Carisma - Techniczne - [Carisma] Problem z kluczykiem
Anonymous - 01-12-2009, 22:37
repet, jeżeli chcesz to dorobić do swojej carismy to od razu mogę cie poinformować że nie wiem czy jest sens kombinować -ja szukałem i kombinowałem z kluczykiem składanym(scyzoryk) ale nigdzie nie mogłem dorwać samego grota do cari (były do niektórych modeli mitsu ale nie do cari) Uważaj tylko żeby nie przekombinować tego bo szkoda kasy. Za takimi to popatrz na allegro albo w google i podzwoń po sklepach to może ci coś doradzą. Ja tak wykombinowałem że założyłem alarm i mam otwieranie na pilota. i narazie styknie bo musi
dariolee, z tego co patrzyłem na swój klucz to nie musi do końca sie stykać .
w każdym razie nie słyszałem żeby immo musiało być "przyklejone do grota"
Z ciekawości spytam co kombinujesz czyżby ci sie rozleciał kluczyk
dariolee - 02-12-2009, 18:40
A no sie rozleciał Dzwiniłem do ASO w Olsztynie i krzykneli mi 500zł za kluczyk. Cześci wszystkie mam, co prawda w kawałkach i chyba poxipolem pokleje wyjdzie znacznie taniej.
Anonymous - 12-07-2010, 09:56
Witam,
mam ten sam problem, guma w obu kluczykach to masakra. W jednym rozleciała się prawie całkowicie, a w drugim urwało się oczko na szczęście zauważyłem to, bo teraz musiałbym dopłacać za nowy kluczyk. Dziwię się że tak szybko się wyeksploatowały tym bardziej że w sumie po za stacyjką korzystam tylko z zamka bagażnika (nigdzie indziej nie mam, poprzedni właściciel pozmieniał klamki na takie bez zamków i korzysta się z pilota).
Właśnie jestem na etapie szukania zakładu w którym przełożą mi oryginalne groty do nowych uchwytów.
Możecie polecić kogoś w Warszawie, najlepiej w okolicy Ursynowa.. a i w przystępnej cenie bo dać za jeden kluczyk 150pln to raczej nie sztuka, a jakbym chciał oba naprawić to sporawo się robi. ??
Z góry dziękuję.
...
już załatwione
Piwor napisał/a: | A ja kluczyki dorabiałem na ulicy Twardej w Warszawie. Za przełożenie transponderów i zrobienie dwóch kluczyków (nie kopii - tylko fabrycznych szlifów) dałem 250 pln. Jeśli ma ktoś potrzebę, to wstawię foto. | - właśnie wróciłem stamtąd, Twarda38/40 Komputerowe Dorabianie Kluczy bardzo miła obsługa, szybko, konkretnie i na temat
Kluczyk wygląda rewelacyjnie, "rączka" jest twardsza i jak mnie zapewniano z nieporównywalnie lepszego materiału. Poniżej fotka jak wszystko wygląda po wymianie: (fotka: http://img27.imageshack.us/img27/6595/kluczyki.jpg ) Po lewej to co zostało po zdjęciu sparciałej gumy ze starych kluczy, po prawej nowe kluczyki z przełożonymi transponderami (stare kluczyki mogą się przydać do awaryjnego otwarcia drzwi).
uwaga ->
Dodatkowo rozmawiałem z właścicielem (tak sądzę) - jest rabat dla Mitsumaniaków (wystarczy pokazać kartę klubową KMM - ) !!!
Na pewno będzie taniej niż zapłacił Piwor. Dorabiają klucze również do nowych modeli.
Student - 12-07-2010, 11:31
Jedź do zakładu gdzie dorabiają kluczyki.
Jak miałem starą Carismę to za surówkę , dorobienie + kodowanie chcięli 150zł.
Inaczej się tego nie da zrobić.
Do nowej Cari to już inna bajka i zamyka sie ok. 400zł. bo kodowanie można zrobić tylko w ASO i surówkę także bierze się z ASO.
wolgaster - 13-07-2010, 07:10
U mnie tez oba kluczyki się skończyły. Podobnie jak u was gumka nie wytrzymała. Jeden z kluczy dorobiłem w Castoramie. Za nacięcie oraz skopiowanie transpondera do nowego klucza zapłaciłem 52 zł. klucz wygląda jak oryginał tylko nie ma napisu Mitsu. Zamiast gumy jest twardy plastik także jest solidniejszy. Ten bardziej uszkodzony klucz w którym gumowa część rozpadła się cała przerobiłem na scyzoryk Koszt zakupu obudowy na allegro 25 PLN. Grot ze starego kluczyka dorobiony pod obudowę. Transponder wydłubany ze starego i wklejony w obudowie gdzie jest na niego miejsce. Efekt oceńcie sami:
Anonymous - 13-07-2010, 21:04
@wolgaster
Fajny pomysł ze scyzorykiem, wykonanie 1 klasa - wygląda profesjonalnie.
Ja nie miałem czasu na kombinowanie. Wyjeżdżam w trasę i potrzebowałem szybko sprawny klucz
pozdro
wolgaster - 14-07-2010, 19:52
Delikatnie trzeba było pokombinować. Grot trzeba było skrócić. Zaspawałem TIGiem otwór. Potem dorobienie na wymiary tak jak w grocie surowym który tam był zamontowany. Ale wszystko wyszło wg. mnie super. Grot jest ORI także transponder i wszystko hula jak należy.
aneheli - 08-01-2011, 09:33
podrzucę wam jak ja rozwiązałem problem tylko że kluczyk do lancera ale może się wam informacje przydadzą
http://forum.mitsumaniaki...ic.php?p=801565
PoVeR - 23-01-2011, 18:45
Co tu dużo mówić, te gumowane kluczyki w Cari to masakra. Mój kluczyk jest już na wykończeniu więc mam takie pytanie:
W jakiej odległości od kluczyka/stacyjki musi być pestka od imo aby auto odpaliło?
Pomyślałem o dorobieniu czystego kluczyka a całe wnętrzności immobilajzera wcisnąć w pilot od centralnego.
SHARK1979 - 25-01-2011, 16:12
Uploaded with ImageShack.us
To mój patent w miejsce urwanego oczka w kluczyku wtopiłem na ciepło mały ale bardzo twardy drucik w kształcie spinacza do tego obleciałem to dla pewności "kropelką" a na koniec dociąłem na wzór kluczyka oprawę ze skóry i tak już daje rade od roku
Focia cienka bo telefonem
irekmiecz - 09-02-2011, 19:23
Z trzech warstw tworzywa "wystrugałem" coś takiego.
Uploaded with ImageShack.us
Miałem dość dużo czasu i chęci by się pobawić w rzeźbiarza. W środkowej warstwie wyciąłem miejsce na grot klucza i pestkę immobilizera. Gdy połączyłem trzy warstwy,wypiłowałem kształt to uznałem że jest trochę zbyt "łyso" i nudno a czasu jeszcze mam więc z aluminiowej blaszki wypiłowałem "diamenty" jako jeden element. Dość żmudne było wycięcie w plastiku wgłębienia na "diamenty" po to by nie odstawały nadto od powierzchni i nie haczył. To jest chałupnictwo które zajęło mi szacunkowo kilkadziesiąt godzin, lecz podkreślam że to było poniekąd zajęcie dla zabicia czasu.
A tak wygląda w parze z oryginałem będącym już w kiepskim stanie
pamar - 10-02-2011, 08:33
irekmiecz napisał/a: | Z trzech warstw tworzywa "wystrugałem" coś takiego. |
MISZCZ!!! irekmiecz
Normalnie szczęka mi opadła, coś fantastycznego Szkoda, że to tak pracochłonne, chyba musisz pomyśleć nad jakąś manufakturą
rogal133 - 06-01-2012, 11:59
ja tez dorabiałem kluczyk i zapłacilem cos ok 100 zl tyle ze transponderprzekładałem ze starego kluczyka. ale ten co dorabiał nie miał wzoru klucza takiego jak mitsubishi tylko taki jak w volvoale co za różnica. A ten kluczyk raczej tak szybko nie padnie bo jest plastikowy a nie gumowy.
maniak30 - 16-06-2014, 21:27
Panowie i mnie spotkała ta przyjemność popękanego kluczyka a raczej pourywanego.
A że widzę iż są różne naprawy a efekty rewelacyjne,więc pokusiłem się poeksperymentować na tym przykładzie.Poszperałem trochę w swoich zapasach i znalazłem coś takiego http://allegro.pl/citroen...html?source=mlt
Co do roboty to troche piłowania przełożenie pastylki(pasuje nawet) czas naprawy około 1h tylko pilota nie zmieściłem ale zobaczymy.
slav10 - 19-06-2014, 22:11
Nie potraktujcie tego jak reklamę - niedawno też przerabiałem problem zmasakrowanego kluczyka. Drugi kluczyk który leżał w szafie też zaczął pękać. Po pół roku męczenia się z ogryzkiem udało mi się znaleźć punkt w którym w 10 minut przełożono mi czip do nowego kluczyka identycznego jak oryginał tyle że plastikowego a nie gumowego - za niecałe 100zl. Jak ktoś chciałby namiary na serwis w Krakowie to chętnie przekażę.
|
|
|