To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Zerwal sie pasek wieloklinowy

drtymf - 02-02-2011, 18:15

E nie przesadzajcie :) chciałem raz a dobrze wyjaśnić żeby niedomówień nie było potem i ktoś mi nie zarzucił że piszę a nie wiem co.
Ppiotr - 02-02-2011, 21:32

drtymf masz rację klin coś zawsze trzyma i to bez gadania tylko ile . Bez klina zrobiłem ponad 100 tysi silnik nadal działa ciekawe jakim cudem, jeżdżę raczej szybko więc może ktoś mi wytłumaczy jak to możliwe . Ja nie zalecam zakładania koła bez klina ale jeśli ktoś ma problem z dostaniem ? jego sprawa. 16 kg na 1 metrze chyba ! I nie wyliczyłeś ile trzyma dokręcona śruba przelicz. Jeszcze taka ciekawostka z tym twoim klinem nie wiem do jakiego silnika to liczyłeś ale na pewno nie do mojego ja miałem klin 2mm wysokości 2mm szerokości i z 2 mm długości więc nie ma się ni jak to twoich obliczeń . Miałem takie koło fabryczne kolega też ma identyczne.
robertdg - 02-02-2011, 23:53

Ppiotr, Kolega ma DID jak już, jeżeli wnikasz w szczególy jego montazu, to dokręca się go momentem 8kGm, koło nie jest osadzone ściśle na stożku, jest osadzone na "styk" i dokrecone śruba, klin słuzy do centrowania i utrzymywania koła we właściwej pozycji, jakby nie był potrzebny to by go nie stosowali, nie opowiadaj bajek.
drtymf - 03-02-2011, 08:33

Ppiotr napisał/a:
ale jeśli ktoś ma problem z dostaniem
problemów z dostaniem nie ma - do Mitsu oczywiście tylko serwis mi krzyknęli 750 zł netto za koło. Ale to jest koło od silnika 1,9 dCi renówki - 120-150 zł w każdym sklepie z częściami ok. 100 zł na allegro. Koło od renówki jest identyczne - znaczki numery części te sprawy - jak wykręcałeś u siebie widziałeś znaczek Renault i numer części.

Z wymiarami klina mogłem się pomylić jak pisałem nie mam go przed oczami liczyłem z pamięci , myślę że 2x2x2 mm to nie ma raczej większy jest - nie będę się kłócił jeśli jest inaczej-ale chodzi tylko w sumie o rząd wielkości - czy to 10 czy 20N nie ma znaczenia.
Mam DID 102KM jak robertdg napisał.

16kg jest na 120 mm średnicy - przelicz momenty jeśli wałek ma 12 mm to moment na wałku jest 9,6 Nm - przelicz ten sam moment dla 120 mm średnicy i wyjdzie. Mogłem się pomylić jeśli tak to popraw proszę.

Ppiotr napisał/a:
Bez klina zrobiłem ponad 100 tysi
-zrobisz może i jeszcze milion - na to nie ma reguły - ale możesz też 10 km zrobić i na to też nie ma reguły. Życzę oczywiście miliona.

Ja osobiście jestem zwolennikiem nie poprawiania konstruktorów - jak coś wymyślili i policzyli to prawdopodobnie tak ma być. Nienawidzę prowizorek i druciarstwa. To moje zdanie jeśli masz inne twoja sprawa i twój samochód w końcu.

Moja dewiza - poprawiaj tylko wtedy jeśli się na czymś znasz lepiej niż konstruktor i tyle.

Myślę że to jest koniec tego tematu i nie ma sensu dalej piany nad nim bić. Z mojej strony to wszystko co miałem do napisania.

Tomit - 16-06-2017, 14:24

W 2011 zgłosiłem w tym temacie akcję z zerwanymi paskami. Dziś już tej Carismy nie mam (teściowa nią jeździ) ale mogę powiedzieć że akcja się udała i silnik w Cari po tych latach zachowuje się jak w momencie kupna 7 lat temu. Dziś szukam zadbanego Lancera 1.6 :)
MManiak - 25-05-2018, 13:03

Panowie odkopię trochę temat. Otóż mam do wymiany pasek wielorowkowy w 1.9 DiD 102km i powiedzcie mi jak sobie ułatwić do niego dostęp. :roll: Problem jest z odsunięciem komputera, bo na drodze stoją przewody od klimy i wspomagania. Jest jakiś tajny sposób na to?
sebcio7676 - 21-05-2020, 10:18

Witam czy macie może jakieś nr producenta dayco na pasek alternatora i ten rugi od klimy carisma 1,6 103 km 2002 ?
pitt63 - 21-05-2020, 14:15

sebcio7676 napisał/a:
Witam czy macie może jakieś nr producenta dayco na pasek alternatora i ten rugi od klimy carisma 1,6 103 km 2002 ?

Skorzystaj sobie z e-katalogu intercars. Ja często z niego korzystam i uważam, że jest to fajna sprawa.

sebcio7676 - 24-05-2020, 17:50

pitt63 napisał/a:
sebcio7676 napisał/a:

Skorzystaj sobie z e-katalogu intercars. Ja często z niego korzystam i uważam, że jest to fajna sprawa.

Ok mam 👍 Czy ciężko wymienić te paski samemu ? Szukam jekiegoś schematu ale chyba mi to nie wychodzi.

Hugo - 26-05-2020, 16:59

sebcio7676, to tak proste jak np. wymiana akumulatora.