[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Klimatyzacja, wentylacja, ogrzewanie - problemy z nawiewem.
grzes - 11-08-2010, 12:25
maleo_m napisał/a: | A mnie zaparowały dziś obie szyby, w przednich drzwiach, w rogach przy bocznych lusterkach. Ale co ciekawe - zaparowały od zewnątrz. |
U mnie też czasami tak bywa, trochę dziwne
cns80 - 11-08-2010, 13:25
grzes napisał/a: | maleo_m napisał/a: | A mnie zaparowały dziś obie szyby, w przednich drzwiach, w rogach przy bocznych lusterkach. Ale co ciekawe - zaparowały od zewnątrz. |
U mnie też czasami tak bywa, trochę dziwne | To nic dziwnego. Duża skuteczność klimatyzacji (wiadomo - w miarę nowe auto) + bardzo duża wilgotność powietrza (60-70%) skutkuje parowaniem szyby od zewnątrz. Kratke nawiewu masz pewnie skierowaną na szybę i tak ją mrozi że woda z powietrza na zewnątrz się skrapla. Mam to samo po przeglądzie klimatyzacji z wymianą czynnika
Kjuba - 11-08-2010, 14:41
a autko gdzie parkujecie? w garażu? bo jak w garażu to tam zawsze jest wilgotno i z klimy na początku śmierdzi ale potem przestaje. ja tam zawsze na klimie jeżdżę i nie mam żadnych problemów z parowaniem szyb w ani jednym samochodzie
maleo_m - 12-08-2010, 22:36
Trik napisał/a: | maleo_m,.... znaczy wyjąłeś butelkę piwa z lodówki . |
no i to jest piękne wytłumaczenie dzięki Trik
achtab - 15-10-2010, 00:38 Temat postu: [CY3A 1.8] Wentylacja Mam dość spore problemy z wentylacją w kabinie. Już drugi raz miałem zmieniany filtr kabinowy, jednak nie widzę po nim wielkiego skutku. Szyby latwo mi parują.Bez wlączonej klimy trudno ujechać. manualne ustawienie wentylacji na przedostatnią pozycję (nogi+szyba) niewiele daje. Szyby nie odparowują. Dopiero skrajne położenie pokrętła daje konkretny nadmuch. Czy w innych miśkach też tak jest? Nie wiem, czy coś mam z tym robić w ASO...
pozdro
Piotr
Luk - 15-10-2010, 00:52
achtab, to normalne, jak paruje, to trzeba włączyć klimę. Nie będzie chłodzić, tylko osuszy. Poza tym parowanie szyb jest bardzo zależne od ich czystości od środka (para łatwiej skrapla się na cząsteczkach brudu). Należy myć szyby od wewnątrz.
gzesiolek - 15-10-2010, 00:59
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=30
a tak w ogole to ostatnio przed oddaniem zonie auta do jazdy codziennej ( a wiedzac ze bedzie miala problem zeby w czasie jazdy gmerac pokretlami czy wlaczac klime) wyczyscilem dokladnie szyby od srodka... roboty wiecej niz z myciem auta z zewnatrz, zeby cale szyby bez zadnych "duchow" wyszorowac...
no ale przez 19miesiecy to byl 3x gdy umylem tak szyby i polecam kazdemu co ma problem z parowaniem...
a bez klimy to wg mnie to tylko skrajne polozenie nawiewu, plus manualnie ustawiony nawiew min 60%, plus podniesiona pare stopni temp...
ale najszybciej i najsprawniej z klima...
krzychu - 15-10-2010, 12:49
A ja wymieniłem w końcu ten tani filtr (JC premium) na porządny z Knetch-a za 100zł z węglem aktywnym i na razie nic nie paruje.
jac - 15-10-2010, 17:41
achtab, wsrod naszych rodakow ogolnie pokutuje opinia ze klimatyzacja sluzy tylko do chlodzenia i ze powinna byc wlaczona tylko w lato.
Nie chce tutaj stawiac "fachowych tez" wiec powiem tylko tyle, ze ja mam klime wlaczona przez caly okragly rok i:
zalety:
- zadnego parowania szyb
- szybkie wrecz blyskawiczne odparowanie rano
- szybkie i bardziej wydajne nagrzewanie / wychlodzenie wnetrza
- brak elementu tzw zagrzybienia ukladu (ktory po prostu nie zdazy sie zagrzybic)
wady:
- wieksze spalanie o okolo 0,2 l / 100km - czyli niezauwazalne
- nie kazdemu dobrze jezdzi sie "na klimie" (przyklad moj tesc) - wowczas jest problem
Reasumujac, jezeli mozesz to nie wylaczaj klimy nawet w zimie, nie wiem czy z punktu widzenia czysto mechanicznego jest to zalecane czy nie, ale u mnie dziala i problemow zadnych przez ostatnie 12tys nie zaobserwowalem.
Aha a w Lancerku pokretla zarowno klimy i kierunku nawiewy mam ciagle ustawione na AUTO i smiga doskonale
krzychu - 15-10-2010, 17:52
Znaczy poniżej 0-3 stopni kompresor i tak sie nie uruchomi. Po za tym ja tez mam częściej włączoną niż wyłączoną.
tomekrvf - 15-10-2010, 21:06
krzychu napisał/a: | na porządny z Knetch-a za 100zł |
Tyle samo kosztuje oryginalny filtr z węglem MZ690361.
jaca71 - 15-10-2010, 22:14
krzychu, A co było nie tak z JC Premium? Właśnie taki założyłem z węglem i nie ma negatywnych objawów.
PS Tu się będzie dobrze dyskutować o wentylacji - scalone.
racer1972 - 15-10-2010, 23:03
Klima w moim błyskawicznie osusza szyby nawet na najmniejszej prędkości i to jest ok. ale samo schładzanie w upałach powyżej 30 stopni jest marne... W poprzednim aucie (Citroen Xsara Picasso) w tych samych temperaturach jakbym dał na minimum to bym zamarzł...
krzychu - 16-10-2010, 08:36
jaca71 napisał/a: | krzychu, A co było nie tak z JC Premium? Właśnie taki założyłem z węglem i nie ma negatywnych objawów. |
Ja miałem bez węgla. W każdym razie filtr po niecałym roku prawie był zatkany (nawet w normalny dzień musiała być włączona klima żeby nie parował). Do tego ogólnie ciągle było duszno w aucie (ja na to nie zwracałem uwagi ale moja druga połówka się dusiła i otwierała okna co mnie irytowało).
No i patrząc na sama strukturę filtr jest całkiem inny jak by bardziej z filcu i grubszy przez co może się mniej będzie zatykał.
mjsystem - 17-10-2010, 11:50
Jejku, to jakie filtry mamy montowane orginalnie? Jestem teraz dopiero co po przeglądzie na 20k (wymiana filtra też)i nie zastanawiałem się nad tym tematem. Mieszkam i jeżdzę po Zagłebiu i Śląsku( ) , więc zanieczyszczenie filtra powinno być spore. Nie zauwazyłem jednak różnicy sprzed i po wymianie filtra. Zawsze troszkę parowało przy deszczu, ale 5-10 sekund włączonej klimy i spokój. Na koniec taka mała dygresja: Jak ktoś narzeka na parujące szyby w miśku, to niech pojeżdzi w deszczu oplem np astrą jedynką:) Jak wróci do miśka, więcej nie będzie narzekał
|
|
|