Forum ogólne - Opony na sezon letni
Anonymous - 19-03-2006, 15:31
na skodzie mam zimowe barumy i tak jak samochod czeski jest g. warty tak i te opony.
z letnich slyszalem ze glosne i rownie kiepskie - ale nie wiem bo nigdy sie nie odwazylem kupic
Hubeeert - 19-03-2006, 17:11
Barum i Matador = czeskie gówno...
Artii - 19-03-2006, 18:37
Hubeeert napisał/a: | Barum i Matador = czeskie gówno... |
Mysle ze i tak lepsze niz nasze kormorany.
Anonymous - 19-03-2006, 18:48
Artii napisał/a: | Hubeeert napisał/a: | Barum i Matador = czeskie gówno... |
Mysle ze i tak lepsze niz nasze kormorany. |
a ja mysle ze nie, na a6 mam kormorany w tym samym rozmiarze co na octavi i te polskie sa duzo lepsze.
Hubeeert - 19-03-2006, 19:39
Ja piszę o oponach które sam testowałem. Ponieważ robię około 100 tys km rocznie od jakichś 7-8 lat to parę kompletów opon już za sobą mam.
I dlatego powtórzę - Kleber Dynaxer HP2 - jak najbardziej OK.
Karwoś - 19-03-2006, 19:52
Ja z tego co sam zdarłem to Good Year GT3 - dość twarde, ale za to trwałe-tyle że na mokrym nie są za dobre. szczególnie jak jest zimno - nie mroźno ale tak 10-15 st. Latem są wporządku. A teraz mam założone Good Year Eagle M+S i okazują sie na suchym i mokrym rewelacyjne - nawet jak jest zimno, tyle że na śniegu się nie sprawdzają (chociaż te S osnacza Snow:))Latem są jak przyklejony - znaczy miękkie i klejące na gorącym asfalcie
piwkotom - 19-03-2006, 20:06
wlasnie kupilem:
Uniroal RainSport 1 205/55R16
i Dunlop SP Sport 9000 205/55R16 po 2 szt. i po 5mm
laczny koszt: 320zł (tyle co za jedna nowa )
nie wiem tylko ktore dac na przod, a czy polecam to powiem, mam nadzieje, za 1-2 tygodnie
Anonymous - 19-03-2006, 21:54
Letnie Barumy Bravura (nie wiem jak się mają do Bravurisów) dostałem rok temu z Laguną i po krótkim czasie musiałem zrezygnować ze współpracy bo bardzo źle trzymały na mokro, a poza tym były głośne. Zastanawiałem się nad wymianą ich na Dunlopy SP01 Sport (bo kiedyś byłem zadowolony z ich poprzedników Sport 200) albo na Nokiany NRHi, a po gorących namowach na forum MKP wybrałem Nokiany i nie żałuję.
witek.w-wa - 20-03-2006, 10:05
Karwoś napisał/a: | Ja z tego co sam zdarłem to Good Year GT3 - dość twarde, ale za to trwałe-tyle że na mokrym nie są za dobre. szczególnie jak jest zimno..... |
Kurcze a wlasnie sie nad nimi zastanawialem, choc nigdy nie jezdzilem na takim biezniku, ale ciekawie wyglada.
najgorsze ze piszesz na mokrym do bani. A ja potrafie czasami przycinac grubo ponad 200.
szkoda
a jak z ich halasem itp ?
Karwoś - 20-03-2006, 21:34
Oj no nie mówie że są złe - jeździłem na nich na Sienie - 185/75/14 - na suchym trzymały się bardzo dobrze, ale na mokrym były chyba troche za twarde - nawet na wilgotnym. Oczywiście prędkości tez osiągałem na nich odpowiednie do 1,6 16V - czasami było i te 190 - raz nawet 200, Ale w końcu nie o to chodzi. Na lato sprawdziły się bardzo dobrze - są twarde i nie zdzierają się szybko (tyle że dobrze trzymaja się się na suchym).
A co do głośności - to są ciche - na pewno wporównaniu do zimowych:)
Oczywiście mówie o 185/75/14 - nie wiem jak sie sprawują większe.
Matejko - 11-04-2006, 23:31
no to u mnie jedno autko od wczoraj smiga na letnich yokohamach c.drive w rozmiarze 195/60/15 no i po jednym dniu jestem bardzo zadowolony, zero roznicy w sile obracania kierownica miedzy letnimi, a zimowymi 175, i przede wszystkim cisza gdy sie jedzie nie to co na zimowkach, zobaczymy co bedzie pozniej
krzysio1972 - 12-04-2006, 11:19
Matejko napisał/a: | no to u mnie jedno autko od wczoraj smiga na letnich yokohamach c.drive w rozmiarze 195/60/15 |
A gdzie kupiles, bo mnie juz 2 sklepy internetowe przekrecily i w calej DC nie maja, tyle, ze szukam 205/60/15 91V?
stanik - 12-04-2006, 11:50
a ja z GT3 jestem zadowolony. W tej klasie cenowej uwazam ze dokonalem dobrego zakupu. Po 3 sezonach oponki delikatnie tylko przytarte. Na suchym dobrze trzymaja a na mokrym... w sumie nie trafilem na jakas podbramkowa sytuacje. W porownaniu np do Dunlop SP Sport 2000 to jesli chodzi o przyczepnosc oceniam bardzo podobnie. Za to inaczej oddaja moment utraty przyczepnosci w zakrecie. Dunlop dluuugo trzma i nie daje po sobie poznac ze cos nie tak ale jak traci przyczepnosc to juz nie ma zmiluj. Za to Goodyear zaczyna piszczec sporo wczesniej dajac znak ze juz jest blisko granicy ale caly czas jedzie tam gdzie trzeba. Takze to uwazam za + dla goodyear'a. Za to na mokrym o ile dunlop jak dla mnie nie trzymal w ogole tak do goodyeara nie moge postawic takiego zarzutu. Takze mysle ze po prostu zalezy z jakimi oponami sie porowna wtedy i ocena wypada inna. Dunlopy to bym porownal nawet do jakis Pirelli ktore mialem na innym samochodzie wczesniej ktore na mokrym jezdzily jak chcialy :/
Generalnie polecam, choc mowie, duzego porownania nie mam. A przyrownujac do zimowek to chyba zadko ktora opona typowo letnia bedzie gorsza na suchym
Pozdrawiam
JCH - 12-04-2006, 11:57 Temat postu: Opony Ja jeszcze na zimówkach. I całe szczęście, że nie napaliłem się, żeby zmieniać.
Rano dziś było +4'C, wczoraj deszcz i podobnie komp piskał dając znać że jest tylko +3'C. Podobnie było w weekend - odcinki trasy z temp 0'C.
Na letnie zmieniam zaraz po Świętach.
Matejko - 12-04-2006, 13:37
krzysio1972 napisał/a: | Matejko napisał/a: | no to u mnie jedno autko od wczoraj smiga na letnich yokohamach c.drive w rozmiarze 195/60/15 |
A gdzie kupiles, bo mnie juz 2 sklepy internetowe przekrecily i w calej DC nie maja, tyle, ze szukam 205/60/15 91V? |
na miejscu w kaliszu, bodajze caly transport opon przyszedl w zeszlym tygodniu czwartek/piatek wiec nie powinienes miec teraz problemu z zakupem
|
|
|