To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Jaki samochód dla żony

Matejko - 21-06-2008, 17:03

a co z alfa 147 150konny diesel zapieprza az milo - jezdzilem co prawda nie alfa a astra gtc, no ale masa podobna osiagi takze,
o i samo sie nasunelo astra III gtc jeszcze :)

Anonymous - 23-06-2008, 10:11

Oj alfy to nie biore nawet pod uwagę bo Kasia ma jezdzic do pracy a nie do serwisu :twisted: A astra no nie wiem nie podchodzi mi jakoś zupełnie. Chyba jednak bedzie to Kia
cns80 - 25-06-2008, 09:09

drout napisał/a:
Chyba jednak bedzie to Kia
I bardzo dobrze :)
Pieniek - 07-07-2008, 10:08

drout napisał/a:
Pieniek a dlaczego skłaniasz sie ku wersji 2,0 a nie 1,6. Czytałem na forum Kii i bardziej sobie chwalą 1,6. Wiem jak by to był samochód dla mnie to na 1,6 nawet bym nie spojrzał tylko tą 2,0 140km i jeszcze jakiekoś wirusa by zapodał ale to ma być samochód dla Kasi i nie ukrywam, że chodzi też o spalanie. Bo po ślubie to jej sie odległość do pracy znacznie zwiększyła

Nie pomyślałem o 1,6 gdyż miałem do czynienia tylko z dwulitrówką, ale faktycznie dla Kasi te 116KM na pewno wystarczy a jak Tobie da się przejechać to też nie powinieneś narzekać. Chyba tylko 1,6 ma skrzynię 5 ale to niewielki minus.
Przypomniałem sobie, że silnik CRDi zabierał się do roboty już od 1500-1600 rpm tj chyba najszybciej z diesli któymi miałem okazję jeździć a jest to cecha bardzo pożyteczna w mieście.
Pozdrawiam.

cns80 - 14-07-2008, 09:26

Hmm. Pan Adaś z "Zakupu kontrolowanego" twierdził ostatnio że CRD w DOdge'ach jest produkcji Iveco. Iveco należy do Fiata. Jeśli ten CRDi jest tak jak piszą kolejną wariacją CRD to znaczy że i tak wracamy do Europy :twisted:
tomekrvf - 15-07-2008, 12:22

cns80 napisał/a:
Pan Adaś z "Zakupu kontrolowanego" twierdził ostatnio że CRD w DOdge'ach jest produkcji Iveco.

Chodziło mu o 2.0 diesel? Jeśli tak, to jest to silnik VW.

Anonymous - 27-08-2008, 17:32

A co myślicie o Civicu z silnikiem 2,2 ictdi?? No może nie dla żony ale tak dla mnie :P Tak tylko sie zastanawiam i rozmyślam. Taki silnik i wirusik na koło 180km to już musi ładnie jeździć. Podobno siedzi tam spore turbo tylko intercooler troszkę za mały jest.
Koton - 27-08-2008, 20:38

drout napisał/a:
A co myślicie o Civicu z silnikiem 2,2 ictdi?? No może nie dla żony ale tak dla mnie :P Tak tylko sie zastanawiam i rozmyślam. Taki silnik i wirusik na koło 180km to już musi ładnie jeździć. Podobno siedzi tam spore turbo tylko intercooler troszkę za mały jest.

Pomysł świetny, zwłaszcza że ten diesel hondowski ma ponoć super charakterystyke. Honda civic diesel będzie drogie w zakupie ale też powinno trzymać dobrze cene więc wybór wydaje się dobry.
Sprawdz jeszcze oceny auta i silnika na autocentrum może na jakimś forum hondy znajdziesz opinie o civicu i o silniku diesla. :)

seir - 27-08-2008, 20:42

Może Yaris? Są wersje w Diesel'u, nie jest to Corolla w prawdzie, ale autko na prawdę świetne. Sam masz japońskie auto, więc chyba nie wybierzesz np. Peguota ;) Yarisa polecam obiema rękami, ja jeździłem Yarisem 1.0 z 2000r. (produkowany w Japonii - późniejsze i bardziej awaryjne były z Francji) i nie było mowy o jakichkolwiek problemach. Budżet macie nie mały więc wskazałbym na Corollę - jak Yaris był na wymianie zderzaka po "złym" parkowaniu wpadła do nas w zastępstwo właście Corolla i jeśli niezawodność jest na tym samym poziomie to nie wahałbym się i brał Corollę... Spalanie odrobinę większe, osiągi o wiele ciekawsze, większe wnętrze...

Z ciekawostek jeszcze wskarzę Prius'a jeśli liczy się u Was ekonomia - autko to pali ok. 3 litrów (silnik hybrydowy, ale Diesel'a nie ma raczej ;) ).

Kia? Ja bym się na to nie pisał... VW też są fajne, dobrze się prowadzą itp., ale słyszę w pracy tylko co kto ma do wymiany, a ja tylko słucham. Kia ma podobnie...

Cytat:
to ma być samochód dla Kasi i nie ukrywam, że chodzi też o spalanie. Bo po ślubie to jej sie odległość do pracy znacznie zwiększyła

To już wiem, że raczej Corolla, albo Yaris :)

Anonymous - 28-08-2008, 10:55

Yaris odpada troszkę za mały(brany był pod uwagę na początku) na autko miejskie rewelacja a to jednak też troche w trasie bedzie jeździło no a Corolla wiem, że super (teść takową posiada tylko PB) ale KIA za te pieniądze będzie sporo świerzszym samochodem i z dużo mniejszym przebiegiem. Wiem bardzo trudno mi sie było przełamać co do KII no ale zobaczymy. Chyba next week wyjazd do niemiec
mlun - 28-08-2008, 12:49

Wiesz jeśli mowa o modelu Ceed to ciężko powiedzieć jak to wszytsko będzie za jakiś czas wyglądało bo to stosunkowo młode auta są. Ale naprawde za tą kasę to jest bardzo mocnym graczem na rynku. Muszę nawet przyznać że mi się stylistycznie podoba,no tylko zawieszenie nie zbyt komfortowe jak dla mnie(Cari bardziej wygodna).Nie mam za to zielonego pojęcia jak to się może prowadzić,nie miałem okazji jechać jako kierowca.
Anonymous - 28-08-2008, 14:56

Jechałem jako kierowca i muszę powiedzieć, że bardzo pozytywnie no i stylistycznie również ok. Choć pro ceed dużo ładniejszy. Tylko mniej funkcjonalny

[ Dodano: 15-09-2008, 09:41 ]
No i Kijanka zakupiona. 1,6 CRDi 2007rok 18kkm przelotu prosto z niemieckiego salonu, wszystko jak nowe, pełna dokumentacja i zrobiony pierwszy przegląd, gwarancja też podobno obowiązuje. Teraz tylko zarejestrować i cieszyć sie z jazdy. Spalanie od 4,4 - 6,8. Zależy kto prowadził :twisted: