnątrz samochodu działa ,niedawno kupiłem auto i chciałem sobie wyregulować światła a tu lipa ,co może być tego przyczyną ? podczas wymiany żarówek odbyłyśniki są nieruchome .
mar111cin - 02-07-2011, 23:15
ja to mam ostatnio wyjątkowego pecha...
dzisiaj byłem na przeglądzie technicznym i chyba musiał baran wychodząc z auta ustawić regulacje na zero.
podjeżdża urządzeniem i że światła są za wysoko... no to ja zerkam i mówię że je z auta spuszczam niżej, bo mam aktualnie dwa pełne baki paliwa, to jest 100kg na tyle auta, jak to wyjeżdże to mi potem światła świecą przed samą maską... Tak że teraz jeżdże na dwójce, a potem zmieniam na jeden i zero i jest dobrze.
a ten baran uparcie że nie, że tak nie może być i rozpędził się ze ŚRUBOKRĘTEM do nich... mówię mu ze tego tak sie nie ustawia i że z tyłu jest to na kluczyk, ale żeby tego mi nie przestawiał bo i tak sam to potem poprawię...
baranisko oczywiście musiało i tak swoje i ostro szuka nasadki i próbuje kręcić.. zero efektu, nic mu nie idzie, w pewnym momencie silniczek lewej lampy aż się odezwał, to mówię żeby to zostawił bo zaraz coś zepsuje...
no i teraz ładnie zauważyłem że lampy już nie chodza równo na regulacji.. glowy nie dam że wcześniej chodziły równo, ale jakby chodziły krzywo to zapewne bym to zauważył...
Pytanie, czy mógł coś zepsuć? przez co by tak dziwnie lampy chodzily? w pozycji zero obie są równo, w pierwszej i drugiej jeszcze w miare też, w pozycji ostatniej lewa lampa świeci znacznie wyżej od prawej.
kokoksik - 12-07-2011, 16:23
Witam
Ostatnio byłem na przeglądzie i gościu zaproponował ustawianie świateł bo były za nisko
Zaczął kręcić tymi "kapslami" i stwierdził że są popsute bo nić światła nie reagują .
Jak się w nocy okazało to reagowały tylko że na światła drogowe "długie".
Poszperałem trochę na forum i dowiedziałem się co do czego przy ustawianiu.
Pojechałem z powrotem do diagnosty wytłumaczyłem co i jak się ustawia - był bardzo zaskoczony że tyle tej regulacji jest
kkriss - 25-09-2011, 20:33
A ja dalej mam problem. Zmieniłem lampy na Depo i długie świeciły mi pod maską, więc pokombinowałem, teraz świecą mi wyżej tylko że na boki . Które pokrętło jest od poziomego ustawiania świateł długich?
deejay - 25-09-2011, 20:49
Najlepiej ustaw sie pod prostą jasną ścianą lub garażem w odległości ok 5 m .
Od swiateł długich sa dwa pokrętła , jedno "prowadzi" wiązkę do środka jezdni , a drugie pokrętło reguluje wysokośc światła . Teraz nie pamietam które za co odpowiada , ale najpierw spróbuj ustawic tak długie aby wiązka swiatał z lewej i prawej strony nachodziła mniejwiecej na "załamanie " świateł mijani i wtedy dopiero ustawiaj wysokoś , pamietaj najpierw "przyciągnij" do siebie wiązke , a potem reguluj wysokosc długich , chyba w miare praktycznie wytłumaczyłem
Poniżej fotka poglądowa , w którym miejscu prawidłowo mają sie znajdować wiązki świateł długich .
Z lewej strony długie "nachodzą" na załamanie , z prawej nachodzą na skupienie wiązki św. mijania jasne ?
Arturro-86 - 25-09-2011, 21:37
deejay napisał/a: | Najlepiej ustaw sie pod prostą jasną ścianą lub garażem w odległości ok 5 m .
Od swiateł długich sa dwa pokrętła , jedno "prowadzi" wiązkę do środka jezdni , a drugie pokrętło reguluje wysokośc światła . Teraz nie pamietam które za co odpowiada , ale najpierw spróbuj ustawic tak długie aby wiązka swiatał z lewej i prawej strony nachodziła mniejwiecej na "załamanie " świateł mijani i wtedy dopiero ustawiaj wysokoś , pamietaj najpierw "przyciągnij" do siebie wiązke , a potem reguluj wysokosc długich , chyba w miare praktycznie wytłumaczyłem
Poniżej fotka poglądowa , w którym miejscu prawidłowo mają sie znajdować wiązki świateł długich .
[url=http://img24.imagesh...717.jpg]Obrazek[/URL]
Z lewej strony długie "nachodzą" na załamanie , z prawej nachodzą na skupienie wiązki św. mijania jasne ? |
A ja mam pytanie dotyczące świateł mijania, ponieważ... zmieniałem u siebie lewy reflektor (do obudowy z anglika założyłem mój europejski odbłyśnik), bo stary był zaparowany przez pękniętą obudowę...
Pojechałem na stację diagnostyczną w celu ustawienia świateł i... nie jestem zadowolony - koleś ustawił, ale ja mam wrażenie, że świecą za nisko, chciałbym żeby świeciły dalej. Ustawiane na ustawieniu "0" w kabinie. Kiedy zjadę do 5 to świeci praktycznie może 15m przed samochód.
I nie wiem, czy bawić się teraz samemu przed jakąś ścianą, czy jechać na stację i się skarżyć Żarówki mam dobre, bo Thungsram Megalight +50%...
Może ja nie ślepię teraz innych, ale znowu z drugiej strony to niewiele widzę
deejay - 25-09-2011, 21:43
Mozesz delikatnie podnieśc na silniczku , kluczyk nasadowy malutki 4-5 rozmiar Ale pamietaj ze lewa stona ma byc delikatnie nizej od prawej , wiedz nie przesadz
Dread87 - 23-11-2011, 23:40
Mam problem. Jakis czas temu wymieniałem żarówki swiatel mijania. Przed wymiana silniczki ktore ustawiaja wysokosc swiatla dzialaly bez zarzutu, po wymianie wszystko padło. Sprawdzalem bezpieczniki ale wszystko jest ok. Macie jakis pomysł na to co moze byc przyczyna?
robertdg - 24-11-2011, 07:51
Brak kontaktu we wtyczce Trzeba sprawdzić
komarsnk - 24-11-2011, 11:09
Dread87 napisał/a: | Mam problem. Jakis czas temu wymieniałem żarówki swiatel mijania. Przed wymiana silniczki ktore ustawiaja wysokosc swiatla dzialaly bez zarzutu, po wymianie wszystko padło. Sprawdzalem bezpieczniki ale wszystko jest ok. Macie jakis pomysł na to co moze byc przyczyna? |
A nie rozbierałeś też przy jakiejś okazji panela z pokrętłem regulacji świateł? Może podłączyłeś nieodpowiednią wtyczkę i wtedy właśnie jest taki efekt
Znam z autopsji
Dread87 - 24-11-2011, 16:13
Tylko zmienialem zarowki, przed zmiana wszystko dzialalo jak nalezy, zadnej wtyczki nie wypinalem, oprocz tej ktora jest do zarowek...
[ Dodano: 25-11-2011, 15:42 ]
Dzisiaj rowniez zauwazylem ze wewnatrz klosza jest para:( jak mozna osuszyc lampe?
[ Dodano: 01-12-2011, 19:12 ]
Dzisiaj faktycznie okazało się, że miałem złą wtyczke wpiętą;P a lampa sama się osuszyła w cudowny sposób;)
wicek - 06-03-2012, 19:47
Pojawił się robolem z prawym reflektorem, na zapalonym aucie reguluje się góra i dół 1min 2 min 3 min rożnie, jak zgaszę silniki tak samo, wróciłem od mechanika po wymianie rolki zwrotnej paska wieloklinowego ale co to ma wspólnego? Obie lampy reagują na ustawienie wewnątrz kabiny. Dodam ze bylem przy wymianie i nic nie było grzebane przy reflektorach.
[ Dodano: 07-03-2012, 18:00 ]
Widzę ze nikt nie miał takiego przypadku... W sobotę pojadę na diagnozę komputerową i zobaczymy co pokarze.
Tomek - 07-03-2012, 21:18
ale o co chodzi, że samo się reguluję
??
jeździ góra dół, i tak w koło?
musi być gdzieś zwarcie
może przy okazji rozrządu mechanik coś poruszył niechcący
wyciągnij i podociskaj wtyczki, u mnie podobny objaw był jak mi wtyczka nie stykała, tyle, że akurat w lewej lampie
wicek - 07-03-2012, 21:27
Cytat: | jeździ góra dół, i tak w koło? |
Właśnie tak
tomek84 napisał/a: | wyciągnij i podociskaj wtyczki |
Wszystkie od żarówek również? ;p
|
|
|