Komputery, RTV, AGD, Komorki - Wszystko o nawigacjach samochodowych
JCH - 17-12-2008, 22:39
arturro napisał/a: | TomTom byl zawsze moja ulubiona aplikacja | TomToma mam w komórce Ale widzę jakie masz zdanie na temat navi w komórce. Stąd moje obawy gdy wziąłem do ręki taki "telewizor" 4,3"
Mam też w pracy TomToma więc dla odmiany chciałbym coś innego. Czekam na dalsze opinie.
karolgt - 17-12-2008, 22:52
ja polecam iGO, bez zadnych super konkretów, po prostu lepiej mi sie nim posługuje niz Automapą czy TomTomem.
Anonymous - 17-12-2008, 22:54
JCH napisał/a: | TomToma mam w komórce Ale widzę jakie masz zdanie na temat navi w komórce. |
wiesz nie mam nic przeciwko navi w komorce choc od dosc dawna tel sluzy mi tylko jako fon (nie fotoaparat, nie mp3, itd itd).
nie wiem czy miales sytuacje kiedy musiales wpatrzec sie dokaldnie w ekran i wybrac odpowiedni manewr, wtedy wlasnie docenia sie spory ekran, bo w innych przypadkach raczej na to nie zwraca sie uwagi.
pepi - 21-12-2008, 01:50
Witam
To i ja się wypowiem bo jakieś 6 miesięcy temu tez miałem dylemat
Zaczynałem się przyglądać rudnym zestawia do nawi powiedzmy do 1000 zl
I okazuje się ze prawie wszystkie maja takie same podzespoły, te same procesory i pamięci
Cena zależy od map jakie masz. No i przekątnej ekranu
Jeśli patrzeć na możliwości to wszystko zależy od oprogramowania
Prawie każdy ma windowsa tylko nie zawsze można się do niego dobrać bo soft nawi ładuje się z auto startu
No i kupiłem larka wgrałem auto mape i pojechałem w europe – bez problemowo wszędzie zajechałem i sprzedałem go w Niemczech bo trafiła się bardzo dobra okazja
Potem kupiłem 2 larka jakis nowszy model tez działało wszystko super
Potem był jeszcze jeden ale 4,3 ekran i moim zdaniem za duzy jak do auta kiedy jedzie się w nocy z takim telewizorem trochę to jest tak jak by latarka świeciła nam w oczy (mimo nocnego tryby) teraz mam palma acera c36 i jak dla mnie jest w sam raz
Różnica miedzy nim a larkami jest taka ze larki szybciej lapia sygnał ale acer jest szybszy jeśli chodzi o wyliczanie
Moim zdaniem nie ma sesu pakować dużej kasy w navi bo za mala kaske można iec takie samo funkcjonalne urządzenie które dowiezie nas tam gdzie trzeba
Pozdrawiam
Anonymous - 21-12-2008, 04:48
powiem tak, jakikolwiek palmtop i do tego najnowsza auto mapa XL, i czy jesteśmy w Polsce czy w europie ciężko jest się zgubić jeżdżę i korzystam naprawdę dużo z nawigacji i póki co nigdy się na auto mapie zawiodłem, a testowałem już między innymi tomtoma i garmina, które w dokładności są jeszcze daleko w tyle.
Anonymous - 21-12-2008, 10:20
od maja używam nawigacji Becker Traffic Assist 7827 i jestem zadowolony Oryginalne mapy do Beckera dostarcza firma Navteq - podobno są bardzo dobre na Europę Zachodnią, z Polską już nie tak różowo... Dlatego na Polskich drogach używam AutoMapy w wersji 5.2 - wg. mnie bardzo porządna mapa, czytelna, dobrze prowadzi choć też zdarzają się małe błędy, ale w granicach "przyzwoitości"... Od niedawna firma produkująca AutoMapę także korzysta z map Europy opracowanych przez Navteq
Z dodatkowych funkcji nawigacji praktycznie w ogóle nie korzystam - dla mnie nawigacja ma nawigować, a reszta to dodatki - przydatne lub nie...
pepi napisał/a: | (...) Potem był jeszcze jeden ale 4,3 ekran i moim zdaniem za duzy jak do auta kiedy jedzie się w nocy z takim telewizorem trochę to jest tak jak by latarka świeciła nam w oczy (mimo nocnego tryby) (...)
Pozdrawiam |
przekątna ekranu 4,3'' jak dla mnie to jest optymalna - mapa jest czytelna, a nawet obsługa nawigacji paluchami też nie stwarza dużych problemów. W trybie nocnym na AutoMapie jak i na mapach Beckera nie oślepia. Po zakupie nawigacji z ekranem 4,3'', mniejszego bym nie kupił...większego z resztą też
Znajomy ma sprzęt z ekranem 7'' - to już jest telewizor! Ja mam wgraną na laptopie AutoMapę - przekątna ekranu 15,4'' Wystarczy dokupić nadajnik gps i nawigacja jak się patrzy... Tylko czy to ma sens - nie sądzę...
karolgt napisał/a: | trawkins napisał/a: | Juiceman napisał/a: |
Nie którzy wolą Mio albo Tomtoma - grunt to brać nawigację, która posiada w sobie windows'a - wtedy bez problemu można automape zainstalować |
Do więzienia za korzystanie z GPS? |
totalna głupota
zamiast sprawdzać czy komus swiatla dziłaja, czy nie ma łysych opon albo jeszcze innych, poważniejszych "uszkodzeń" to będą sie palmtopami bawić ? |
no to niedługo będą kontrolować czy w samochodzie słuchamy muzyki legalnie zakupionej...
Pozdrawiam!
pepi - 21-12-2008, 17:27
witam
pare dni ostatnio jezdze z samsungiem omnia z gps z auto mapa 5.2
troche czasu zajmuje mu znalezienie sygnalu ale po tem wszystko jest najlepszym porzadku
choc bateria nie trzyma za dlugo
fajna zabawka ale jednak jak dla mnie troche za droga choc musze przyznac ze gps w tel to fajna sprawa wychodzisz wrzucasz do kieszeni i nie nosisz dodatkowego gadzetu
no i ostatnio sie przydal na jakis bocznych droach krakowa gdzie nie moglem znalesc auta
pozdrawiam
Anonymous - 21-12-2008, 17:33
pepi napisał/a: | fajna zabawka ale jednak jak dla mnie troche za droga choc musze przyznac ze gps w tel to fajna sprawa wychodzisz wrzucasz do kieszeni i nie nosisz dodatkowego gadzetu |
fajna do momentu gdy dojedziesz do jakiegos skomplikowanego manewru i ktos do ciebie zadzwoni, no chyba ze omnia nie wylacza navi w tym czasie.
pepi - 21-12-2008, 17:59
fajna do momentu gdy dojedziesz do jakiegos skomplikowanego manewru i ktos do ciebie zadzwoni, no chyba ze omnia nie wylacza navi w tym czasie.[/quote]
akurat fajne jest to ze jak masz zestaw sluchawkowy to widzisz ze dzwoni, odbierasz a navi dziala dalel wiec nie jest tak zle
yam1530 - 25-12-2008, 23:49
Witam Odblokowywał ktoś może już Panasonic starda do win ce 5.0 ???
tomusn - 26-12-2008, 11:58
yam1530 napisał/a: | Witam Odblokowywał ktoś może już Panasonic starda do win ce 5.0 ??? | sprawdź na my-navia.pl
JJK - 01-06-2009, 22:38
miał ktoś taki problem, dzisiaj to zauważyłam, mam różnicę w prędkości podanej na nawigacji i tej na zegarze - około 18-20 km/h. Auto pokazuje za jadę 100 km/h a nawigacja ze 81km/h.
tomusn - 01-06-2009, 23:13
JJK, porównaj z innym autem, mi też pokazuje inaczej, ale nie tyle, około 8-10km
Juiceman - 01-06-2009, 23:42
JJK napisał/a: | miał ktoś taki problem, dzisiaj to zauważyłam, mam różnicę w prędkości podanej na nawigacji i tej na zegarze - około 18-20 km/h. Auto pokazuje za jadę 100 km/h a nawigacja ze 81km/h. |
Zmieniałeś może felgi/opony - większe/mniejsze, ew profil?
Nasze nawigacje mają ciekawe opcje można ustawić dokładność mapy kosztem przesuwania się po mapie lub na odwrót, może tego jest wina ? : )
JJK - 01-06-2009, 23:44
jezdziłam z ta nawigacją w Shogunie i w Colcie i wszystko było ok, u męża w Galancie też pokazuje idealnie.
[ Dodano: 01-06-2009, 23:49 ]
nic nie zmieniałam, zupełnie nic , w nawigacji też nie zmieniałam żadnych ustawień
|
|
|