To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lancer Ogólne - EVO kontra IMPREZA

sampler - 14-05-2006, 16:46

Bardzo ciekawy temat wiec wtrace swoje trzy grosze.
Z gory informuje ze nie jezdze EVO tylko Galantem i obie marki mi imponuja ze wzgledu na bogata przeszlosc rajdowa.
Kilka sprostowan: po pierwsze nie zapominajcie ze obie marki przed Lancerem i Impreza startowaly w rajdach wiekszymi brykami 4x4. Mitsu - Galant a Subaru - Legacy. Byly okresy ze lepsze bylo Mitsu a byly ze Subaru.
Co do wywazenia auta - subaru to wzor jako jedno z nielicznych aut laduje na 4 kolka.
Teraz moje spostrzezenia. W rajdach aktualnie Mitsu jest w tyle. Patrzac na swiatowa czolowke PCWRC mitsu jest poza podium. Fajnie ze obecnie ma w tym procederze glos polski kierowca - Leszek Kuzaj. W polsce podobnie. Ostatni rajd elmot udowodnil ze Subaru odeszlo w przod ale to juz w zasadzie zaczelo sie od N10, N11 juz w przodzie a N12 masakruje. Ponoc jezeli Mitsu dostanie nowe hamulce bedzie szybsze ale z obserwacji moich i wiekszosci widzom EVOIX jest wolniejsze.
Teraz moje spostrzezenia co do cywilek. Od razu mowie ze nie jestem maniakiem zadnego z modeli.
Duzo laczy oba autka. Duza tylnia lotka, 4x4, podobne moce silnikow. Zadnym z aut nei jezdzilem ale z zewnatrz duzo lepiej wyglada dla mnie subaru. Oczywiscie pewne modele byly ochydne ale stare wersje i najnowsze bardziej sie mi podobaja. Co mi sie podoba w subaru - wlot na intercooler no i niesamowite brzmienie. Boxerek jednak znacznie lepiej brzmi od kichajacego 4G63T. Na rajdach nawet jest taki kawal ze jak jedzie lancer to trzeba aparat miec na czuwaniu bo go nie slychac.
Co do testow jedne mowia ze evo jest szybsze inne ze impreza. Zalezy jaki model jaka wersja itp. Dla mnie jeden i drugi to wzor do jazdy. No moze jeszcze jest Lancia Delta ale to inna bajka.
Podsumowujac mi sie podoba bardziej Impreza.

Anonymous - 14-05-2006, 20:07

wszystko na temat :)

http://videos.streetfire....7027BE6ED76.htm

Student - 15-05-2006, 07:54

O właśnie Delta do mojej sąsiadki przyjeżdża gościu właśnie delta czerwona , białe fele OZ i ten dzwięk jak chodziła na wolnych tak ok. 10min to żona myslała że jakiś ciągnik siodłowy przyjechał do sasiadów aż ją wyprowadziłem przed ogrodzenie i pokazałem to maleństwo a ona " Taki stary i jeszcze jak hałasuje a feee.." no cóż w trasę nie chciał bym tym jechać ale na krótkie dystanse super, może uszy i wnętrzności wytrzymają.
Anonymous - 15-05-2006, 08:05

Nom, Delta fajne auto - tak samo jak stare rajdowe audi quattro - takiego spotkac na ulicy
to dopiero jest fart....

Anonymous - 15-05-2006, 11:51

sampler to jest forum Mitsubishi, tu nie wylaniamy lepszego z konfrontacji tylko niszczymy konkurenta Miśka ^^ (joke hehehehe) :D
Anonymous - 15-05-2006, 15:16

ja jeszcze 3 tyg temu stalem przed dylematem zakupu WRX STi a EVO9... i wybor padl na EVO9...

a dlaczego?

odpowiedz jest prosta - evo ladniej wyglada, ma lepsze zawieszenie i lepiej trzyma sie drogi, choc STi ma ladniejszy dzwiek :)

reszta jest na prawde porownywalna :)

... a od wrzesnia zasiade za kierownica EVO :)

Karwoś - 15-05-2006, 17:49

chayenne napisał/a:
a od wrzesnia zasiade za kierownica EVO

To gratulację!!! A wygląd na pewno EVO ma lepszy - STi jakoś tak troche gorzej wygląda - może to nowe 2,5 to jeszcze jakoś wygląda ale te np z 2002 to jakoś tak nie bardzo.

Anonymous - 15-05-2006, 20:39

bralem pod uwage wlasnie takie z 2004-2005 2,5.... US SPEC :)
sampler - 15-05-2006, 21:15

Co do wygladu to wersja 2006 imprezkio wiele bardziej sie podoba. To opinia moja jak i ludzi bedacych na rajdzie elmotu. Oczywiscie wynalazki takie jak N8-N11 to niewypal.

A delta integrale. Silnik ma charakterystyczny odglos ale to nie to co boxer F4. A co jest tam niesamowitego - naped na torsenie. Malo autek to posiada a zadna wiskoza nie podskoczy :)

Jackie - 15-05-2006, 22:25

chayenne napisał/a:
bralem pod uwage wlasnie takie z 2004-2005 2,5.... US SPEC :)

To dobrze, że Ci przeszło ;) Dopiero byś się dowiedział ile kosztuje serwis nieeuropejskiej Subaryny ;)
Pozdrawiam

Anonymous - 16-05-2006, 09:55

wczoraj osoba ktora miala mi sprzedac napisala znowu :) hehe
opowiem po krotce :P
negocjacje zaczely sie od 119.000
ja chcialem dac 100.000, ale on twardo 110.000 :)
pozniej powiedzialem ze niechce :) a on zszedl ciut nizej i zapewnial mnie ze moge wziac sobie ten samochod na firme wrzucajac w koszty... okazalo sie ze moge, ale VATu nie odlicze i powiedzialem ze za 95 moge lyknac go :) ale powiedzial ze nie,bo ma kupca za 108.000 i nie ma szans :) a wczoraj napisal do mnie ze za 95.000 moze sprzedac :) gdyby napisal mi 2 tygodnie wczesniej to bym pewnie kupil :) ale na szczescie juz zamowiony EVO :)

i podobno nie odczul bym roznicy miedzy US spec a EU spec :) bo Subarynki sie nie psuja :) hihi

ajedno wiem... EVO nigdy nie kupil bym w US spec :)

Jackie - 16-05-2006, 10:26

chayenne napisał/a:
bo Subarynki sie nie psuja

Bo tak rzeczywiście jest, nie zmienia to jednak faktu, że samochody amerykańskie nie są przystosowane do europejskich prędkości (dotyczy to zarówno Miśka jak i Subaru), czyli mamy do czynienia z innymi hamulcami, zawieszeniem czy brakiem dodatkowego chłodzenia dyfrów i skrzyni a to z kolei może skutkować zaspawanym dyfrem;) W Misku dodatkowo nie ma zabawek takich jak SAYC, choć mnie akurat to zdecydowanie bardziej odpowiada. Tak czy inaczej - dobrze się stało, że masz Miśka i to z salonu - mniej kłopotów ;)
Pozdrawiam

Anonymous - 17-05-2006, 11:17

a tak wogole, to czemu wsrod uzytkownikow STi jest przeswiadczenie, ze US spec jest lepsze?

czy zdecydowala o tym cena? czy moze cos innego? jakies parametry? bo z tego co widze w tym poscie, to US spec jest duzo gorsza od EU...

Jackie - 17-05-2006, 13:11

Użytkownicy US muszą się jakoś dowartościować po druciarstwie, którego się dopuścili ;) Us jest znacznie słabszym autem - technicznie za to droższym w serwisie ale za to z częściami są kłopoty :mrgreen:
Pozdrawiam

Anonymous - 17-05-2006, 14:21

pozatym 99,9% sprowadzanych po polski samochodow sportowych jest "bezwypadkowa, tylko lekkie otarcie" - a auto bez przodu np :) hehe