Carisma - Techniczne - Chyba zepsuty rozrusznik
i9i - 25-08-2012, 07:17
Jak następnym razem się zawiesi, najpierw poruszaj kablami przy samym rozruszniku i sprawdź czy zapali, jak nie to popukaj jakimś metalowym przedmiotem w jego obudowę, a ja k i tym razem nie da znaku życia, można na biegu pchnąć autko ciutkę do przodu i ciutkę do tyłu by wał się ruszył. Tak znajdziesz bądź wykluczysz możliwe przyczyny (brak lub słabe przejście prądu, końcówkę szczotek, bądź zakleszczanie bendiksu) ale najrozsądniej będzie po prostu wyjąć rozrusznik i zawieźć do sprawdzenia i ewentualnej naprawy, co by mieć pewność, ze nie będzie niespodzianek w najmniej spodziewanym momencie
pamar - 25-08-2012, 07:46
Mój akumulator, zdechł sobie ot tak, bez powodu, najzwyczajniej skończył się jak to producent skrupulatnie przewidział
Efekt tego końca w TD wygląda tak:
http://youtu.be/i8WT90xiWyI
Jaro1974 - 27-08-2012, 21:11
Artur muszę ci powiedzieć że efekt padnięcia akumulatora dość ciekawy.
effendi - 20-09-2013, 14:23
Witam - mam podobny problem. Po przekręceniu kluczyka w stacyjne słychać stuk, cykanie... - auto nie odpala. Byłem u mechanika wymienił szczotki - pomogło na 2-3 mce - teraz problem powrócił.
Mechanik twierdzi, że problemem może być również kostka przy stacyjce. Czy ma rację? proszę o info...
Może macie jakieś foto gdzie szukać tego rozrusznika... będę wdzięczny (cari 1.6 '96)
Sxizo - 20-09-2013, 14:44
Polecam Elektro-start w Wawie na ul. Karczewskiej. Specjalizują się w rozrusznikach i alternatorach, 0 fuszerki. Miałem ten sam problem i wymienili mi na zregenerowany
misibiczi - 08-11-2015, 14:16
No i trafiło na mnie. Objawy mam następujące: po przekręceniu kluczyka brak jakiejkolwiek reakcji rozrusznika. Natomiast przygasa podświetlenie zegarka na konsoli, a pod maską cyka pompa abs. Kontrolki zegarów nie przygasają. Z tego co wyczytałem to przy awarii immobilisera rozrusznik normalnie kręci, więc ten element raczej wykluczam. Jestem "ciemny" z elektryki, ale moim zdaniem jest jakiś spadek napięcia i jeśli dobrze rozumuję to prąd do rozrusznika dochodzi. Czy to może być jeszcze np. luźna masa ? Albo może stacyjka?
remi - 08-11-2015, 15:59
Raczej mało prawdopodobne aby była luźna masa. Miałem dokładnie taki sam objaw w cari 1,6 wtedy poszedł automat w rozruszniku. Szczotki miałem w idealnym stanie. Nie wiem jak u Ciebie, ale w 1,6 dostęp do rozrusznika jest fatalny.
plecho1 - 08-11-2015, 16:01
Najprawdopodobniej wina zużytych szczotek co można sprawdzić pukając w rozrusznik podczas próby odpalania czymś metalowym, Jeśli wtedy rozrusznik zakręci to na pewno szczotki.
Kontrolki przygasają bo przekręcając kluczyk zasilasz cewkę elektrowłącznika. Przy słabej masie kontrolki przygasały by praktycznie całkiem.
misibiczi - 08-11-2015, 20:02
Czyli potwierdzacie poniekąd moje rozumowanie, że prąd do rozrusznika dochodzi, a zatem to nie jest wina stacyjki. Pukałem dzisiaj w obudowę - bez rezultatu. Dostęp od góry faktycznie kiepski, kiedyś odkręcałem rozrusznik przy okazji demontażu skrzyni biegów, ale wtedy robiłem to z poziomu kanału. Spróbuję dostać się od góry, ale nie wiem czy przejdzie mi pod kolektorem.
plecho1 - 08-11-2015, 21:44
Jeśli nic nie daje pukanie to całkiem możliwe, że to elektrowłącznik jak napisał remi. Rozebranie i odpowiednie pomiary na pewno wszystko wyjaśnią.
misibiczi - 11-11-2015, 20:04
Dziś znowu opukałem go młoteczkiem kilka razy i początkowo bez rezultatu, ale po kilku próbach ( przekręceniach kluczyka) zaskoczył. Po tym go wymontowałem. Informuję przy okazji, że jest to możliwe od góry, z prawej strony, trzeba tylko zdjąć wąż od turbiny - ten dochodzący do obudowy filtra powietrza. No i teraz nie wiem, czy to szczotki, czy ten automat ? A może być tak, że automat raz załapuje a innym razem już nie ?
sylmak - 12-11-2015, 20:31
Ja u siebie w Miśku szczotki w rozruszniku wymieniałem już dwukrotnie. Nie wiem czy za pierwszym razem były słabszej jakości czy tak często odpalam
remi - 12-11-2015, 23:32
Jak będziesz się dostawał do szczotek, to uważaj, żebyś nie zgubił takiego izolatora od góry.
TRAWOR76 - 10-09-2016, 00:09
u mnie też ,dopiero kupiona cari 1.6 gaz ,niestety odpala prawie zawsze ....i tak podejrzewam rozrusznik ...po uderzeniu w typa się pobudza i kręci aż mu się odechce...ale dostęp do rozrusznika faktycznie masakra i jeszcze ten gaz to chyba mechanik i regeneracja oczywiście sprzedawca nic nie wspomniał przy sprzedaży
plecho1 - 10-09-2016, 06:33
Jak po pęknięcie działa to prawie na pewno wina szczotek. Za szczotki i profilaktycznie tuleje zapłaciłem coś koło 20zł bo wymieniłem sam.
|
|
|