Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Problem z przerywaniem (szarpaniem) silnika
Ginger1021 - 18-07-2009, 07:22
Ja kiedy rok temu kupiłem to szarpało niemiłosiernie prawie cały czas no i gasł. Wyczyściłem przepustnicę to jak ręką odjął, tylko czasami poszarpywał. Wymieniłem filtr paliwa niedawno i też jest znaczna poprawa z przyspieszeniem, wtedy czasem jak chciałem ostro przyspieszyć to był jakby przydławiony. Teraz to tylko na zimnym silniku po nocy mi czasem szarpnie ale to jakieś 1 min tak się dzieje później jest wszystko ok, może świece mam do wymiany a przebieg to 147000 km raczej nie cofany bo od niemca.
scaniol - 18-07-2009, 08:54
Czy ktoś dysponuje zdjeciem silniczka krokowego ? Mam zamiar odkręić przepustnice do czyszczenia , ale chciałbym zobaczyc jak wyglada krokowiec i co nie nalezy w nim kręcic aby nie narobic sobie klopotow . moja przepustnica jest na linke , a krokowiec pod pokrywka na trzy srubki ( ktore jak czytalem sa z dziadowskiego materialu ) , powiem szczerze , że w tym aucie wiele rzeczy jest takich . Mialem kiedys toyote i mazde to calkiem inna bajka . Nauczka , że japońkie auta to te , które sa produkowane w Japonii . , poczatki avensisa z UK to była porazka i wstyd dla toyoty, niestety europejscy producenci czesci na pierwszy montaz .
Jeszcze raz proszę o zdjecie i ewentualne porady co do krokowego .
Anonymous - 18-07-2009, 10:46
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=krokowy tu masz pare fotek, jak odkrecisz te 3 srubki to wyciagniesz elektrocewke, musisz uważać bo wraz z cewką bardzo chetnie wychodzi tez sprezynka nie zgub jej. jezeli juz chcesz sie z tym bawic ,to najlepiej wyjac cała przepustnice , odkrecic od niej całe bypassy z krokowcem, rozkrecic to w mak i wyczyscic. samo wyjecie krokusa nic ci nie da
scaniol - 18-07-2009, 11:05
Dzieki za fotki , widze że tez czysciles . Jak wygladal u Ciebie krokowiec , byl brudny czy nie ? A co z tym motylkiem ? ma dokladnie swoje miejsce czy obojetnie jak wejdzie ?
Anonymous - 18-07-2009, 11:31
sam krokowiec był lekko okopcony ale to nie robi zbyt wielkiej roznicy. Bypasy były brudne i wymagały wyczysczenia. Co do motylka to ludzie pisza ze nie ma roznicy, ale jednak mi sie wydaje ze cos w tym motylku jest jakis sekret. jak wyciagniesz elektrocewke, to cały czpien bedzie dosc mocno siedział w obudowie, mozesz zwróc uwage jak on sie łaczy z elektrocewka. Tzn na motylku jest taki zadzior jak by pozostałosc po odlewie zobacz w która strone jest to skierowane i tak samo wsadz. U mnie sama koncówka tego trzpnia była wytarta i nie domykała do konca,warto zwrocic uwage w jakim to jest stanie
Pozdro
scaniol - 18-07-2009, 12:35
Dzieki za podpowiedzi , ale wiesz co zapomnialem jeszcze zapytac gdzie sa te lozyska krokowca , ktore trzeba niby przesmarowac bo na zdjeciach ich nie widze .
Anonymous - 18-07-2009, 16:53
jak wyciagniesz trzpien to zobaczysz sa 2 ,na zdjeciach widac, 2 łozyska w srodku magnes
kropa - 19-10-2009, 09:15
willson1981 napisał/a: | Źle się wyraziłem... miałem na myśli przewody niskiego napięcia które doprowadzają napięcie do fajkocewek. Trzeba sprawdzić też czy czasem bokiem iskra nie ucieka na fajkocewkach (poprzez starą gumę) |
Ja mam właśnie problem z iskrą, która idzie bokiem na jednej ze świec. Wymieniłem świece na nowe ale po kilku tygodniach problem powrócił. Co dalej z tym począć ? Kable zapłonowe wymieniane ok. 30.000km temu.
robertdg - 19-10-2009, 19:20
kropa, wymiana swiec na niewiele pomoze, napisz jaki masz silnik, podejrzewam ze przebicie bedziesz mial na fajce albo na cewce od tej swiecy na ktorej byly slady przebicia.
kropa - 19-10-2009, 23:39
robertdg napisał/a: | kropa, wymiana swiec na niewiele pomoze, napisz jaki masz silnik, podejrzewam ze przebicie bedziesz mial na fajce albo na cewce od tej swiecy na ktorej byly slady przebicia. |
Silnik 1.6i 16v 70kw.
Przebicie jest tez widoczne na fajce/cewce.
robertdg - 20-10-2009, 00:46
kropa, wymien fajke z cewka, ta ktora dostala przebicia, oraz swiece jezeli bedzie powaznie naruszona, oraz sprawdz efekty, jak to pomoze ale nie do konca szukaj kolejnego przebicia.
kropa - 20-10-2009, 09:04
robertdg napisał/a: | kropa, wymien fajke z cewka, ta ktora dostala przebicia, oraz swiece jezeli bedzie powaznie naruszona, oraz sprawdz efekty, jak to pomoze ale nie do konca szukaj kolejnego przebicia. |
No dobra, to wyruszam na poszukiwania fajko-cewki i dam znać w niedługim czasie co zdziałałem.
[ Dodano: 31-10-2009, 12:15 ]
robertdg napisał/a: | kropa, wymien fajke z cewka, ta ktora dostala przebicia, oraz swiece jezeli bedzie powaznie naruszona, oraz sprawdz efekty, jak to pomoze ale nie do konca szukaj kolejnego przebicia. |
W końcu znalazłem czas aby wymontować ponownie obie i sprawdzić co się dzieje. Fotka jak to wygląda w środku cewki, poniżej. Widać na ściance co się dzieje
Świec z braku klucza niestety nie udało mi się wyciągnąć, ale zapewne dwie są do wymiany.
Czy jest możliwość regeneracji fajki z cewką ? Czy nikt tego nie robi i rozglądać się za dwoma sprawnymi ? Jak ewentualnie sprawdzić czy są uwalone ?
Jeszcze zdjęcie (druga wygląda w środku podobnie).
[ Dodano: 31-10-2009, 15:05 ]
Czy ktoś ma/słyszał o cewkach Oyodo ? Warte to coś czy lepiej używany oryginał ?
http://www.allegro.pl/sho...2+wys%C5%82any.
robertdg - 03-11-2009, 18:52
Tak powinno byc, oczywiscie fajka jest spalona, nadaje sie do wymiany, najlepiej z cewka, Oyodo to tanie zamienniki, nie wiem jak jest z ich jakoscia, najlepiej zamow u:
JAPANEZE
Marek Malik
Pabianice
(042)215 44 02 , 602 224 584
[ Dodano: 03-11-2009, 18:54 ]
Choc przyznam ze nie slyszalem zeby ktos narzekal na OYODO
qaz - 08-11-2009, 15:02
witam
mam pytanie odnośnie obrotów i dymienia auto to 1.8gdi 2000r problem jest gdy auto jest rozgrzane to na biegu jałowym skaczą obroty i mocno dymi(raczej na biało), jadąc na nie rozgrzanym silniku auto jakby było zalewane . Wymieniłem przepustnice na drugą(nie wiem czy była sprawna na 100% bo ją kupiłem na allegro ale auto chociarz na naiej chodzi jak tak),4x świece i sąde (ale chyba była do starszego modelu). Auto było ostatnio w ASO w olsztynie , walczyli z nią pare godzin i nic nie zrobili podobno jak ją ustawiali na wartości w których auto powinno chodzić idealnie to wogle nie chciało (zadnuch błedów)
baldi30 - 08-11-2009, 18:44
Wrócę do tych przerw w mocy. To faktycznie dziwna sprawa bo ja byłem z tym problemem w ASO i ........ kazali zrobic remont silnika ( 5000zł), niskie ciśnienie oleju na jednym garze wykazali też spaloną fajkocewkę(1000 zł chcieli). Ja zostawiłem problem nierozwiązany i cały rok przejeżdziłem. Co dziwne jak jadę "dynamicznie" to brak DZIUR w mocy.
|
|
|