[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A 2.5] jak zdemontowac antene elektryczna?
fj_mike - 05-12-2011, 17:48
Arson88 napisał/a: | Witam mam problem z anteną w moim galu. EA2A przestała mi ona poprostu działać. jakie mogą byc tego przyczyny? Jest może jakis bezpiecznik za to odpowiedzialny? czy raczej uszkodzenie mechaniczne? |
Czy słychać żeby pracował silniczek?
Torp12 - 05-12-2011, 19:32
fj_mike napisał/a: |
Czy słychać żeby pracował silniczek? |
Wlasnie to jest kluczowe pytanie. Antena jest raczej na bezpieczniku od radia. Jak slychac silniczek to peklo ciegno w baciku. Jak nie slychac silniczka to sie musial spalic, chociaz to rzadkość :]
Thou - 08-12-2011, 10:50
Takie małe pytanko mam w temacie anteny, czy mechanizm lub bacik wymaga konserwacji przed zimą? tak myślałem, żeby zetrzeć stary smar z bata i nałożyć nowy, tylko jaki, żeby wszystko ładnie działało i żebym nie bał się zimy?
Krzyzak - 08-12-2011, 13:48
wczoraj właśnie starłem z anteny olej maszynowy, bo zmienił się w czarną plastelinę
spryskałem chwilowo smarem silikonowym - zobaczymy czy będzie lepszy
fj_mike - 09-12-2011, 22:59
Krzyzak napisał/a: | spryskałem chwilowo smarem silikonowym |
Zrobiłem dokładnie to samo ze swoja
Czas pokaże.
Arson88 - 10-12-2011, 13:28
fj_mike napisał/a: | Arson88 napisał/a: | Witam mam problem z anteną w moim galu. EA2A przestała mi ona poprostu działać. jakie mogą byc tego przyczyny? Jest może jakis bezpiecznik za to odpowiedzialny? czy raczej uszkodzenie mechaniczne? |
Czy słychać żeby pracował silniczek? |
Silniczek pracuje. Ostatnio sprawdzałem. nie chciał się wyłączyć mówię Matko Boska akumulator mi padnie zaraz:D ale po jakimś czasie się wyłączył. więc jak się zabrać za naprawę tego ostrojstwa w środku? jest tu gdzieś tutek?
u157 - 10-12-2011, 23:19
Jak silniczek pracuje, to powodem jest uszkodzone cięgło zębate wkładu anteny.
Naprawa polega na wymontowaniu całego mechanizmu anteny, wyjęciu uszkodzonego wkładu i zamontowaniu nowego. Można się poratować zamiennikiem z Daewo, działa poprawnie ale jest trochę dłuższy i po złożeniu wystaje ok. 1,5 do 2 cm. Przy tematach o antenie jest parę opisów jak to zrobić z załączonymi zdjęciami.
Powodzenia w naprawie
Zolar - 14-02-2012, 22:37
U mnie antenę wykończyły chyba te mrozy. Jak było -25st wysunęła się i od tamtej pory nie chce się schować. Silniczek słychać że terkocze, ale efektu żadnego. Nawet próbowałem ją popchnąć, ale nic to nie dało.
Jak postępować kiedy antena jest wysunięta? Demontować czy próbować to czymś posmarować i spróbować wcisnąć ręcznie?
zimnylech - 21-10-2015, 13:49
Witam, czytam i czytam i dalej nie wiem jak zdemontować antenę, odkręciłem śrubki ale trzyma się na grzybku. Piszecie o jakimś przekręcaniu ale co, gdzie i jak nie wiem. Zdjęcia poznikały i jestem w kropce.
Wstawiam zdjęcie mojej anteny i prosił bym o wskazanie miejsca gdzie należy odczepić/przekręcić.
Pozdrawiam.
eremita - 21-10-2015, 13:56
musisz odkręcić ale nie z tej strony cco jest zdjęcie Na zewnątrz samochodu właśnie na jak napisałeś grzybku czarnym jest srebrna nakrętka
zimnylech - 21-10-2015, 15:57
Odkręciłem ale dalej nie wychodzi. Musze to jakos do dołu wyszarpać?
i9i - 21-10-2015, 19:33
Wychodzi do dołu poruszaj delikatnie całością na boki i jak się zluzuje to w dół. Po odkręceniu górnej nakrętki i ściągnięciu wszystkiego z anteny (łącznie z gumką) i powinna wyskoczyć sama. Aha górna gumka może być przyklejona syfem do karoserii.
zimnylech - 22-10-2015, 11:57
Kurczę a ten grzybek od zewnątrz tez musi wyjść czy zostaje? Bo jest większy od otworu a nie chce na sile targać. Jak poruszam mechanizmem to wszystko się rusza nawet grzybek ale nie chce zejść na dół. Czuje się nieudolnie.
Hugo - 22-10-2015, 13:07
zimnylech, ten czarny plastik musisz wyjać do góry i reszta wyjdzie w dół.
Damianskyline - 28-08-2018, 15:18
Marino napisał/a: | Witam, postępowałem zgodnie z propozycjami przedmówców... wszystko fajnie pięknie, zdemontowałem mechanizm, przyniosłem do domku potem problemy z grzybkiem.. no ale udało się go pokonać. Okazało się ze zamiennik z daewoo ma za dużą średnicę ostatniego elementu więc zrezygnowałem z jego adaptacji. Antena ładnie złożyła się zgodnie z planem, zaś przy rozkładaniu kompletnie nie ma umiaru, nie wyłącza silniczka rozwijającego taśmę. Pomyślałem żeby zwiększyć średnicę najgrubszego elementu żeby złapało opór i wyłączyło. Bez powodzenia niestety, jutro po pracy znów podejdę to tematu. Mile widziane sugestie jak to to rozwiązać. |
Mam to samo co kolega, czemu przy wysuwaniu cały czas terkocze i nie chce się zatrzymać, zwija się ok
|
|
|