To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Czyszczenie Renowacja skórzanej tapicerki/kierownicy

florek - 18-01-2010, 23:55

ja kupilem renoskór i dal rade nawet na dosc glebokie bruzdy, to taka farba do skor, jest tak gesta ze mozna tym zatykac wszelkie rysy i wybraki, kolorow tez duzo jest dostepnych, ja do bezowej skory akurat bralem i pierwszy lepszy odcien mi spasowal w 80% powiedzmy. kilka godzin roboty i odswierzylem fotele z przodu :) to bylo kilka miesiecy temu i do dzis sie trzyma, odpukac :P
.TM - 19-01-2010, 12:41

florek renoskór fajna sprawa, tyle że moja kierownica jest w bardzo dobrym stanie, nie jest powycierana, skóra nie posiada uszkodzeń, trzyma kolor - jedynym problemem jest to że lekko klei się do rąk a nie wygląda na brudną, więc szukam jakiegoś sposobu żeby się tego pozbyć
luckyluck - 10-06-2010, 20:34

I jak sprawuje się ten Renoskór po kilku miesiącach? Bardzo się wytarł/odbarwił? Czy kolor czarny nie brudzi jasnych ubrań?
Ogonez - 12-06-2010, 13:19

Kupiłem za 32zł mleczko do czyszczenia/konserwacji skórzanych tapicerek i efekty jego nałożenia jest potężny. Pierw nakładam mleczko na jakąś powierzchnie siedziska równomiernie i nie w wielkich dawkach (tak aby preparat pokrył całą powierzchnię) i po odczekaniu ok 2-3 min drugą ściereczką robię polerkę, wraz z usuwaniem zaległego mleczka. Przypominam, że skórę należało by wcześniej wyczyścić suchą/wilgotną szmatką z kurzu.
Efekt po godz pracy: Błyszcząca czarna skóra, nawilżenie powierzchni,miły delikatny zapach, zakonserwowanie przed słońcem i kurzem oraz satysfakcja użytkownika i podziw pasażerów =D.

Nie pamiętam jaki to preparat, ale myślę że wszystkie w takiej cenie dają podobny efekt. Pozdrawiam

luckyluck - 12-06-2010, 13:33

Chyba zrobię tak jak Ty. Na razie nałożę mleczko w końcu 30-40 zł to nie 120 za Renoskór (99zł litr + min. 100ml acetonu do odtłuszczenia siedzisk). Zobaczę jaki będzie efekt. Nie mam zniszczonej skóry, można nawet pokusić się o stwierdzenie, że jest bardzo zadbana :D więc mleczko winno wystarczyć. Jak nałożę mlesio, zdam relację. :twisted:
Duku - 19-08-2010, 21:42

Ja w sobotę, albo na początku przyszłego tygodnia biorę się za renowację kierownicy i foteli. Farby już kupione, szpachla do skór też. Zdam fotorelację z przebiegu prac i efektów:) Zobaczymy jak wyjdzie:)
yaro1976 - 19-08-2010, 21:48

Duku napisał/a:
Ja w sobotę, albo na początku przyszłego tygodnia biorę się za renowację kierownicy i foteli. Farby już kupione, szpachla do skór też. Zdam fotorelację z przebiegu prac i efektów:) Zobaczymy jak wyjdzie:)

w sumie czkamy...
good luck....

luckyluck - 19-08-2010, 22:46

Dobrze, że temat wrócił, bo zapomniałem na śmierć... :oops:

Kupiłem najpierw preparat do skór w sprayu z Autolandu. Generalnie ładnie czyści i nabłyszcza skórę, jednak smród niesamowity. Żeby całkiem się nie zasmrodzić musimy otworzyć wszystkie drzwi w samochodzie i podchodzić ze szmatką razem z wiatrem. Za pierwszym razem nieświadomy nie otworzyłem drzwi i przez 10 minut szprejowałem i wcierałem środek. Po powrocie do domu ciuchy nadawały się tylko do prania, a smród na ciele utrzymywał się nawet po kąpieli.

Potem zastanawiałem się nad mleczkiem Turtle Wax - Leather Cleaner & Conditioner i Turtle Wax - Platinum Leather Cleaner ale wyczytałem, że ten pierwszy powinno się stosować do starszych skór z racji na bardziej agresywny charakter.
Tak więc kupiłem ten pierwszy rodzaj. Bardzo przyjemny zapach i konsystencja. Nakłada się szmatką odczekuje 5 minut i wyciera do sucha czystą i suchą ściereczką. Doskonale ściera brud z tapicerki i delikatnie nawilża pozostawiając przyjemny zapach. Polecam. :wink:

fergul11 - 19-08-2010, 23:29

luckyluck napisał/a:
smród na ciele utrzymywał się nawet po kąpieli.
w końcu to preparat do skóry :lol:
może w tym linku znajdziecie coś do waszych tapicerek, pozdrawiam :wink:
http://forum.kosmetykaaut...cb40e3128535d0a

i jeszcze tu link do tematów pokrewnych czyszczenie, renowacja skóry , tapicerki i wykładzin , dywanów
http://www.ifc.net.pl/ :rolleyes:
a tu "ostrzeżenie" text nie jest mój ,jest to "przedruk" z innego forum,ale wkleję go jako przestrogę i poradę .

Bez obrazy Panowie, ale jeśli chodzi o dwie ostatnie rady, to bardziej bym się je spodziewał zobaczyć na forum Gospodyń domowych, niż na forum dla profesjonalistów.
Z profesjonalnym czyszczeniem nie ma to wiele wspólnego niestety. :x

Przede wszystkim, musicie pamiętać, że skóra nie lubi wody. Na warstwę farby, którą widzicie na meblach jest nałożona warstwa wykończenia, która ta farbę chroni. Woda jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem. Podstawowe testy na jakość wykończenia skóry polegają właśnie na tarciu na mokro. Niejednokrotnie wystarczy zmoczyć biała szmatę i na nowych meblach zacząć trzeć powierzchnie - na szmacie zostanie farba....

Przy czyszczeniu można ograniczyć użycie wody, ale trzeba wytworzyć pianę. Szare mydło skórze nie zaszkodzi, ma ph zbliżone do PH skóry, więc to takie mniejsze zło. Natomiast poziom pienienia mydła pozostawia dużo do życzenia. Skórę niepotrzebnie się namacza. Przy odparowaniu, skóra staje się sucha, a ten proces potem jest ciężko odwracalny. Dobrze natłuścić skórę w skroś można, ale od spodniej strony (zabieg trwa kilka dni). Ważne, aby środek czyszczący był lekko tłusty. To pozwoli wam uchronić skórę przed wysuszeniem. Jeśli chodzi o skuteczność to powodzenia, życzę z szarym mydłem i zaniedbaną jasną tapicerką, gdzie bród dostał się w pory skóry.

Emulsje silikonowe - ludzie płaca za meble skórzane po 5k> dlatego, że skóra oddycha.
Jeśli popatrzycie na nią pod mikroskopem, ma wyraźne pory.

Obrazek

Silikonem skutecznie je zapchacie. Jeśli nie wysuszycie przemoczonej wcześniej skóry (skóra nie schnie w 30 minut) i nałożycie taką emulsje będzie problem z oddaniem wody. W dalszej kolejności to już problem z samą farbą.

Zresztą o tym do czego służy ta emulsja informuje sam producent:

"W gospodarstwie domowym zastosowanie znajdują emulsje POLSIL® E-1, POLSIL® E-2 i POLSIL® E-3 jako środki do czyszczenia, nabłyszczania i konserwacji:

* materiałów skóropodobnych (fotele, tapicerka samochodowa, obuwie, odzież), "

Z rad człowieka, który sprowadza meble wziął bym sobie jedno do serca:
" najlepiej by było dać tak ze 2-3dni żeby sobie elegancko wyschło"

Bardzo ważne jest, aby skóra przeschła po każdym zabiegu. Nasz czas to pieniądz, można proces schnięcia przyspieszyć przy użyciu wentylatora z zimnym! powietrzem.

"wodę z dużym stężeniem mydła i gąbką do skutku!, zaimpregnować najlepiej kremem do konserwacji produktów skórzanych firmy KIWI dostępnym praktycznie w każdym większym markecie.."BŁĄD !!!

Zdjęcia tapicerek użytkowych czyszczonych mydłem i konserwowanych środkami do obuwia oglądam na co dzień.

Wyglądają mniej więcej tak:

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Skóra szczególnie w autach potrzebuje mocnego impregnatu i najlepiej dodatkowo, środka na polimerach zapobiegającego wycieraniu farby.
Takimi środkami są przecierane fotele jeszcze na etapie produkcyjnym.

Jeśli chcecie czyścić skórę, to powinniście, choć podstawowe informacje na jej temat sobie przyswoić:

Inaczej możecie zniszczyć meble często warte kilkadziesiąt tysięcy (np. z aniliny).

Na koniec jeszcze dobra rada. Jeśli przyjdzie wam wyczyścić skórę i sprawdzicie, że wchłania ona wodę, to niech wam się zapali czerwona lampka. Musicie użyć wtedy zawsze niestandardowych środków i zwykle taka skóra nie jest tania.

jest to post użytkownika Muzycom który udziela sie ze swoimi wskazówkami na pierwszej stronie tematu

luckyluck - 13-09-2010, 16:52

Ten preparat śmierdziuch w sprayu Autolandu, o którym wspomniałem w poście wyżej to jednak nie jest Autolandu. :oops: Sorki za wprowadzenie w błąd.

Preparat, który miałem na myśli pochodzi z firmy "Moje Auto" a wygląda tak:

Tomek - 13-09-2010, 19:06

luckyluck napisał/a:
Ten preparat śmierdziuch w sprayu Autolandu, o którym wspomniałem w poście wyżej to jednak nie jest Autolandu. Sorki za wprowadzenie w błąd.

Preparat, który miałem na myśli pochodzi z firmy "Moje Auto" a wygląda tak:

śmierdziuch, nie śmierdziuch, ale powiedz jakie efekty ??
bo może da się ten smród wybaczyć, jeśli daje efekty jak należy, choć po producencie bym się wiele nie spodziewał

luckyluck - 13-09-2010, 20:30

Tomek84, jeśli skóra nie jest bardzo zniszczona to ładnie ją odświeża i nabłyszcza. Gdy siadasz na fotel czujesz jakby auto zjechało dopiero z taśmy. Skóra wydaje się być dobrze nawilżona i wydaje charakterystyczny dźwięk podczas kontaktu. Ogólne wrażenie bardzo dobre. Efekt świeżości tapicerki utrzymuje się do tygodnia. Niby krótko ale czego się spodziewać po preparacie, który kosztował/uje na Carrefourze 11zł?
Spray wystarcza na 4-5 krotne gruntowne spryskanie tapicerki.
Ale ten smród masakra. Nie wiem może jestem wrażliwy na taki zapach ale mdli niesamowicie.

Generalnie preparat kupiłem zachęcony nagrodą Motoru na opakowaniu i jak za taką kasę jest wart zakupu.

gawron - 26-04-2012, 12:33

odświeżając temat to sprawdziłęm że do czyszczenia skóry i plastików najlepsze jest szare mydło ,,jeleń" :D A po czyszczeniu polecam środki firmy meguiars.
bbandi - 03-11-2012, 11:34

Witam

Znalazłem w Rzeszowie taką oferte obszycia kierownicy

Chciałem zapytać ktoś robiłe tą metodą?
Jest to najtańsza metoda i nie trzeba kierownicy zdejmować, ładne to nie jest ale czy funkcjonalne?

polaff - 03-11-2012, 16:56

bbandi napisał/a:
ładne to nie jest ale czy funkcjonalne
myślę, że tak samo ładne jak funkcjonalne.