To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Ubezpieczenie OC

Juiceman - 10-05-2008, 15:36

Morfi napisał/a:
Juiceman, jak juz to od 18 - 23 w link4 majac 24 lata juz nie masz zwyzki :)
A co do tej motorynki to kolega ma 22 lata i 60% zniżek :D
I to, że młodzi ludzi powinni wiecej płacic zgadzam sie w 100% wiem jak jezdzą itp
Takie zwyzki powinni dostac dziadkowie i babcie równierz.

Wiesz co, nie jestem, aż taki chamski i nie ubezpiecze auta w link4. Wiem co sie ludzie muszą namęczyć, aby odzyskać kase.... = )
Co do zwyżek. jeśli osobiście miałbym płacić za samo oc 2600 to krew by mnie zalała...

czekoladka_1981 - 10-05-2008, 19:20

atsar napisał/a:
zalezy w jakiej firmie i na jaka kwote

U Guzowatego CIGNA STU.S.A na 6 klocków.

michu_872 - 10-05-2008, 20:59

ja tam płace w PZU jak narazie...
kiedyś z AC rodzice ściągali bo tak troche niechcący krawężnik zaliczyłem i zdemolowałem troche zawiesznie asterki (bawiłem się na pustym parkingu i miejsca mi zabrakło :P cóż zdażą się) szkoda zgłoszona, w ciągu 2 tyg była kasa i auto śmigało dalej...
kolejna szkoda znowu krawężnik tyle, że tym razem szło jechać i na kołach sobie wracam w nocy do domu po mału i mi dowód zabrali... auto po 2 dniach po oszacowaniu szkód zrobione, przegląd zrobiony,dowód odebrany, auto śmiga, matka idzie do PZU po kase a oni, że nie ma bo nie mogą o ksero dowodu się doprosić z wydziału komunikacji....
matka na to, że się nie doproszą bo ma dowód w torebce :lol: zrobili ksero i kazali przyjść za jakiś czas. Matka poszła i nic :doubt:
Matka jest spokojna (do czasu). Dała do zrozumienia panu z PZU, że jak za godz nie będzie sprawa zamknięta to pisze oficjalną skarge do kierownika. Pomogło od razu po godz w kasie były pieniądze do wypłacenia...
Kolejna szkoda:
to samo auto tyle, że tym razem to nie ja je popsułem... dachowanie, nie groźne, ale auto w koło poobijane uznali szkoda całkowitą i wypłacili śmieszne pieniądze (odwołanie było)... tym razem z OC sprawcy (link 4) jak się orientowałem to z AC z PZU byśmy nie wiele więcej dostali a szkoda było zniżek bo mogli by coś zabrać jeżeli by nie dogadali się z linkiem... (wg kalkulacji linka nie kupiłbym za ich wyliczenia takiego auta w takim stanie)
Plusem PZU jest w miare bezproblemowe(gdyby nie 2 przypadek to bezproblemowo by było) załatwianie spraw ale to tylko moge napisać na podstwie tych 3 zdażeń...

krzychu - 12-05-2008, 15:13

Ja tylko dodam ze w PZU oplaca sie oddac to zakladu z ktorym PZU ma podpisana umowe wtedy nic nas nie interesuje (bezgotowkow sie to odbywa) tylko odbieramy samochod (bo nawet w takich zakladach moga sami wykonywac wyceny do jakiejs tam kwoty w miare niskiej) najlepiej do ASO bo wtedy naprawia na orginalnych czesciach (a nie zamienikach jak wyliczy PZU jesli klient chce gotowke). Jednak szybkosc wyplaty i jakosc jest tutaj niewatpliwie duza zaleta PZU bo niektorzy to po miesiacu nie bardzo sie kwapia to podjecia sprawy.

Co to szkod calkowitych to jest cos takiego jak autotax i oni aktualizauja cenniki ale pomimo ciaglej aktualizacji i tak niekiedy sie to rozmija z allegro czy otomoto......

Krzychu

Anonymous - 13-05-2008, 07:44

krzychu napisał/a:
Ja tylko dodam ze w PZU oplaca sie oddac to zakladu z ktorym PZU ma podpisana umowe wtedy nic nas nie interesuje (bezgotowkow sie to odbywa) tylko odbieramy samochod (bo nawet w takich zakladach moga sami wykonywac wyceny do jakiejs tam kwoty w miare niskiej) najlepiej do ASO bo wtedy naprawia na orginalnych czesciach (a nie zamienikach jak wyliczy PZU jesli klient chce gotowke). Jednak szybkosc wyplaty i jakosc jest tutaj niewatpliwie duza zaleta PZU bo niektorzy to po miesiacu nie bardzo sie kwapia to podjecia sprawy.

Co to szkod calkowitych to jest cos takiego jak autotax i oni aktualizauja cenniki ale pomimo ciaglej aktualizacji i tak niekiedy sie to rozmija z allegro czy otomoto......

Krzychu

nie żartuj w ten sposób. Nie wiem jak u was ale u mnie ASO to takie patałachy że w głowie się nie mieści. Coś na temat oddawania auta do aso.

Moje pierwsze auto Ford Fiesta MK3. Dostałem w tył. Były nowe kołpaki, 1 pękł. Odebrałem auto po tygodniu z ASO bo też chciałem żeby było szybko i profesjonalnie. Wynik:
-F vat na 3800 PLN (auto nie było tyle warte)
-W fakturce pozycja kołpaki sztuk 4 cena 60 pln/sztuka (po 1 dałem 8 za cały komplet po 2 to były moje kołpaki a ten pękniety przełożyli mi na przód)
-4 razy wracałem do nich bo w miejscu zgięcia wychodziła rdza

ogólnie porażka. Kierownik serisu na mój widok dostawał apoplkeksji bo jechałem po nim jak za przeproszeniem po sz....cie. za 3800 to bym se kupił inną fiestę a nie robił taki bajzel na swojej. Jedno wielkie nieporozumienie. Od tamtej pory jestem za braniem kasy z wyceny i heja.

Trzeba pamiętać o jednym. Wycena ma się nijak do wypłaconego odszkodowania bo mogą ci wycenić na pewną kwotę, ty bierzesz kasę. Natomiast powiedzmy naprawa kosztowała więcej więc wieziesz im fakturę i różnicę tez dopłacają

krzychu - 13-05-2008, 16:30

No ale jak jakies ASO takie jajca robi to potem PZU albo cofa umowe albo jakies regresy stosuje do zakladu naprawczego tak ze im raczej zalezy zeby te naprawy z obiegu bezgotowkowego zrobic dobrze i fachowo bo potem moga z tego miec duzo problemow..... To wszystko jest w umowach jakie podpisuja z PZU....

Krzychu

akbi - 14-05-2008, 15:00

krzychu napisał/a:
im raczej zalezy zeby te naprawy z obiegu bezgotowkowego zrobic dobrze i fachowo bo potem moga z tego miec duzo problemow.....

dobrze to ująłeś ... "raczej" ... niestety realia są takie, aby zarobić jak najwięcej nie patrząc na jakość wykonania naprawy.
Oczywiście to nie dotyczy wszystkich ASO.

Anonymous - 02-06-2008, 15:56

Juiceman napisał/a:
Morfi napisał/a:
Juiceman, jak juz to od 18 - 23 w link4 majac 24 lata juz nie masz zwyzki :)
A co do tej motorynki to kolega ma 22 lata i 60% zniżek :D
I to, że młodzi ludzi powinni wiecej płacic zgadzam sie w 100% wiem jak jezdzą itp
Takie zwyzki powinni dostac dziadkowie i babcie równierz.

Wiesz co, nie jestem, aż taki chamski i nie ubezpiecze auta w link4. Wiem co sie ludzie muszą namęczyć, aby odzyskać kase.... = )
Co do zwyżek. jeśli osobiście miałbym płacić za samo oc 2600 to krew by mnie zalała...

Masz jakieś doświadczenia z linkiem? właśnie mam zamiar się do nich przenieść, więc dobrze by było poznać jakieś opinie...ktoś z Twoich znajomych był tam ubezpieczony?

Morfi - 02-06-2008, 21:12

Tytus, jestem dopiero 4 miesiace z Nimi. Ubezpieczałem u nich tylko OC.
w tym roku ubiezpiecyzłem sie gdzie najtaniej :D

Anonymous - 03-06-2008, 13:19

Tzn rozumiem, że u nich wyszło Ci najtaniej? I co, jesteś zadowolony jak narazie?
Anonymous - 11-07-2008, 00:46

Co prawda nie czytałem całego wątku, ale jeśli komuś zależy tylko na jak najtańszym OC to Polecam MTU. Ubezpieczenie przez telefon, tanio i szybko. Dla przykładu w PZU za swojego colta płaciłem 1100zł a teraz (z doliczeniem opłaty za podatek Religi) w MTU tylko 560zł.
Anonymous - 11-07-2008, 12:08

Mała uwaga - należy dokładnie sprawdzać przed zawarciem umowy jakie ubezpiecznie oferuje ubezpieczyciel. Są teraz tzw. małe ubezpieczenia AC które nie chronią w 100%...

Ja mam pytanko odnośnie Liberty Direct. Przeniosłem się do nich jakieś 8 miesięcy temu i na szczęście (odpukać!!) nic się nie dzieje, ale dobrze byłoby wiedzieć jak wygląda procedura w sprawie roszcenia... Macie jakieś doświadczenia powypadkowe z nimi??

Anonymous - 11-07-2008, 20:57

Generalnie wiekszosc directrow w przypadku AC to slaby zakres maja.
Nawet niektore banki nie dopuszczaja tych ubezpieczen do cesji.
Ja sie ubezpieczylem teraz w HDI, za pojemnosc 3600 zaplacilem OC 496 zl :)

Ursus - 16-07-2008, 22:37

Ja ubezpieczyłem samochód w BRE Ubezpieczenia poprzez mBank, w którym mam konto. Zanim się na nie zdecydowałem obdzwoniłem CU, HDI, AXA, LD, LINK4, (kiedyś byłem ich klientem, u nich było najtaniej, tym razem gdy teleoperator podał mi kwotę i zapytał, czy to dobra cena parsknąłem śmiechem) PZU, MTU, PTU i UNIQE. Opcja w mBanku była najtańsza. Generalnie składając wniosek na końcu ma się do wyboru zazwyczaj trzy oferty cenowe Benefii, HDI i coś tam jeszcze. Gdy sprawdzałem w HDI pomijając mBank oczywiście było drożej. A cenowo wyszło mnie to tak:
Galant 2.0TD 99`
OC - 20% zniżki
58,7zł przy miesięcznych ratach (rocznie 704,4)
w tym:
- NNW 10000zł
- Assistance Super

AC - brak zniżek
179,5 przy miesięcznych ratach (rocznie 2154zł)
w tym:
- Podwyższona wartość samochodu w stosunku do proponowanej wartości rynkowej (18000zł)
- Wyłączenie udziału własnego w szkodzie
- Wyłączenie udziału własnego w kradzieży
- Ubezpieczenie od kradzieży
- Odszkodowanie bez uwzględnienia amortyzacji części

Do najdroższej opcji brakowało tylko braku dopłaty do doubezpieczenia.
Opłaty pobierają sami z konta, więc nie trzeba pamiętać o wpłatach no i wszystko oczywiście przez internet lub telefon można załatwić, łącznie ze składaniem wniosku o polisę.

Anonymous - 17-07-2008, 12:38

Ursus napisał/a:

Galant 2.0TD 99`
OC - 20% zniżki
58,7zł przy miesięcznych ratach (rocznie 704,4)
w tym:
- NNW 10000zł
- Assistance Super

AC - brak zniżek
179,5 przy miesięcznych ratach (rocznie 2154zł)
w tym:
- Podwyższona wartość samochodu w stosunku do proponowanej wartości rynkowej (18000zł)
- Wyłączenie udziału własnego w szkodzie
- Wyłączenie udziału własnego w kradzieży
- Ubezpieczenie od kradzieży
- Odszkodowanie bez uwzględnienia amortyzacji części

Ja za podobne auto mam podobny zakres ochrony (zamiast Super Assistance mam Mini Assistance), ale płacę rocznie 1680 zł w Liberty Direct. I nawet dali się przekonać na najwyższe zniżki OC i AC - 60%.
Jak ubezpieczałem auto to Liberty dopiero wchodziło na polski rynek, więc dawali dobre oferty :mrgreen: