[92-96]Lancer CB0 - ile wam pali was lancerek?
rosomak1983 - 23-06-2008, 19:50
PiotrekSL4 napisał/a: | jak krece swojego duzo ponad norme |
czyli ile?
Ja tez zauwazyłem ze ten silknik po prostu kocha wysokie krecenie. Tak wtedy mruczy jakby był zadowolny. HEHE
Hugo - 25-06-2008, 11:02
180 km/h to napewno nie jest max. prędkość dla 4G92. Jak ktoś chce to na pw napiszę ile swoim byłym Coltem jechałem na 4 biegu. Hehe.
akbi - 25-06-2008, 12:31
Hugo napisał/a: | 180 km/h to napewno nie jest max |
dokładnie 190 km/h wg instrukcji .... no i przy takiej oficjalnej max prędkości zostańmy na forum
rosomak1983 - 25-06-2008, 13:02
prawdopodobnie musze przeczyscic kopułke bo mam cos takiego ze na niskich obrotach czasami (dzis np nie) muli a potem zrywa. Chyba ze to swiece albo przwody. Moze miec to wpływ na spalanie? Pytam tak z ciekawosci. A jesli chodzi o spalanie to jak przeprowadzic pomiar miarodajmy? Zalac pod korek i jezdzic do zapalenia kontrolki? Teraz jezdzac tylko po miescie max 4 km Lublin (czasami troche szalałem) wyszło mi ok 9 ale pomiar jest srednio miarodajny od zapalenia kontrolki zatankowałem za 60 zł i jezdziłem do zapalenia kontrolki. No i po przeliczeniu wyszło ok 9. Oraz jeszcze jedno tankujecie 98 czy 95 do 4G92? No i pytanie czy jest sens bo słyszłem ze ma to znaczenia tylko dla bardziej nowoczesnych silników. Co jeszczwe technicznie można poprawic w celu obniżenia spalania?
pawela - 25-06-2008, 15:24
Cytat: | pomiar jest srednio miarodajny od zapalenia kontrolki zatankowałem za 60 zł i jezdziłem do zapalenia kontrolki. |
Taki pomiar w ogóle nie jest miarodajny. Wskaźnik paliwa a naszych autach to nieporozumienie. Kontrolka zapala sie nie przy 8 litrach jak mówi instrukcja, a przy ok 10, sprawdzone wielokrotnie. Raz zapaliła mi sie w górach, pojechałem na stacje a do baku na full wlazło 34 litry, w baku było wiec przynajmniej 16... Tak samo wyskalowanie. Przez pierwsze kilkadziesiąt kilometrów od zalania na full w ogóle nie opada, potem jak hamujesz to sie podnosi, jak przyspieszasz - opada... Czasem niemal o całą podziałkę. Co jeszcze wielokrotnie zanotowałem: Połowa baku a więc 25 litrów to 1 biała kreska od dołu, a nie jakby sie mogło wydawać - środkowa. Więc między podziałkami jest mniej więcej ok 8-9 litrów.
Tak więc zatankuj Piotrku pod korek, pojeździj, znów zatankuj i policz proporcje
PS, u mnie ostatnio przy jeździe na trybie POWER, spalanie spadło do 7l w proporcji 70/30 miasto trasa
akbi - 25-06-2008, 16:15
pawela napisał/a: | Taki pomiar w ogóle nie jest miarodajny. |
święta racja
pawela napisał/a: | Wskaźnik paliwa a naszych autach to nieporozumienie. |
nie tylko w naszych (tzn Miśkach ogólnie) ... ale nie jest najgorzej
pawela napisał/a: | Kontrolka zapala sie nie przy 8 litrach jak mówi instrukcja, a przy ok 10, sprawdzone wielokrotnie. |
a jak to sprawdziłeś?? bo ja np nie potrafię wlać benzyny jedynie do zbiornika ... zawsze leję po korek, a wówczas wchodzi jeszcze dodatkowe te ok 2l
pawela napisał/a: | Raz zapaliła mi sie w górach, pojechałem na stacje a do baku na full wlazło 34m litry |
a jechałeś pod górę w tym czasie??
pawela napisał/a: | Przez pierwsze kilkadziesiąt kilometrów od zalania na full w ogóle nie opada |
Bo przez pierwsze km schodzi paliwo z przewodów a nie ze zbiornika.
pawela napisał/a: | potem jak hamujesz to sie podnosi, jak przyspieszasz - opada... |
bo się paliwo w zbiorniku przelewa, a w swoim aucie masz czujnik z przodu zbiornika.
Generalnie rzecz ujmując, abyś mnie nie posądził o atak ...to masz rację ...tak faktycznie jest jak piszesz i jest to lekko irytujące czasem, ale z drugiej strony to tak jest prawie w każdym aucie
pawela - 25-06-2008, 17:21
akbi napisał/a: | pawela napisał/a: | Taki pomiar w ogóle nie jest miarodajny. |
święta racja |
akbi napisał/a: | pawela napisał/a: | Wskaźnik paliwa a naszych autach to nieporozumienie. |
nie tylko w naszych (tzn Miśkach ogólnie) ... ale nie jest najgorzej |
Cari, ojcowskie V40 (notabene prawie Cari) i kliku innych japońcach... W dreswagenie jest po bożemu- opada proporcjonalnie z ubytkiem
akbi napisał/a: | pawela napisał/a: | Kontrolka zapala sie nie przy 8 litrach jak mówi instrukcja, a przy ok 10, sprawdzone wielokrotnie. |
a jak to sprawdziłeś?? bo ja np nie potrafię wlać benzyny jedynie do zbiornika ... zawsze leję po korek, a wówczas wchodzi jeszcze dodatkowe te ok 2l |
leje tak samo, i potem liczę sobi różnicę już po drugim tankowaniu
akbi napisał/a: | pawela napisał/a: | Raz zapaliła mi sie w górach, pojechałem na stacje a do baku na full wlazło 34m litry |
a jechałeś pod górę w tym czasie?? |
Z Wrocławia do Kudowy, non stop z góry na dół, wiem do czego zmierzasz i tak samo sobie to wytłumaczyłem
akbi napisał/a: | pawela napisał/a: | Przez pierwsze kilkadziesiąt kilometrów od zalania na full w ogóle nie opada |
Bo przez pierwsze km schodzi paliwo z przewodów a nie ze zbiornika. |
zgadza się
akbi napisał/a: | pawela napisał/a: | potem jak hamujesz to sie podnosi, jak przyspieszasz - opada... |
bo się paliwo w zbiorniku przelewa, a w swoim aucie masz czujnik z przodu zbiornika. |
oczywiście, ale mądre skośnookie mogli to jakoś rozwiązać. Ja dośc często spoglądam na zegary i wkurza mnie jak akurat patrze przy przyspieszaniu
Po wyhamowaniu nieco poprawia mi sie humor.
A i powolne hamowanie bardziej podnosi wskaźnik niż krótkie, intensywne
akbi napisał/a: | [Generalnie rzecz ujmując, abyś mnie nie posądził o atak ...to masz rację ...tak faktycznie jest jak piszesz i jest to lekko irytujące czasem, ale z drugiej strony to tak jest prawie w każdym aucie |
hehe oczywiście, że nie tak to odebrałem, zgadzam się i popieram.
A i z ostatniej chwili:
Właśnie byliśmy z rosomakiem na stacji. Świeżo migała rezerwa, zalaliśmy za 50zł 10,53 litra. I co? Wskaźnik 1-2mm powyżej czerwonej kreski, po dojechaniu 3km do mnie do pracy pod górę, opiera się na czerwonej
Anonymous - 25-06-2008, 17:47
pawela napisał/a: | Właśnie byliśmy z rosomakiem na stacji. Świeżo migała rezerwa, zalaliśmy za 50zł 10,53 litra. I co? Wskaźnik 1-2mm powyżej czerwonej kreski, po dojechaniu 3km do mnie do pracy pod górę, opiera się na czerwonej |
Dlatego lej do pełna-zaoszczędzisz stresów
PiotrekSL4 - 25-06-2008, 18:07
I najlepiej zalewajac pod korek, nie jeździj 50 km i znowu do pełna. Zrób ze 300. 400 km a otrzymany wynik spalania będzie najbardziej miarodajny.
Anonymous - 25-06-2008, 18:10
PiotrekSL4 napisał/a: | I najlepiej zalewajac pod korek, nie jeździj 50 km i znowu do pełna. Zrób ze 300. 400 km a otrzymany wynik spalania będzie najbardziej miarodajny. |
Ja właśnie tak zawsze robię...na psychikę też dobrze to działa bo nie jest się tak często na stacji
rosomak1983 - 25-06-2008, 21:57
Czerwien ma 2 Gti nie za dobrze Ci pozdro zartuje
[ Dodano: 26-06-2008, 01:27 ]
Czerwien napisał/a: | Dlatego lej do pełna-zaoszczędzisz stresów |
No ale z drugiej strony jezdzenie na pełnym baku to wieksza o 50 kg masa pojazdu czyli po pierwsze większe spalanie po drugie gorsze zbieranie. Wiadomo ze to nie formuła 1 i nikt sie tym nie przejmuje ale jednak to co napisąłem nie mozna nazwac kłamstwem.
pelson_hk - 26-06-2008, 11:24
Wy to wogole macie dobrze, bo wam kontrolka chodzi a mi nie i zawsze musze patrzec ile km zrobie zebym gdzies w lesie nie zostal
pawela z moich obliczen wyszlo mi ze polowa baku czyli 25l to srodkowa kreska a nie ta 1 biala, ta 1 biala to jest 20l.
akbi - 26-06-2008, 13:02
pelson_hk napisał/a: | Wy to wogole macie dobrze, bo wam kontrolka chodzi a mi nie i zawsze musze patrzec ile |
Przyjmij, że kontrolka się zapala w momencie gdy wskazówka wjeżdża na czerwone pole.
Przy pustym zbiorniku wskazówka jest ok 2-3mm już na czerwonym polu.
KaWu - 26-06-2008, 15:36
Hugo napisał/a: | 180 km/h to napewno nie jest max. prędkość dla 4G92. Jak ktoś chce to na pw napiszę ile swoim byłym Coltem jechałem na 4 biegu. Hehe. |
Lancer kombi to nie Colt-jest cięższy
[ Dodano: 26-06-2008, 15:37 ]
Czerwien napisał/a: | pawela napisał/a: | Właśnie byliśmy z rosomakiem na stacji. Świeżo migała rezerwa, zalaliśmy za 50zł 10,53 litra. I co? Wskaźnik 1-2mm powyżej czerwonej kreski, po dojechaniu 3km do mnie do pracy pod górę, opiera się na czerwonej |
Dlatego lej do pełna-zaoszczędzisz stresów |
I oszczędzisz pompę paliwa...
pelson_hk - 27-06-2008, 15:44
akbi ja raz mialem kontrolke ponizej czerwonej kreski i jeszcze dojechal na stacje
teraz jak mi wjedzie na czerwone pole to jezdze max 50km i trzeba lac.
|
|
|