[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ]Angel Eyes w Galancie
wilk88 - 29-06-2009, 17:06
Masz rację , że ich nie widać na światłach mijania, aczkolwiek pobocze doświetlają naprawdę ładnie. Żarówki mam białe z niebieską poświatą, na zdjęciach nie widać, bo musiałem zrobić odpowiednim programem w aparacie żeby ukazał prawdziwy efekt, jak robiłem na auto to nie było widać kółek Ringi świecą na tyle mocno, że w ciągu dnia jeżdżę tylko na nich, więc wtedy to ma sens (oszczędność), złośliwy policjant mógł by się doczepić ale dzisiaj nawet mijałem jeden patrol i mnie nie zatrzymali, więc mam nadzieję, że świecą dostatecznie mocno
Pozdrawiam
[ Dodano: 29-06-2009, 17:08 ]
Dokumentacji na razie nie będzie bo jestem zalatany (jutro wyjeżdżam na 3 miechy). Ale jak znajdę wolną chwilę to jakoś to opracuje, nawet robiłem jakieś zdjęcia podczas zabiegu.
swinks_UK - 29-06-2009, 19:53
No to publicznie muszę się pokajać na forum
Podałem koledze wilk88 na PW złe wymiary ringów, które potem na nieszczęście zamówił. Bardzo przepraszam za tą wpadkę. Zamiast mu podać wymiary w moich ex-lampek, podałem mu wymiary z pudełka z ringami, których nie zamontowałem bo były właśnie złe (za duże).
Więc jakby ktoś potrzebował wymiarów, to nie do mnie, bo mi mózgownica szwankuje, a wilk88 zna już dokładnie.
Cieszę się chyba najbardziej z całego grona, że ci to tak fajnie wyszło
Witam w gronie "ringowców"
Redlucas - 30-06-2009, 02:14
Może i faktycznie wymiary nie takie jak być powinny, ale całość "wyszła" zaskakująco dobrze. Wizualnie jak dla mnie to super... co do skuteczności działania to pofatygowałbym się na zbadanie ich... tak dla świętego spokoju. No i czekamy na instrukcję Know-how.
[EDIT] OT
wilk88 - 30-06-2009, 11:13
Redlucas napisał/a: | Może i faktycznie wymiary nie takie jak być powinny, ale całość "wyszła" zaskakująco dobrze. |
Te wymiary są już dobre Wcześniej zamówiłem za duże i nie dało się ich zamontować, ale wymieniłem na te widoczne na zdjęciach
Dzięki za słowa uznania panowie, chociaż komuś się podoba Ale przypuszczałem, że w większości przypadków zostanę zjechany przez fanatyków Na żywo efekt jest jeszcze trochę inny bo wiadomo, że zwykły aparat ma problem z efektami świetlnymi. Wszyscy co widzieli na żywo mówili że super, mam nadzieję że będzie okazja abyście i wy ocenili
Co do relacji "how-to" to na pewno zrobię, ale dopiero za jakiś czas.
Pozdro
Maciek - 14-05-2010, 17:01
A może coś TAKIEGO zamontować zamiast dalekosiężnych jako dzienne?
wilk88 - 14-05-2010, 18:53
O kurcze! Miałem zrobić FAQ... Maciek dzięki za nie świadome przypomnienie poprzez odświeżenie tematu Zapomniałem na śmierć.
A więc... praca z zakładaniem ringów dzieli się na 3 części:
1. Wyciągnięcie reflektora
2. Rozklejenie klosza i montaż ringów
3. Sklejenie klosza i montaż reflektora
Ad.1 ( żadna filozofia, każdy sobie z tym poradzi bez instrukcji )
-wypinamy wszystkie kostki łączące się z reflektorem
-wyciągamy grill (jest tylko na zaczepach)
-odkręcamy kierunki (chyba 2 śruby)
-odkręcamy reflektor ( nie pamiętam dokładnie ile śrub, ale niezbędny będzie kluczyk 10)
-bierzemy reflektor do domu
Ad.2 tutaj zaczynają się schody więc na tej części opisu skupię się najdokładniej
-jest kilka sposobów na oddzielenie klosza od reszty reflektora; od wsadzania całości do piekarnika w odpowiedniej temperaturze, do nagrzewania punktowego. Osobiście wybrałem sposób drugi gdyż nie mam tak dużego piekarnika i wydaje się bezpieczniejszy.
-użyłem suszarki do włosów i małego sztywnego nożyka, nagrzewałem suszarką niewielkie odcinki zaczynając od krótszego boku reflektora. Po tym jak klej zrobił się miękki oddzielałem klosz i tak kawałek po kawałeczku. Trzeba uważać żeby nie ukruszyć klosza! Na początku szło ciężko, więc się nie zniechęcajcie, druga lampa poszła już lepiej
UWAGA! Nie wyrzucać kleju, jest wielorazowego użytku, nagrzany przypomina plastelinę, gdy ostygnie, twardą gumę.
Uploaded with ImageShack.us
- gdy już mamy rozklejone ( najgorsze za nami ) zabieramy się do montażu ringów.
- przyklejamy ringi na przylepce, które znajdują się w zestawie, bezpośredni do lustra reflektora. Po 4 przylepce na jeden ring.
- kabelki chowamy pod plastikową obudowę reflektorów i wyciągamy na drugą stronę, tak aby wychodziły w miejscu gdzie wkłada się żarówki ( z tyłu lampy )
- aby ringi zastępowały żarówki postojowe, należy uciąć tą metalową końcówkę, w którą do tej pory wkładało się żaróweczki postojowe. Po ucięciu zostaną nam dwa kabelki, plus i 0. Łączymy je z odpowiednimi kabelkami od przetwornic ( znajdujących się w zestawie ), zgodnie z instrukcją i zaklejamy taśmą izolacyjną.
Ad.3
-sklejamy klosz, nagrzewamy klej i gdy zobaczymy, że robi się miękki przykładamy i przyciskamy klosz
-przykręcamy reflektor, wszystko analogicznie jak w pierwszym punkcie.
-kabelki od ringów wkładamy do przetwornic
-staramy się umieścić przetwornice gdzieś na sztywno ( ja włożyłem je między reflektor a górną belkę, usztywniając dodatkowo jakąś gąbką )
KONIEC
Obecnie mam ringi tylko na światłach drogowych, bo żarówki świateł mijania wytwarzały zbyt dużą temperaturę przez co ringi odkleiły się i stykając z gorącą żarówką nadtopiły. Jak wiadomo świateł drogowych używa się rzadko a więc nie ma problemu z temperaturą, ringi trzymają się do dziś i nie ma z nimi problemów Ringi do świateł mijania mogą bezproblemowo zakładać ludzie, którzy posiadają soczewki bądź zestawy ksenonowe, które nie wytwarzają takich temperatur!
pozdrawiam
bartezr - 25-05-2010, 23:49
mam takie pytanko.... bo ostatnimi czasy zastanawiam sie nad poprawa swiecenia swiatel mijania... czytalem troche na temat HID'ow i czy mozna je zastosowac do zwyklych lamp?? jesli tak to co jeszcze bedzie potrzebne aby np policja sie nie czepiala?? a moze lepszym rozwiazaniem beda soczewki??
lego86 - 26-05-2010, 08:58
przyłączam się do pytania bartezr
wilk88 - 26-05-2010, 14:28
bartezr napisał/a: | mam takie pytanko.... bo ostatnimi czasy zastanawiam sie nad poprawa swiecenia swiatel mijania... czytalem troche na temat HID'ow i czy mozna je zastosowac do zwyklych lamp?? jesli tak to co jeszcze bedzie potrzebne aby np policja sie nie czepiala?? a moze lepszym rozwiazaniem beda soczewki?? |
Na allegro są całe zestawy ksenonowe, które można zastosować do wszystkich lamp. Niestety, z tego co wiem, nie można ich używać na polskich drogach. Co zrobić, żeby policja się nie czepiała? Chyba nic się nie da zrobić bo to, że ktoś ma zestaw ksenonowy widać od razu.
Co do soczewek to droższa zabawa, są dostępne światła soczewkowe do galanta, ale musisz się liczyć z większym kosztem. Z tego co wiem to marexi i tucci dłubali coś samemu i mają soczewki własnej roboty. Tyle , że nie wiem czy mają jakąś homologację itp.
Hugo - 26-05-2010, 15:00
wilk88 napisał/a: | Chyba nic się nie da zrobić bo to, że ktoś ma zestaw ksenonowy widać od razu. | A ma ktoś zestaw 4800 K? W takiej barwie nie widać chyba dużo niebieskiego koloru, co?
Maciek - 26-05-2010, 15:04
Ponowie bo chyba nikt nie widział.
A może coś TAKIEGO zamontować zamiast dalekosiężnych jako dzienne?
lego86 - 26-05-2010, 21:41
wilk88 napisał/a: | Tak oto po wielu latach mój pierwszy post na tym forum doczekał spełnienia. Zamontowałem angel eyes Zaraz zostanę napadnięty, że niepotrzebnie robię z gala bmw itp. ale mi się to podoba i dużo lepiej oświetla pobocze. Oto efekty, jeszcze będę musiał popracować bo jeden ring trochę się odkleił i jest nierówno w stosunku do innych:
|
Niby fajnie, ładnie i wogóle. Ale czy nie powinieneś wyszlifować (wygładzić) klosza ? By efekt był wyraźny ? Tak to Ci rozprasza światło.
bartezr - 26-05-2010, 23:26
wilk88 napisał/a: | Co zrobić, żeby policja się nie czepiała? Chyba nic się nie da zrobić bo to, że ktoś ma zestaw ksenonowy widać od razu. |
no i tak to jest z polskim prawem... jest pelno fajnych rzeczy do aut ale jak czlowiek to zamontuje, jak np wspomniany przeze mnie zestawem HID to od razu problemy....
marcinzam - 27-05-2010, 01:38
prawda
mi ostatnio dowód zabrali za zestaw xenon kenwood 6000K
moze inaczej jest w UK czy USA ale w PL takie zabiegi nie przejdą nie wystarczą same spryskiwacze lamp policja w Polsce sprawdzi wszystko oznaczenia na lampie itp.
davyjohn - 12-06-2010, 11:36
bartezr napisał/a: | wilk88 napisał/a: | Co zrobić, żeby policja się nie czepiała? Chyba nic się nie da zrobić bo to, że ktoś ma zestaw ksenonowy widać od razu. |
no i tak to jest z polskim prawem... jest pelno fajnych rzeczy do aut ale jak czlowiek to zamontuje, jak np wspomniany przeze mnie zestawem HID to od razu problemy.... |
To że dla Ciebie frajda i fajnie coś wygląda (oczywiście kwestia gustu bo dla mnie hidy w kloszach pod halogeny wyglądają tragicznie) - to powinieneś mieć na uwadze to, że nie jesteś sam na drodze. Jeśli klosz jest dedykowany pod żarówki halogenowe to chyba coś w tym jest. Ja osobiście (gdybym mógł) zabierałbym dowody rejestracyjne każdemu napotkanemu i oślepiającemu innych hidowcowi. Chcesz to zrobić porządnie - to musisz zainwestować - dedykowany klosz pod ksenon musi być i nie ma dyskusji.
|
|
|