To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - co lejemy do baku??

Anonymous - 11-08-2008, 13:18

Ciekawy punkt widzenia. Raz był test w "Motorze" paliw wysokooktanowych. Było w nim napisane nt czystości owych paliw ale także o bezsensowności "lania" wysokooktanówek to aut które jeździły wcześniej na zwykłym paliwie oraz jednostek starszych. Musiałbym poszperać w zeszłorocznych wydaniach o ile ich nie wyrzuciłem.
quadalcanal - 15-08-2008, 11:02

ja leje od jakiegos czasu verve 98.oczywiscie same oktany nic nie dają, tu chodzi o to ze verva posiada zwiazku tlenu ktory uwalniając sie daje wyzszą kalorycznośc. po paru testach moge napisać tak:
przy 95 mam zuzycie 7 L
przy vervie zużycie 6,3L
jezeli policzy się roznice w spalaniu i ceny to na 100 km jestem ok 1,5 zł do przodu. oczywicsie smieszna kwota ale chodzi o prace silnika. a ze wiecej punktów przy okazji ...
pozdr mitsumaniaków

Anonymous - 16-08-2008, 09:55

ja już odwiedziłem chyba wszystkie stacje....od BP począwszy a teraz na olkopie skończywszy i.....może teraz BP się zmieniło zmianie dostawcy bo poprzednio było kiepsko i z dynamiką i spalaniem ..ok 9l na miescie , na statoilu było ok ale bez szału , jeśli chodzi o shella to w moim mieście całkowita porażka , natomiast w bardziej cywilizowanych miastach jak najbardzxiej tak....szczególnie power racing....szok....odejście super i spalanie w gr. 7 l. (tylko ta cena)....non coment. A teraz na tym olkopie ponieważ to u nas nowa stacja i narazie paliwko jest spoko...i cena 4.54....ale spalanie w gr. 7,5 - 8 l miasto. Ogólnie rzecz biorąc tak naprawdę nie wyczuwam specjalnie różnicy.....no może tylko w głosnosci między 95 a 98. acha....i nie lejcie na carefurach i auchcionach...to dopiero porazka....wyszedł mi 14l myślałem że coś się znowu zj...ło.pozdro z kujaw
barran - 20-08-2008, 00:53

Witam
Tydzien temu wlalem shell vpower i moge podac wartosci spalania wedlug komputera: Przed v power srednie spalanie 26 mpg (10,86 L/100km), teraz podaje 32 mpg (8,83 L/100km). Musze jednak dodac ze troszeczke zmienilem styl jazdy - nieco rzadziej mocno wciskam gaz. :) . Jazda w miescie, ale plynna (nie ma tu korkow i masy swiatel). Zamierzam przez jakis czas tankowac v power, jezdzic takim samym stylem jazdy i raz zatankowac 95 by sprawdzic czy bedzie widoczna roznica. Pozdrawiam

Anonymous - 16-09-2008, 19:43

no dobra...jednak chcę spróbować wlać inne paliwko niż 95. Chciałbym wlać któreż z tych: 98 lub 98 Ultimate albo V-Power. Pytanie: kiedy mogę wlać inne paliwo? Wlewać jak już będzie końcówa w zbiorniku?
saphire - 16-09-2008, 20:40

damiano napisał/a:
Pytanie: kiedy mogę wlać inne paliwo? Wlewać jak już będzie końcówa w zbiorniku?

tak

Robson86 - 16-09-2008, 20:51

saphire napisał/a:
tak

i najlepiej nie skoncz na jedenym zbiorniku :)
Pozdroo

SHARK1979 - 16-09-2008, 21:34

wlewam od 6mc tylko 98 mimo że na klapce mam 95, wydaje mi się że nasze 98 ma parametry niemieckiego 95 :) na 98 jezdzi sie całkiem dobrze
Efa! - 16-09-2008, 21:44

Hm, to wcale nie jest tak, że silnik lepiej chodzi, gdy wlejemy paliwo o wyższej liczbie oktanów.
Jeżeli w instrukcji producenta dedykowane jest np. PB98, to oczywiście lejemy takie. Natomiast gdy auto ma jeździć na PB95, to raczej nie trzeba wlewać PB98. Każde paliwo ma inną specyfikę spalania się - częstotliwość "stukową". I właśnie zalecane dla danego samochodu wartości oktanów są cechą takiego paliwa, na którym silnik pracuje najbardziej wydajnie.

Anonymous - 16-09-2008, 21:46

SHARK1979 napisał/a:
wlewam od 6mc tylko 98 mimo że na klapce mam 95, wydaje mi się że nasze 98 ma parametry niemieckiego 95 :) na 98 jezdzi sie całkiem dobrze

A kiedy byłeś w Niemczech, że tak twierdzisz? Nie tak dawno temu wracając z Niemiec do Polski, myślałem, że nie dojadę, paliwo po prostu gorsze niż na najgorszej, zapyziałej stacyjce we wsi. Auto po prostu nie chciało jechać. Po przejechaniu granicy i zalaniu paliwa z Orlenu (którego nie lubię) od razu zmiana i autko zaczęło wracać do formy. Nie tylko w polsce kombinują i oszukują, nigdy nie wiemy co lejemy do baku (możemy tylko mieć nadzieję, że to za co płacimy).

SHARK1979 - 16-09-2008, 21:52

Nie wiem co jest teraz, ale jak 2 lata temu ściągałem auta to było oki
Krzyzak - 16-09-2008, 21:55

big_foot, z przykroscia potwierdzam - tez mialem problemy z paliwem z niemiec, ale tylko gdy tankowalem na Shell'u
pozostale stacje (tylko duze i firmowe) sa OK
Shell rowniez w Polsce sprzedaje syf

Efa! - 16-09-2008, 21:59

Jak ja jechałam do Niemiec po swoje autko, to wlałam mu PB91 i w sumie chodziło. Ale na PB95 moje GDI spala dosyć mało - w trasie około 6 litrów, a zimą w mieście, z ogrzewaniem na fulla - i to na krótkich odcinkach - tak z 8-9l. Moim zdaniem to bardzo dobry wynik. A przykładowo kiedyś na V-Power na trasie szło 7,4l.
SHARK1979 - 16-09-2008, 22:07

Co powiecie w takim razie na paliwa ze stacji LUKOIL? podobnoo dobre rosyjskie paliwo?
saphire - 16-09-2008, 22:15

Lukoil'a tankowałem w Rumunii i Bułgarii i auto śmigało a na dodatek wyjątkowo mało spaliło nawet jak na moja ciężka nogę.