Carisma - Techniczne - Stuki w przednim zawieszeniu
bomar007 - 26-09-2010, 11:06
Też mam to samo co Cichanos, pukanie z lewej i prawej strony, tylko że przy małych prędkiościach, jak jade po dziurach. Pukanie nasila się gdy jest duża wilgoć, np po opadach deszczu. Jak jadę po ulicy z większą predkością i wpadnę w dziurę to nie słychać tych dźwięków. Na początku myślałem, że może to osłona nadkola puka (słabo przymocowana), bo taki jest wydobywajacy się dźwięk. Czy to może być osłona/poduszka amortyzatora, łożysko, a może amortyzator się wyrobił i puka?
zjawa490 - 03-10-2010, 22:41
Ja też mam ten sam problem i byłem na szarpakach, wymieniałem łączniki, gumy stabilizatora i nie pomogło. Auto ogólnie dobrze się prowadzi nie rzuca na równej drodze nie stuka ale przejeżdżając śpiącego policjanta stuka. Więc znalazłem rozwiązanie które nazywa się nie fabryczny sprzęt grający i na razie boli mnie głowa ale przynajmniej wiem od czego.
Teraz wymienię tą przeklętą poduchę amortyzatora i się okaże czy pomoże na stukanie i ból głowy.
remi - 05-10-2010, 21:24
u mnie jest to samo, żadnych luzów w zawieszeniu, wszystko powymieniane przed wyjazdem na wakacje, autko prowadzi się dobrze, jednak jak popada to słychać jakieś stuki w zawieszeniu, ma to już od 2,5 lat i się nie przejmuję.
wenom44 - 17-10-2010, 17:31
remi napisał/a: | u mnie jest to samo, żadnych luzów w zawieszeniu, wszystko powymieniane przed wyjazdem na wakacje, autko prowadzi się dobrze, jednak jak popada to słychać jakieś stuki w zawieszeniu, ma to już od 2,5 lat i się nie przejmuję. |
chyba syf dostaje się w zwoje tylnych sprężyn, pomaga wąż ogrodowy, dużo o tym na forum:)
demise - 17-10-2010, 17:51
wenom44 napisał/a: |
chyba syf dostaje się w zwoje tylnych sprężyn, pomaga wąż ogrodowy, dużo o tym na forum:) |
tu raczej chodzi o tył zawieszenie ale pewny nie jestem ( od węża lepsze są GUMY USZTYWNIAJĄCE wpisać na allegro ,zakłada się na sprężynę bez potrzeby ściągania jej :-])
wenom44 - 18-10-2010, 10:21
no przecież napisałem, że tylnych sprężyn
Anonymous - 19-10-2010, 21:36
Nie wiem jak u Was. Ale w moim samochodzie te stuki pojawiające się po deszczu dochodzą z przodu pojazdu. Ponadto jeżeli chodzi o tylne sprężyny to zostały wymienione z innego powodu.
Poduszka i łożysko amortyzatora ile kosztuje ? Rozumiem że wymiana jednego z tych gratów wymaga demontażu McPhersona ?
bomar007 - 20-10-2010, 22:06
U Japaneze poduszka amortyzatora ok 100zł, a łoże sprężyny ok 130zł, nie dawno się pytałem, bo też bede wymieniał
[ Dodano: 20-10-2010, 22:07 ]
łożysko ok 45zł
[ Dodano: 19-11-2010, 18:17 ]
a tak wogóle to mam do sprzedania sprężyny nowe do tyłu lesjofosa.
kris80 - 07-02-2011, 18:20
Ja znów walcze ze stukami z prawej strony. Wymontowałem dziś 2 McPhersony, odkręciłem poduszki i zamieniłem je stronami. Niestety, albo stety stuki nie przeniosły sie na lewa stronę, czyli poduszki są ok. Teraz pytanie co w takim razie może jeszcze stukać. Może sam amortyzator, bo na końcu tego tłoczyska przy wejsciu w poduszke była korozja i mozliwe że tam jest luz (poprostu pręt skorodował i zmniejszyła sie jego średnica). Na wachaczach nie ma żadnych luzów. najlepsze rozwiązanie to przełożyć od kogoś sprawnego McPhersona i zobaczyc czy nadal stuka.
wit71 - 07-02-2011, 18:51
u mnie też stukało z prawej strony-mechanicy twierdzili że to zacisk hamulca ale stukało i stukało w końcu przy wymianie gum na zimówki konkretny przegląd i wyszło że sworzeń na wahaczu a przy okazji końcówka drążka kierowniczego.może to pomoże
Saqu - 09-02-2011, 11:16
No właśnie, może sworzeń albo łącznik stabilizatora?
kris80 - 09-02-2011, 11:27
Łącznik napewno nie bo wymieniałem. Ciekaw jestem czy jest jakis sposób na sprawdzenie tego sworznia? Wiadomo, nie chciałbym wymieniać na ślepo, bo może sie okazać ze to nie to.
Saqu - 09-02-2011, 20:49
stacja diagnostyczna i trzepaki, wyjdzie Ci każdy luzik w zawieszce, zapłacisz 40zł a będziesz wsio wiedział, nawet badanie amorków mogą w tej cenie zrobić
kris80 - 10-02-2011, 16:35
Bylem na 2 różnych stacjach i nie ma żadnych luzów, a jednak słysze stuki.
maxblink - 27-03-2011, 14:14
Heh, nie to by mnie smieszyl ten temat ale ... tez mam cari z 99r przed FL, w tamtym roku wymienilem tyl amory na KYB-a [maja 75% na dzien dzisiejszy, przy kupinie mialy 76]. I jakos w styczniu tez mi zaczelo cos pukac, tak jak piszecie typowo metaliczny dziwek. Fakt ze przejezdzajac przez "spiacego policjanta" mi nie wali ale w roznych momentach to slychac i na moje oko jest to tyl. Bylem na 3 stacjach w Olsztynie, u kilku mechanikow - sporo kasy wydalem i co ? - zaden nie jest w stanie stwierdzic co to, niby zawieszenie mie ma zadnych luzow [wymienione w tamtym roku laczniki tyl i przod, gumy na tyle na drazku, swozen na wachaczu bo lekko popukiwal] a ten konkretny stuk nie ustal. I zgodze sie z przedmowcami, mi rowniez bardziej wali jak jest powietrze wilgotne. Jakby komus udalo sie u siebie to zdiagnozowac, bylbym wdzieczny za wpisanie co to u niego bylo
pozdr.
maxblink
|
|
|