To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Wszystko o nawigacjach samochodowych

JCH - 17-12-2008, 22:39

arturro napisał/a:
TomTom byl zawsze moja ulubiona aplikacja
TomToma mam w komórce :lol: Ale widzę jakie masz zdanie na temat navi w komórce. :wink: Stąd moje obawy gdy wziąłem do ręki taki "telewizor" 4,3"
Mam też w pracy TomToma więc dla odmiany chciałbym coś innego. Czekam na dalsze opinie.

karolgt - 17-12-2008, 22:52

ja polecam iGO, bez zadnych super konkretów, po prostu lepiej mi sie nim posługuje niz Automapą czy TomTomem.
Anonymous - 17-12-2008, 22:54

JCH napisał/a:
TomToma mam w komórce :lol: Ale widzę jakie masz zdanie na temat navi w komórce.

wiesz nie mam nic przeciwko navi w komorce :) choc od dosc dawna tel sluzy mi tylko jako fon (nie fotoaparat, nie mp3, itd itd).
nie wiem czy miales sytuacje kiedy musiales wpatrzec sie dokaldnie w ekran i wybrac odpowiedni manewr, wtedy wlasnie docenia sie spory ekran, bo w innych przypadkach raczej na to nie zwraca sie uwagi.

pepi - 21-12-2008, 01:50

Witam

To i ja się wypowiem bo jakieś 6 miesięcy temu tez miałem dylemat
Zaczynałem się przyglądać rudnym zestawia do nawi powiedzmy do 1000 zl
I okazuje się ze prawie wszystkie maja takie same podzespoły, te same procesory i pamięci
Cena zależy od map jakie masz. No i przekątnej ekranu
Jeśli patrzeć na możliwości to wszystko zależy od oprogramowania
Prawie każdy ma windowsa tylko nie zawsze można się do niego dobrać bo soft nawi ładuje się z auto startu
No i kupiłem larka wgrałem auto mape i pojechałem w europe – bez problemowo wszędzie zajechałem i sprzedałem go w Niemczech bo trafiła się bardzo dobra okazja
Potem kupiłem 2 larka jakis nowszy model tez działało wszystko super

Potem był jeszcze jeden ale 4,3 ekran i moim zdaniem za duzy jak do auta kiedy jedzie się w nocy z takim telewizorem trochę to jest tak jak by latarka świeciła nam w oczy (mimo nocnego tryby) teraz mam palma acera c36 i jak dla mnie jest w sam raz
Różnica miedzy nim a larkami jest taka ze larki szybciej lapia sygnał ale acer jest szybszy jeśli chodzi o wyliczanie
Moim zdaniem nie ma sesu pakować dużej kasy w navi bo za mala kaske można iec takie samo funkcjonalne urządzenie które dowiezie nas tam gdzie trzeba

Pozdrawiam

Anonymous - 21-12-2008, 04:48

powiem tak, jakikolwiek palmtop i do tego najnowsza auto mapa XL, i czy jesteśmy w Polsce czy w europie ciężko jest się zgubić :) jeżdżę i korzystam naprawdę dużo z nawigacji i póki co nigdy się na auto mapie zawiodłem, a testowałem już między innymi tomtoma i garmina, które w dokładności są jeszcze daleko w tyle.
Anonymous - 21-12-2008, 10:20

od maja używam nawigacji Becker Traffic Assist 7827 i jestem zadowolony :lol: Oryginalne mapy do Beckera dostarcza firma Navteq - podobno są bardzo dobre na Europę Zachodnią, z Polską już nie tak różowo... :? Dlatego na Polskich drogach używam AutoMapy w wersji 5.2 - wg. mnie bardzo porządna mapa, czytelna, dobrze prowadzi choć też zdarzają się małe błędy, ale w granicach "przyzwoitości"... :wink: Od niedawna firma produkująca AutoMapę także korzysta z map Europy opracowanych przez Navteq :lol:
Z dodatkowych funkcji nawigacji praktycznie w ogóle nie korzystam - dla mnie nawigacja ma nawigować, a reszta to dodatki - przydatne lub nie...
pepi napisał/a:
(...) Potem był jeszcze jeden ale 4,3 ekran i moim zdaniem za duzy jak do auta kiedy jedzie się w nocy z takim telewizorem trochę to jest tak jak by latarka świeciła nam w oczy (mimo nocnego tryby) (...)
Pozdrawiam

przekątna ekranu 4,3'' jak dla mnie to jest optymalna - mapa jest czytelna, a nawet obsługa nawigacji paluchami też nie stwarza dużych problemów. W trybie nocnym na AutoMapie jak i na mapach Beckera nie oślepia. Po zakupie nawigacji z ekranem 4,3'', mniejszego bym nie kupił...większego z resztą też :wink:
Znajomy ma sprzęt z ekranem 7'' :shock: - to już jest telewizor! Ja mam wgraną na laptopie AutoMapę - przekątna ekranu 15,4'' :biggrin: Wystarczy dokupić nadajnik gps i nawigacja jak się patrzy... :badgrin: Tylko czy to ma sens - nie sądzę... :doubt:
karolgt napisał/a:
trawkins napisał/a:
Juiceman napisał/a:

Nie którzy wolą Mio albo Tomtoma :) - grunt to brać nawigację, która posiada w sobie windows'a - wtedy bez problemu można automape zainstalować :)

Do więzienia za korzystanie z GPS?

totalna głupota :shock:

zamiast sprawdzać czy komus swiatla dziłaja, czy nie ma łysych opon albo jeszcze innych, poważniejszych "uszkodzeń" to będą sie palmtopami bawić ?

no to niedługo będą kontrolować czy w samochodzie słuchamy muzyki legalnie zakupionej... :doubt:
Pozdrawiam!

pepi - 21-12-2008, 17:27

witam

pare dni ostatnio jezdze z samsungiem omnia z gps z auto mapa 5.2
troche czasu zajmuje mu znalezienie sygnalu ale po tem wszystko jest najlepszym porzadku
choc bateria nie trzyma za dlugo :(

fajna zabawka ale jednak jak dla mnie troche za droga choc musze przyznac ze gps w tel to fajna sprawa wychodzisz wrzucasz do kieszeni i nie nosisz dodatkowego gadzetu
no i ostatnio sie przydal na jakis bocznych droach krakowa gdzie nie moglem znalesc auta :lol:

pozdrawiam

Anonymous - 21-12-2008, 17:33

pepi napisał/a:
fajna zabawka ale jednak jak dla mnie troche za droga choc musze przyznac ze gps w tel to fajna sprawa wychodzisz wrzucasz do kieszeni i nie nosisz dodatkowego gadzetu

fajna do momentu gdy dojedziesz do jakiegos skomplikowanego manewru i ktos do ciebie zadzwoni, no chyba ze omnia nie wylacza navi w tym czasie.

pepi - 21-12-2008, 17:59

fajna do momentu gdy dojedziesz do jakiegos skomplikowanego manewru i ktos do ciebie zadzwoni, no chyba ze omnia nie wylacza navi w tym czasie.[/quote]

akurat fajne jest to ze jak masz zestaw sluchawkowy to widzisz ze dzwoni, odbierasz a navi dziala dalel wiec nie jest tak zle :)

yam1530 - 25-12-2008, 23:49

Witam Odblokowywał ktoś może już Panasonic starda do win ce 5.0 ???
tomusn - 26-12-2008, 11:58

yam1530 napisał/a:
Witam Odblokowywał ktoś może już Panasonic starda do win ce 5.0 ???
sprawdź na my-navia.pl
JJK - 01-06-2009, 22:38

miał ktoś taki problem, dzisiaj to zauważyłam, mam różnicę w prędkości podanej na nawigacji i tej na zegarze - około 18-20 km/h. Auto pokazuje za jadę 100 km/h a nawigacja ze 81km/h.
tomusn - 01-06-2009, 23:13

JJK, porównaj z innym autem, mi też pokazuje inaczej, ale nie tyle, około 8-10km
Juiceman - 01-06-2009, 23:42

JJK napisał/a:
miał ktoś taki problem, dzisiaj to zauważyłam, mam różnicę w prędkości podanej na nawigacji i tej na zegarze - około 18-20 km/h. Auto pokazuje za jadę 100 km/h a nawigacja ze 81km/h.

Zmieniałeś może felgi/opony - większe/mniejsze, ew profil?

Nasze nawigacje mają ciekawe opcje można ustawić dokładność mapy kosztem przesuwania się po mapie lub na odwrót, może tego jest wina ? : )

JJK - 01-06-2009, 23:44

jezdziłam z ta nawigacją w Shogunie i w Colcie i wszystko było ok, u męża w Galancie też pokazuje idealnie.

[ Dodano: 01-06-2009, 23:49 ]
nic nie zmieniałam, zupełnie nic , w nawigacji też nie zmieniałam żadnych ustawień