To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY2A 1.5] Ile Wam spalają Lancerki z silnikiem 1,5?

Anonymous - 17-09-2008, 15:27

W moim misiu z tym spalaniem to jest różnie, przejechałem ok 6k km, w mieście w korkach to komputer pod 12 pokaże, w luźny dzień (płynny ruch bez korków) komputer wskazuje od 7 do 9 litrów, na trasie udało mi się osiągnąć 5.9 ale tylko raz i już nigdy więcej tak nie pojadę, na trasie z Białegostoku do Warszawy (ok 190 km) z włączoną klimą, 4 dorosłe osoby na pokładzie, prędkość 130 - 140 km/h , 70 km/h na fotoradarach i w miejscowościach, 170 - 180 km/h na ekspresówkach komputer pokazał 7.0 L/100km. Uważam, że jest nie najgorzej a pewnie będzie jeszcze lepiej jak już się z misiem dotrzemy na dobre.
Anonymous - 17-09-2008, 18:37

Mój lancerek na trasie Lublin -Gdańsk spalił średnio 6,2 l. z czego 1,5h jechałem w korku przez całą Warszawę!!! Uważam, że auto spala bardzo akceptowalne ilości paliwa,w baku zostało jeszcze sporo paliwa i jezdziłem kilka dni po gdańsku, w totalu wyszło 6,8l. :mrgreen:
Oczywiście autko się dotrze i powinno spalać nieco mniej, super!

Anonymous - 23-11-2008, 21:35

Dziś powrót od rodziny. Trasa Leszno-Poznań-Warszawa-moja miejscowość razem 580km spalanie (wg kompa) 6,9l/100km. średnia predkość 83km/h. jedna osoba+ trochę ładunku (jakieś 60kg)
Opony nokiana się sprawdziły zarówno na autostradzie jak i na kopnym śniegu (drogi koło mnie dzisiaj :wink: ). prowadzenie bardzo pewne z tym ze dałem przy zakładaniu troszkę wyższe ciśnienie niż zalecane (napompowałem do 2,4 atm). najbardziej wkurza buczenie silnika w zakresie 3800-4000 obrotów. Powyżej jest całkiem znośnie i fajnie nawet przy dużych prędkościach. poniżej też jest cicho. Tylko ten wąziutki zakres. Eh. :D Prędkościomierz przekłamuje wskazania predkości wg nawigacji GPS o jakieś +8%. Fajna rzecz ta nawigacja. W obcym terenie bardzo się przydaje. Wazne tylko zeby były aktualne mapy bo obecnie buduje się sporo dróg i nie wszystkie są naniesione (czasem na nowej drodze nawigacja głupieje pokazując że jedziemy po polu z predkością 100/h :D ) Jest jescze jeden mankament nie wiem jak inni ale dla mnie zagłówek jest za bardzo do przodu. Mógłby być lekko cofnięty a może tylko się czepiam. :P
A poza tym jazda cacy. :lol:

sp - 29-11-2008, 10:33

Witam wszystkich MitsuManiaków!
Jak do tej pory przejechałem 2000 km (od 29.X), mieszkam i pracuję pod miastem więc z korkami spotykam się dość okazjonalnie ale za to jeżdżę na bardzo krótkich trasach 5-10 km. W opisywanym czasie trafiły mi się 3 dłuższe wyjazdy (ok 100 km w jedną stronę) więc trudno określić mi w jakich warunkach konkretnie jeżdżę.
Do tej pory tankowałem 4 razy Pb98 i z wyliczeń średnia wychodziła 6,5 - 6,6 czyli nieznacznie więcej niż wg producenta. Tyle spalanie z wyliczenia.
Ze spalaniem z komputera bywa różnie - na tej samej trasie raz spalił 5,8 (droga sucha),a innym 6,7 (droga mokra). W korku wskazywał mi 8,4 -9 natomiast na krótkich trasach wskazuje 6,9-7,2.
Jeżdżę średniodynamicznie, staram się nie łamać przepisów :mrgreen: , ale jak sami wiecie nie zawsze jest to możliwe. Na trasie z prędkościami 90 - 120, a po mieście tak jak wszyscy.
Pozdrawiam.

Lindinho - 28-12-2008, 13:59

Ostatnio przejechane prawie 720 km, z czego 300 trasa, reszta miasto. Z moich wyliczeń przy następnym tankowaniu do pełna wyszło 7.5 litra. Dodam, że raczej nie mam ciężkiej nogi, Lancer ma 2200 km na liczniku, jeżdżę sam, czasami w dwie osoby.
Zaś wczoraj przebyłem trasę ok 75 km, jazda płynna, prędkość max. 120, udało się zejść do 5,9 l. Ciekaw jestem, jak "nisko" uda się zejść, chociaż przyznam, że taka zupełnie "emerycka" jazda mnie bardzo męczy. 8) Przy wynikach spalania na autocentrum.pl jeden gość podał, że udało mu się zejść do chwilowego spalania na poziomie 5.1 l. Chyba nie uda mi się go przebić :biggrin:

Trik - 28-12-2008, 22:30

Mi się udało zejść do 5,4 przy prędkości max 70km/h za ciągiem pojazdów bez możliwości wyprzedzania przez jakieś 15 km (tyle wskazał komputer).

Zastanawiam się nad możliwościa montażu tempomatu tak jak to mają Colty CZx z silnikiem 1,5. Czy to realna sprawa jest? Czy warte świeczki to jest?

Lindinho - 29-12-2008, 08:05

w wersji Invite nie ma tempomatu (ja mam Inform)?
apikus - 29-12-2008, 14:18

Lindinho napisał/a:
w wersji Invite nie ma tempomatu (ja mam Inform)?

1.5 nie ma tempomatu w Invite.

Trik - 29-12-2008, 15:18

W jakimkolwiek 1,5 (Lancerku) nie ma tempomatu. A mógł by być.
Anonymous - 29-12-2008, 21:50

Tempomat fajna rzecz, jednak najbardziej brakuje mi regulacji kiery na głębokość!
Jest to spora wada w tej klasy aucie........niby wygodnie, a jednak ciągle szukam optymalnych ustawień fotela i kiery, ale jest blisko ideału:)

Trik - 29-12-2008, 22:04

Ja przybliżyłem sie trochę do kierownicy o jeden ząbek i jest fajnie.
Bardziej brakuje mi lewego podłokietnika.

Anonymous - 29-12-2008, 22:17

Właśnie miałem zapytać jakie ustawienia fotela do kiery macie w swoich lancerkach, oczywiście wzrost kierowcy około 186cm:)
Pozdr.

Trik - 29-12-2008, 22:30

Przy moim 184, kiera na max winda góra, fotel ok. połowy długości szyny, oparcie 5-10 stopni od pionu, nadgarstek do 4 centów za kołem, siedisko miasto-wysoko, trasa-zmieniam na nisko ale nie do końca tak coby udziki się nie męczyły bez podparcia.
Pozdr.

Anonymous - 30-12-2008, 19:17

W zimie spalanie jest większe o ok 0,5 do 1L ze zrozumiałych względów. :wink: W lecie średnie moje spalanie było w granicach 6-6,5 teraz ciężko jest zejść ponizej 7 L a może już lepiej cisnę gaz? :mrgreen:
Anonymous - 30-12-2008, 23:08

Ustawiłem fotel dwa skoki wyżej od najniższego, kiera też niżej wolę niższą pozycję w aucie(przyzwyczajenie CK1A) no i jak na razie git, jutro około100km traska na Sylwka, więc przetestuję pozycję, pozdr.