To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Problem z komputerem

szczeslaw - 14-05-2006, 18:50

Maciek:
Ja wiem o co ci chodziło. Tylko ja już tak głupio mam, że jak jestem pewien, że ktoś się myli, to MUSZĘ sprostować. Takie moje małe zboczenie :)
Nie przejmuj się - wykładowców na uczelni też poprawiałem, tak samo jak nauczycieli w szkole. Nie wiem czemu, ale niektórzy tego nie lubili - czasami miałem potem problemy :D

Maciek - 14-05-2006, 19:05

Ale sie nie nerwuje :mrgreen: dobrze że Ktoś gdy ma racje coś poprawia, jakieś niedouczenia itp. Szczegóły, pierdoły, niejasności lepiej od razu sprostować niż mają się ciągnąć i gdzieś dalej wychodzić. Tym bardziej że nie poprawione mogą więcej zaszkodzić niż pomóc.
Anonymous - 15-05-2006, 11:35

Dobra, aby dokladniej przedstawic mj problem z komputerem postaram sie tu napisac krotka historie:
Problem zaczal sie kiedy kupilem nowe czesci, a dokladniej nowa plyte glowna --> Gigabyte GA-7N400S(-L), K7Triton series, nVIDIA Nforce 2 chipset, sochet A, dual channel DDR 400+ (sry Maciek faktynie nie ddr2), no i zakupilem jeszcze pamieci ram Kingston 512 Mb 400 Mhz
Reszty nie wymienialem a jak z kolega rzesmy wymienili juz wszystko to mu sie wysmyknal procek z reki (moj stary Athlon 1900+), no i tak jak rzesmy wszystko zlozyli to mi sie zaczla komp zawieszac (po prostu wszystko stawalo w miejscu, nawet kursor), ale tylko wtedy gdy na komputerze byla uruchomiona jaks gra komputerowa, lub fulm, lub tez gdy komputer chodzil juz dluzszy czas i np grala ciagle muzyka na nim, w grze to sei zawieszal zawsze, nawet w menu gry:/.
No gwarancje mialem iwec zawiozlem do servisu Logosa w Gorzowie Wlkp. Stwierdzili ze to procek, no to wymienilem na Semprona 2400+.
Po wymianie procka komputer dalej sie zawiesza ale nie za kazdym razem tylko tak mniej wiecej 10 razy w ciagu tygodnia... :| .
Zawiozelm zowu do servisu, komp stal 3 dni, stwierdzili ze wentylatorek na akceleratorze graficznym nie obraca sie, sprawdzilem faktycznie ledwo co palcem krecilem, wymienili mi na nowy (20zl wentylatorek, 30 zl robocizna -_-), a komp jak sie zawieszal tak sie zawiesza :(
Podejrzewalem ze to moze byc od zasilacza (mam 300 W) ale nie mam nic w skrzyni co by tak duzo mocy potrzebowalo, Karte grafiki mam stara ---> Gforce 4 mx 440 64 MB (nie gram w nic poza WarCraft III albo StarCraft ^^), 2 napedy (nagrywarka liteon i DVD Panasonica), 2 dyski twarde(Baracude 40 GB i stary 1 Gigowy dysk Caviara :P ).
Zadnych virusow nie mam a spywer-ow tym bardziej bo raz na 4 dni skanuje Ad-aware dysk no i tam jeszcze innymi programami (jesli chodzi o taie sprawy to jestem bardzo ostrozny), poza tym formata walilem juz chyba ze 3 razy a komp sie zawiesza dalej.
Jakby jeszce bylo malo to mam Win XP Pro SP2 + update z 27.04.2006, antyvirus---> avast home edition(aktualizowany non stop).
Zamierzm teraz zawiesc kompa znowu do servisu bo jeszcze mam gwarancje (teraz zwlekalem bo moja siostra pisala prace licencjacka).

Krzyzak - 15-05-2006, 11:39

Ja wkładałem kostki, które dokładnie mi nakazał producent płyty (podobno testowali, bo w instrukcji tak napisali). I g...no - jak żona włączała Sims 2, to zawiecha. Po kilku miechach korespondencji, która nic nie dała zmieniłem płytę na ASUSa i moje problemy się skończyły. Wszystko działa jak należy - nawet dokupiłem jeszcze jedną kostkę pamięci o innym CL i nic się nie zawiesza.

Od tej pory wiem, że nigdy więcej Gigabyte - mogą się starać i zapewniać, zmieniać wizerunek itd. - mnie można oszukać tylko raz.

szczeslaw - 15-05-2006, 16:01

dylirzans:
Prosiłem cię o podanie MODELU zasilacza a nie jego mocy. 300W niewiele mi mówi, bo jak to jest 300W HuntKey, ModeCom lub inne firmowe to oki. Natomiast jeżeli jest to 300W firmy "krzak" (Megabajt, Codegen, L&C itp.) to ten zasilacz nie ma 300 a pewnie za 200-230W i może nie wyrabiać.
Inną przyczyną może być przegrzana grafika. GF2 MX nie miały tendencji do powstawania uszkodzeń po przegrzaniu (mogły pracować nawet z niedziałającym wiatrakiem) ale GF4 to już inna bajka. Jak masz od kogo pożyczyć grafikę dla testu to zrób to i sprawdź.
I proszę cię nie zawoź już kompa do tego serwisu bo to jacyś rzeźnicy - jak można wypuścić klientowi kompa bez przetestowania?????

PS. Jeżeli zasilacz masz firmy "krzak" to odepnij wszystkie zbędne urządzenia (dodatkowy napęd, drugi dysk i co tam jeszcze możesz mieć - jakieś karty rozszerzeń) i sprawdź czy usterka wystepuje rzadziej.
To może być kwestia zasilacza - sempron ciągnie mniej prądu niż Athlon XP (i to sporo mniej) i stąd może wynikać poprawa po zmianie procka - poprzedni procek nie musiał być uszkodzony.

Grześku - 16-05-2006, 08:48

Krzyzak napisał/a:
Od tej pory wiem, że nigdy więcej Gigabyte
święte słowa Pane Havranek.

Poprzednio miałem Asusa A7V8X i nie wiem co mnie podkusiło na Gigabyta...
Już 2,5 tygodnia moja MB GA-7NN XP jest w serwisie, przy czym objawy były takie same jak u dylirzansa, ale w moim przypadku hardware (zasilacze, pamięci, etc.) był pewny i stabilny, co zresztą potwierdziło się w serwisie - bład płyty głównej (cokolwiek to znaczy ;) )
Czekam teraz cierpliwie do lipca i zmieniam MB na Asusa z podstawką AM2 i proca Orleans. Mam nadzieję że na jakieś 3 lata to wystarczy :?

Maciek - 16-05-2006, 13:05

No do sapera na pewno :lol: :lol: :lol:
Widać w kompach mam więcej szczęścia bo u mnie już 4-ty Gigabyte i nadal działa bez problemu :) Przerabiałem od ery P133 MHz poprzez IC300 który świetnie kręcił sie na 450 MHz :) kolejny był IP4 2,8GHz a teraz AMD A64 3000+ na 939 płyta co prawda ze złączem AGP jeszcze.

szczeslaw - 16-05-2006, 18:18

No cóż, ja też z Giga nie miałem większych problemów. A przerobiłem ich odrobinkę więcej niż 4 (sądzę że bliżej 40 :) ).
Maciek - 16-05-2006, 21:07

No szczeslaw, jeśli u siebie przerobiłeś ok 40 płyt głównych i to w dodatku samych tylko Giga to kongra :) Nie pisałem tu o płytach z którymi miałem kontakt po tydzień dwa ale takich na których działałem co dzień ponad rok czy dwa bo były to płyty na których bazowały moje kompy domowe.
A wracając do tem to dylirzans, faktycznie marka jest tu znacząca spisz dane z zasilacza na forum. szczeslaw, dobrze radzi z tym poodpinaniem kart rozszerzeń które nie są do odpalenia kompa potrzebne i ten dodatkowy dysk (mam nadzieje że nie był spięty z drugim dyskiem bo wydaje mi sie ze by go spowalniał) Następna sprawa to napisz czy instalowałeś stery od płyty gł tzn te od nForce

szczeslaw - 16-05-2006, 21:24

Maćku ja sprzedaję kompy. A jako, że zazwyczaj sprzedaję je stałym klientom to z tymi kompami mam cały czas kontakt i jak coś się dzieje to wiem o tym pierwszy. Szczerze to te 40 napisałem tak troszkę na palę - podejrzewam, że było tego więcej. A wróciła mi z tego 1 albo 2 płyty - reszta działa do dzisiaj bez problemów (najstarsza, którą pamiętam to Gigabyte na ALI pod AMD K6 - najlepsza płyta pod te procki jak była - działa do dzisiaj u mojej mamy w biurze w kompie do wystawiania faktur). Wśród tego co przerobiłem w domu Gigabyte'y były chyba 3 - do niedawna dość często zmieniałem sprzęt tak dla jaj :) Tak średnio co 3-5mies wymieniałem przynajmniej płytę.
Maciek - 16-05-2006, 21:32

Tak coś podejrzewałem żeś jakimś opiekunem większej grupy kompów jest. Np informatyk w jakiejś wiekszej firmie albo cosik takiego sprawa prosta klient ma kłopot wali do Ciebie :) . Mnie też sie zdarza sprzedać kompa ale nie serwisuje ich więc mały kontakt mam z padaczkami.
Krzyzak - 17-05-2006, 09:32

Ja powiem tak - pewnie dziś też miałbym kolejnego GB, gdyby nie to, że zachciało mi się wsadzić tyle pamięci, ile przewidział producent a nie mniej. I o ile przy 512 MB było OK, to przy 768MB zaczęło się to, co powyżej. Chipset obsługuje do 2GB pamięci - tak gwoli ścisłości.
Jeśli ludzie, kórym sprzedałeś kompy nie mają max. rozwiniętych konfiguracji, to mogą nawet nie zauwazyć czy coś jest nie halo.
A najbardziej mnie wkurzył serwis GB, który odpisywał po 1.5 miecha. I żadna ich odp. nie była zadowalająca.

szczeslaw - 17-05-2006, 11:12

Krzyzak:
Uwierz mi, po tej ilości sprzętu jakie jak przerobiłem, moge ci powiedzieć, że KAŻDEJ firmie zdarzają się takie "wtopy". Asus, Abit, MSI, Gigabyte - nie ważne - każdemu zdarza się "lewy" model, bios itp.
Ostatnio np. kumpel kupił notebooka - Asus A6R-B002H. Fajny sprzęcik jak za tą kasę ale...
Minęło mniej więcej pół roku, zanim Asus wypuścił biosa poprawiającego jeden "drobny" błąd - obciążenie procka pod windą BEZ URUCHOMIONYCH żadnych programów wynosiło 30%. Tak na dzień dobry, coby komp za szybko nie chodził... (na szczęście kumpel kupował jak bios był już dostępny więc go to nie dotknęło).
Nikt nie jest doskonały a tym bardziej producenci sprzętu komputerowego, którzy co chwilę muszą wypuszczać nowy model. Próbowałeś kiedyś pewnie zaprojektować jakieś PCB - wiesz, że nie jest to łatwe, a komputer sam tego nie zrobi (w przypadku bardziej skomplikowanych PCB zrobi potworne głupoty albo zatnie się po 60-80%). A poza projektem PCB trzeba to jeszcze oprogramować, przetestować. Nie ma możliwości uniknięcia błędów. Po prostu się nie da, no chyba, że cykl opracowywania i testów potrwa spooooro dłużej.
Na temat serwisu GB nie wypowiem się, bo nie miałem z nimi nigdy osobiście doczynienia.

Maciek - 17-05-2006, 11:43

No to sie troszke dopisze tak tylko troszeczke coby Krzyzak, zechciał jeszcze na moje posty spoglądać łaskawym okiem :) Kwestia że prod polecał pamięci RAM firmy Kingston ale pewnie napisał że jeśli są to moduły jedno czy dwu stronne to obsadzać je tak a nie inaczej jesli są to 2 kości a przy 3 to już całkiem inna sprawa. Mogli też testować na Kingstonach z kostkami Mtec'a czy hynix'a a Ty dostałeś jeszcze jakieś inne i na dodatek każda z nich jest z innej parafii. No i to o czym pisał szczeslaw, postęp gna tak szyblo że prod nie dają rady wszystkiego przetestować.
Krzyzak - 17-05-2006, 11:51

Obsadziłem banki dokładnie wg wskazań producenta (pierwszy dwustronny, 2 i 3 jednostronne). Kostki pamięci pewnie są dobre, bo Mitsubishi ;) - zresztą te same kości teraz na Asusie działają bez problemu - jak pisałem z kolejną 4-tą kostką z nawet innym CL niż reszta.
Może i się zdarzają wpadki wszystkim, ale z mojego doświadczenia widzę, że są firmy, którym zdarza się to rzadziej i te, którym zdarza się częściej. Co do projektu PCB, to wszystkie firmy korzystają z niemal tego samego oprogramowania - kwestia tylko rozmieszczania elementów. Nikt nie projektuje już 6 warstwowej płytki na papierze. A ważny jest dobór elementów - niemal każdy serwis twierdzi, że GB daje tandetne kondensatory, które po 2 latach wręcz wymagają wymiany.
Co do notebooków - Asus nie jest tu liderem. Swojego czasu miałem Toshibę i była wręcz pancerna. Teraz podobno bardzo zeszła na psy - u 3 kolegów notoryczne pady płyt głównych, podobno teraz HP robi dobre (szczególnie pod względem jakości touchpada).