To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana żarówek H7

lambe - 05-11-2009, 20:48

robertdg napisał/a:
lambe, opel tez stosuje takie(w Corsie takie widzialem z roku 2006), moze od opla podejdzie, wkoncu to zwykla przejsciowka mozna nazwac

Opel rzeczywiście ma podobny patent, ale raczej nie będzie pasować do obudowy klosza w galancie.
Z kolei szrociarze nie kwapią się specjalnie do odpalenie tej oprawaki, bo dla nich to komplet z lampą (jakby mało było rozbitych lamp, skąd można by wydłubać to ustrojstwo...)
Tak więc chyba kupię oryginała - znalazłem sklep na Urysnowie, gdzie gość sprowadza oryginalne graty ciut taniej niż w ASO. Jakby ktoś z Wawy potrzebował namiar to tel.: (22) 855 04 46.

annihilator - 16-11-2009, 20:25

Mi jedna żarówka zgasła (mowa o H7), więc kupiłem na stacji bo miałem jeszcze trochę drogi przed sobą a już było ciemno. Wymieniłem obydwie bo wiadomo, wymienię jedną i będą rzucać różne światło a średnio fajnie to wygląda. Wymiana żarówek w Galu na stacji benzynowej o zmroku to porażka, pierwsze co upadł mi drucik, znalazłem go ale za chiny nie mogłem o zmroku go z powrotem wpiąć, więc włożyłem jak powinno być, przysłoniłem szczelnie gumą i spoko, trzyma się, druga lampa to samo, drucik wyleciał i to tak niefortunnie, że już go nie znalazłem (strona z akumulatorem), powiedziałem stanowczo "kur-ka mać" po dłuższym czasie poszukiwań, nie znalazłem i zamontowałem jak wcześniej, na samej gumie, trzyma się spoko, działają spoko ale za dnia będę musiał te druciki zamontować, bo nie chciał bym by mi żarówka w późniejszym czasie zrobiła jakąś wędrówkę. Teraz pytanko, czy da się taki drucik gdzieś zakupić? a może ktoś z Was ma taki niepotrzebny po rozbitej lampie, czy coś w tym stylu?

Morał z tego taki, jak wymieniasz żarówkę po ciemku, łap za drucik bo wylatać potrafi!
Szczerze, rozwiązanie mocowania żarówek w Galu jest strasznie nieprzemyślane, wcześniej miałem Hondę Accord, tam wymiana żarówki trwa dużo krócej, bezstresowo i zrobi to każdy nawet z zamkniętymi oczami, ale się wkurzyłem na te lampy, wrrrrrrr...

keleron - 16-11-2009, 21:37
Temat postu: :)
Powiem Tak zrobiłem dokładnie to samo co Ty kolego annihilator...wpadłem na pomysł że kupie nowe żarówki philips extreme power..bo te co miałem jakoś kiepsko świeciły...i wymienię je szybciutko na parkingu podziemnym przy Supermarkecie...
o jakież było moje zdziwienie ponieważ jedna ze sprężynek(ten drucik) w momencie jej odpinania pękła i o mały włos szlag mnie nie trafił na miejscu...
No ale to nie wszystko z następną poszło szybciej jeśli chodzi o demontaż lecz jak próbowałem uparcie odwrotnie włożyć już nową...to ponownie o mały włos nie zrezygnowałem i chciałem wracać do domu z jednym światłem... :evil:
morał z tego taki...że do wymiany żarówek trzeba mieć trochę cierpliwości i poczytać forum wcześniej...byłoby szybciej i sprawniej... :D
Niemniej jednak nie popisali się konstruktorzy i wymiana w porównaniu do innych aut jest dość problematyczna za pierwszym razem ...heheheh

A tak na marginesie może wie ktoś z was skąd można taki drucik skombinować...da się to dziadostwo gdzieś dokupić...będę wdzięczny bo na razie trzyma się na tej gumie :P

aaa zapomniałem dodać...nowe żarówki jakoś nie powalają na kolana światłem wiec jeśli komus przyjdzie takie kupić to niech się trzy razy zastanowi zanim wyda stówkę...pzdr!

gem1 - 17-11-2009, 07:23

Cześć,

Wczoraj wymieniłem żaróweczki na philips extreme power, bo do gala bardziej pasuje mi białe światło niż te żółte co miałem... wymiana około godziny 18/19 na parkingu za sklepem...ciemno... Zapaliłem latarkę w telefonie i się zabrałem do wymiany... akumulator ogranicza pole manewru, a ponieważ to była moja pierwsza wymiana, potrzebowałem dokładnie się przyjrzeć konstrukcji, więc zacząłem od drugiej strony...cała akcja bez problemu... czas trwania - jeden papieros i odjechałem z białym światłem i 8) (jedyny minus, to nie miałem w co rąk wytrzeć :? )

peace
gem

Krzysek - 17-11-2009, 13:54

Ja jak pierwszy raz wymieniałem tą żarówkę to troche się napociłem, ale kolejna wymiana to taka dobra minuta pracy. :)
davyjohn - 27-11-2009, 02:12

Ja swoją przygodę zaczynałem od wymiany żarówki postojowej po stronie akumulatora, tak więc jak przyszło ostatnio do instalacji Philipsów Night Guide, to komplet zajął mi jakieś 5 minut z zamknięciem maski licząc :D
Wbrew wielu opiniom - nie uważam że w galu jest kiepsko to rozwiązane - może po prostu trudny jest "ten pierwszy raz" ;)

matyr - 27-11-2009, 17:27

:twisted: ...no i po godzinie walki w garażu poddałem się i tą żarówkę przytrzymuje tylko guma. Szału moża z tym drucikiem dostać. Będę się musiał do jakiejś sprawnej ręki pouśmiechać... :D Ktoś na ochotnika do pomocy?
JaGrab3 - 27-11-2009, 17:40

Myk jest taki, ze drucik często nie doginasz tylko do reflektora, ale trzeba go jeszcze podgiąć w inną stronę, a którą, to musisz sobie tam looknąć....moja pierwsza wymiana żarówki to ok 15 minut zabawy z tym drucikiem, teraz to ok 10s.
muerde - 10-12-2009, 02:18

witam,mam pewne zapytanie do was,ponieważ chce zmienić w swoim Miśku żarówki i mam delikatny problem, mianowicie.Chce założyć PHILIPS NightGuide 3in1 dużo osób je chwali,podobno bardzo dobre,tylko teraz jest pytanie jakie?? ponieważ z tego co zauważyłem są 2 wersje H7s oraz H7r i nie mam zielonego pojęcia które kupić:/ czy któreś z nich wogóle pasuja do Galanta?
robertdg - 10-12-2009, 09:30

muerde, H7S są do lamp soczewkowych, a H7R do lustrzanych. Na stronie produconta ciezko doczytac sie roznic, ale jeśli np. założymy H7S NightGuide (soczewkową) do zwykłych reflektorów, nie ma wyraźnego oświetlenia pasów na jezdni uwypuklającym je światłem żółtym, a przynajmniej efekt jest mizerny

muerde napisał/a:
nie mam zielonego pojęcia które kupić:/
H7R
muerde napisał/a:
czy któreś z nich wogóle pasuja do Galanta?
oba typy, jednak jakosc swiatla inna, opisalem wyzej, do twojego H7R musisz zakupic
mar111cin - 10-12-2009, 15:50

kilka razy z rzędu przepaliły mi się żarówki, a że kupywałem na stacji po prawie 30zł sztuka to zaczeło mnie to wkurzać..
pojechałem do tesco i kupiłem po 15zł sztuka dwie żarówki H7 takie blue.. stanowczo odradzam. Myślałem że światło będzie jaśniejsze i że będę lepiej widział. Jednak efekt całkiem inny. W ogóle światła nie widziałem :/
Co prawda klosz wyglądał ładniej, bo tak hmm biało. Ale przydatność żarówek żadna xD
pojechałem do praktikera i zakupiłem jakieś H7 po 8zł sztuka xD zobaczymy czy wytrzymają.

PS jakbym miał pewność że nie będą mi się przepalać to bym sobie sprawił jakieś porzadne philipsy, ale podejżewam że mogą szybko zakończyć żywot tak jak inne :/

sampler - 10-12-2009, 18:04

Akurat Philipsy to chyba slyna z krotkiej zywotnosci. Ja stosuje Tungsramy Sportlight. Najlepszy stosunek jakosci do ceny a wytrzymuja okolo 14 tys km
muerde - 11-12-2009, 01:18

robertdg, podziękował za informacje:)
W tej chwili mam jakies za 3 dyszki komplet, ale słabo świeca, ogólnie chyba lampy w galancie sa skierowane na duł, nie wiem czemu :( wyregulowałem je na maksa z kabiny i komorze silnika srubami, nie wiem jak to sie fachowo nazywa:) ale i tak zbytnio sie nie poprawilo, natomiast "długie" są bardzo dobre.

mkm - 11-12-2009, 01:26

Nie wiem jak to wyglada w Galancie, ale w Colcie jak krzywo zapniesz zarowke to mijania "swieca pod kola", a dlugie normalnie. Sprawdz zarowki moze tam tkwi przyczyna.
robertdg - 11-12-2009, 09:53

muerde, regulacje swiatel zostaw stacji diagnostycznej, maja odpowiedni przyrzad i nie skasuja Cie wiecej niz 20zł. Pamietaj o tym ze czystosc szkiel reflektorow takze wplywa na jakosc oswietlenia drogi.