[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Stuki w ukladzie kierowniczym
Tomii - 04-06-2011, 18:55
robertdg napisał/a: | Chyba niespełna 250mm, czy to wystarczy |
mój nowy CTR ma 245mm, mechanik twierdzi że za krótki, sprzedawca że dobry
nerus - 04-06-2011, 19:09
Tomii napisał/a: | potrzebuję info odnośnie długości całkowitej drążka kierowniczego lewego, może ktoś ma zużyty i mógłby pomierzyć byłbym wdzięczny |
nowy drązek 555 na dokladnie 253mm (25,3)
Tomii - 04-06-2011, 21:35
nerus3 napisał/a: | Tomii napisał/a: | potrzebuję info odnośnie długości całkowitej drążka kierowniczego lewego, może ktoś ma zużyty i mógłby pomierzyć byłbym wdzięczny |
nowy drązek 555 na dokladnie 253mm (25,3) |
w moim przypadku to chyba nie chodziło o te 8mm -
edit:
dokładnie o 13mm
[ Dodano: 07-06-2011, 08:45 ]
dobra, nie idzie dojść ładu z tymi długościami. Mechanik swoje, sprzedawca swoje. Chyba sam sobie wymienię drążek kierowniczy żeby zobaczyć co i jak. I teraz pytanie czy potrzebuję do tego kanał, czy jestem w stanie wykonać to sam, wiadomo, po wymianie geometria do zrobienia. Aha i jesczcze jedno czy końcówkę drążka wystarczy wkręcić na 2,5cm na drążek? tyle gwintu zostaje po zastosowaniu się do manuala (wartość 104mm między nakrętką a jakby to napisać, miejscem wyfrezowanym na drążku).
ALEX-77 - 05-08-2011, 00:00
A mi strzela (stuka) z mojej strony jak skręcam w prawo (tylko) kurcze co mechanik to inna diagnoza już sam nie wiem co wymieniać jeden mówi przegub,drugi sworzeń wahacza ,wymienione mam z tej strony już Sworzeń górnego wahacza,Banana,drążek kierowniczy i dalej strzela przy skręcie w prawo
KaWu - 05-08-2011, 08:40
ALEX-77 napisał/a: | już sam nie wiem co wymieniać |
Jak nie jestes pewny to rozpinaj (albo mechaik) po kolei i bedziesz wiedzial co stuka. Bez sensu wymieniac dobre czesci jak ktos nie jest pewny.
brodzky - 05-08-2011, 10:03
KaWu napisał/a: | ALEX-77 napisał/a: | już sam nie wiem co wymieniać |
Jak nie jestes pewny to rozpinaj (albo mechaik) po kolei i bedziesz wiedzial co stuka. Bez sensu wymieniac dobre czesci jak ktos nie jest pewny. |
No no. Mi stukał górny sworzeń i wymieniłem wszystkie wahacze, drążki i końcówki. Lepsze podejście mi się wydaje niż wymiana tego co boli i co pół roku coś zmieniać bo gdzieś jest luz. Of korz jak się akurat miało wolnej gotówki to można w ten sposób. Potraktowałem to jako inwestycję trzyletnią i nic na dziurach nie skrzypi.
KaWu - 05-08-2011, 11:41
brodzky napisał/a: | No no. Mi stukał górny sworzeń i wymieniłem wszystkie wahacze, drążki i końcówki. Lepsze podejście mi się wydaje niż wymiana tego co boli i co pół roku coś zmieniać bo gdzieś jest luz. Of korz jak się akurat miało wolnej gotówki to można w ten sposób. Potraktowałem to jako inwestycję trzyletnią i nic na dziurach nie skrzypi. |
To zalezy. W Galu nic juz tyle nie pociagnie co fabryczne czesci zawieszenia. No chyba, ze tez dasz fabryczne. Tak wiec uwazam, ze jak cos jeszcze jest dobre to po co wymieniac
ALEX-77 - 05-08-2011, 13:16
Niie no wymieniać wszystko w ciemno nie ma sensu(szkoda pieniędzy) ja wczesniej musiałem wymienić z tej strony drążek kierwoniczy bo miał luzy i wahacz Banan bo nie dało się ustwić zbieżności ,a stukanie zaczęło się niedawno i czytając forum i temat Owczara o zawieszeniu i objawach wszystko wskazywalo ze to górny sworzeń wahacza jest winny więc postanowiłem go wymienić (sam ) ale niestety to nie było to, dalej stuka jak skęcam w prawo nie zawsze ale zdaża się często.
Właśnie wóciłem od dwóch mechaników i diognozy BRAK !! posprawdzali zawieszenie i zadnych luzów nie stwiedzili ,kurka rece opadają.
brodzky - 05-08-2011, 13:34
No tak. Wymieniłeś dwie części najeździłeś się po mechanikach i dalej brak diagnozy (mam nadzieję, że diagnoza gratis). Mi 4 mechaników diagnozowało wahacze proste i były OK a jak wyjąłem to było 1mm luzu na sworzniu. Tym razem podszedłem do sprawy kompleksowo i na dziurach jak w nowym aucie
ALEX-77 - 06-08-2011, 01:58
brodzky napisał/a: | No tak. Wymieniłeś dwie części najeździłeś się po mechanikach i dalej brak diagnozy (mam nadzieję, że diagnoza gratis). Mi 4 mechaników diagnozowało wahacze proste i były OK a jak wyjąłem to było 1mm luzu na sworzniu. Tym razem podszedłem do sprawy kompleksowo i na dziurach jak w nowym aucie |
No niestety tak było z tym że diagnoza u jednego wyniosła 10zł koleś wsiadl do auta pojezdził sobie trochę ,wjechał na podnośnik i kupa diagnoza hmm... zawieszenie ok ,nawet breszki nie włożył tylko rękoma poruszał ,szkoda gadać ,w poniedziałek kupuję wahacz prosty i zabieram się za wymianę.
Hugo - 07-08-2011, 09:16
ALEX-77 napisał/a: | w poniedziałek kupuję wahacz prosty i zabieram się za wymianę. | Też bym tak zrobił.
lucho - 18-10-2011, 17:09
nerus napisał/a: | Hugo napisał/a: | kwaichangcaine napisał/a: | Mechanik tylko podokręcał kolumnę | Mam ogromną prośbę, mógłbyś podpytać mechanika co dokładniej podokręcał? |
na tym zdjeciu poniżej zaznaczyłem elementy które w maglu dociskają listwę do ślimaka..
najprawdopodobniej mechanik tą śrubę wkręcił by zlikwidować luz na ślimaku...
[url=http://images41.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]
tylko nie mam pewności czy to zdjęcie jest maglownicy z galanta |
kikumiesięczny odkop
poprosze Was o pomoc w odnalezienie oznaczenia klucza, wskazanie miejsca kupienia takiego klucza, którym można dokręcić listwe do ślimaka. Wiem ze jest to bardzo duża i gęsta gwiazdka.
jak ktos ma mechanika co to robił... może sie przyzna jakim kluczem dokręcał
edit
podnosze post.... naprawde nikt w was nie wie?? bardzo mi na tym zależy, a nie mam gdzie i jak wejść pod samochód.
a moze ktoś ma gdzieś starą maglownice i mógłby mi to zmierzyć??
pawik - 19-11-2011, 16:41
lucho napisał/a: | nerus napisał/a: | Hugo napisał/a: | kwaichangcaine napisał/a: | Mechanik tylko podokręcał kolumnę | Mam ogromną prośbę, mógłbyś podpytać mechanika co dokładniej podokręcał? |
na tym zdjeciu poniżej zaznaczyłem elementy które w maglu dociskają listwę do ślimaka..
najprawdopodobniej mechanik tą śrubę wkręcił by zlikwidować luz na ślimaku...
[url=http://images41.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]
tylko nie mam pewności czy to zdjęcie jest maglownicy z galanta |
kikumiesięczny odkop
poprosze Was o pomoc w odnalezienie oznaczenia klucza, wskazanie miejsca kupienia takiego klucza, którym można dokręcić listwe do ślimaka. Wiem ze jest to bardzo duża i gęsta gwiazdka.
jak ktos ma mechanika co to robił... może sie przyzna jakim kluczem dokręcał
edit
podnosze post.... naprawde nikt w was nie wie?? bardzo mi na tym zależy, a nie mam gdzie i jak wejść pod samochód.
a moze ktoś ma gdzieś starą maglownice i mógłby mi to zmierzyć?? |
witam faktycznie jest duża gwiazdka ale idealnie pasuje nakrętka na 24 klucz właśnie dzisiaj dokręciłem i zero stuków
Kamil_Ziomek - 21-11-2011, 19:14
Witam dziś gdy podniosłem galanta zauważyłem że mam luz na drążku kierowniczym (prawy) i że gumy na końcówkach drążków są już popękane. Chciałem coś kupić ale po przygodzie z wahaczami yomato mam dość kiepskich zamienników więc będę za rade co do firmy godnej uwagi. drugie pytanie czy ktoś sprawdzał ile oryginalne kosztują ?
polaff - 21-11-2011, 20:21
Kamil_Ziomek napisał/a: | więc będę za rade co do firmy godnej uwagi |
ja nauczyłem się na Pajero, jeśli chodzi o zawieszenie i układ kierowniczy to TYLKO 555, no i u zaufanego sprzedawcy by były w oryginale. Niestety te części są dość drogie, ale koszt zwraca się z nawiązką bezawaryjnością.
Do galanta końcówki i drążki kierownicze również 555 kupiłem, ale niestety nie pamiętam ile za nie zapłaciłem, a faktura już dawno u księgowej zalega...
|
|
|