[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana wycieraczek, na jakie w galancie, wycieraczki
Serek - 22-12-2008, 12:27
Ja o dłuższego czasu korzystam z usług wycieraczek valeo style za 9 zł/szt. Niestety są skuteczne wyłącznie w krótkim okresie uzytkowania. W mieście nie ma z nimi problemu ale podczas jazdy na długich dystansach praca godzinna powoduje utratę 70% skuteczności. Bezpowrotnie. Przyznam jedynie, że są o niebo lepsze niż te same wycieraczki za 9 zł lecz w wersji tradycyjnej - z cienkim piórem.
kokoksik - 09-02-2009, 13:52
witam
Mam ten sam problem z motgumami jedna wycieraczka ta od strony kierowcy zostawia maze na szybie i to dokładnie na wysokości oczu a ta druga od pasażera zbiera idealnie Tak jak tu wyczytałem pokombinuje z dogięciem i zobaczymy co wyjdzie
tommyc1 - 09-02-2009, 14:35
najlepiej byloby wymienic szybe-moja szyba juz jest tak zniszczona, ze niestety, nawet valeo za 100zl za szt. dzialalo ze 2-3 miesiace:)
Owczar - 09-02-2009, 15:48
kokoksik załóż na chwilę prawe pióro na lewą stronę i zobaczy czy będzie problem w tych samych miejscach, bo może szyba ma jakieś odpryski. Jeśli będie lepiej to może być wina pióra dłuższego lub docisku do szyby. Dłuższe pióra wymagają większego docisku. Aha, polecam motgumy, ale te tradycyjne, a nie płaskie.
kokoksik - 09-02-2009, 16:12
ok Owczar przy najbliżej okazji tak zrobię i zobaczymy co z tego wyjdzie
SirSinner - 09-02-2009, 20:12
Ja pierwsze wycieraczki kupiłem Valeo (choć czytałem Tu że są BE ) i po 2 miesiącach szlak mnie trafiał bo rozmazywały. A więc kupiłem najtańsze Alca po 9 PLN szt. i od 4 misięcy na nich jeżdzę. Jak na razie spisują się rewelacyjnie jak na swoją cenę.
misjonarz. - 09-02-2009, 22:00
SirSinner napisał/a: | kupiłem najtańsze Alca | ja je kupiłem i po pierwszym deszczu myślałem że mnie trafi. w jedną stronę spoko a z powrotem to było trrrrt. poprawa była dopiero po ponad półgodzinnej jeździe w deszczu na wycieraczkach.
xor - 11-02-2009, 13:12
Jak Wam źle zbiera, zmieńcie na mniejszą.
Generalnie wszyscy tu używają większych wycieraczek, niż producent zaleca. O ile dobrze pamiętam, to pasażera ma mieć 450, kierowcy 480mm. Ja miałem ostatnio miałem odpowiednio 480 i 550. Motgum od strony kierowcy 'skakał' i skrzypiał. Teraz kupiłem jakieś grafitowe Tip i mazy zostawały po stronie kierowcy (zwłaszcza w miejscu, gdzie kończy zbieranie pasażera).
To zamontowałem 480 tez i po stronie kierowcy, i problemy się skończyły.
czekoladka_1981 - 11-02-2009, 13:29
Było też WYMIARY wycieraczek.
seir - 13-02-2009, 22:38
Zamontowałem u siebie MotGum L 60 P 45. Z lewą stroną przesadziłem, ktoś napisał na forum, że taka wejdzie i owszem weszła, ale nie dociska mocno przez co nie zbiera dokładnie. Na początku mooocno prukały, ale poruszały się i wszystko jest OK. Dajcie im czas i oczywiście wymiary trzeba zachować - 45cm dla pasażera i coś koło 48-50cm dla kierowcy
Anonymous - 18-02-2009, 08:32
Ja mam VALEO po obu stronach 48cm i jest super, wcześniej miałem SWF wytrzymały 1,5 roku i też były OK
seir - 18-02-2009, 21:52
Wymieniłem Motgum'a na L 51 i jest lepiej, docisnąłem też pręcik od ramienia. Jak będą nadal słabe to przerzucam się na Valeo.
Anonymous - 06-05-2009, 22:28
moje wycieraczki aero za 10.99 sztuka szybko sie skonczyly...slabo zbieraly juz po dwoch miesiacach , jakos w tym samym czasie zaczela glosno przeskakiwac ta od kierowcy w momencie gdy zaczynala wracac od pionu w dol(nie pomagalo przeginanie ramienia) a od samego poczatku na co wsumie nie zwrocilem uwagi rowniez ta od kierowcy zaciagala zgarnieta do pionu wode spowrotem w dol w srodkowej czesci wycieraczki(miejsce mocowania)na ok 10-15cm nawet
wczoraj z okazji opadow deszczu zakupilem Bosch AERO TWIN (pojedyncze w celu dobrania dlugosci 600/450) za troche ponad 100zeta na poczatek o niebo lepiej niz poprzednie " NO NAME " ...zobacze jak dlugo
SirSinner - 07-05-2009, 00:34
misjonarz. napisał/a: | SirSinner napisał/a: | kupiłem najtańsze Alca | ja je kupiłem i po pierwszym deszczu myślałem że mnie trafi. w jedną stronę spoko a z powrotem to było trrrrt. poprawa była dopiero po ponad półgodzinnej jeździe w deszczu na wycieraczkach. |
Ja dodam, że do tej pory jeżdżę na tych samych które opisywałem wcześniej. Jak na razie mnie zadowalają (a uwieżcie mi że na punkcie czystości szyb mam fioła), jak zaczynają lekko mazać, wystarczy je przeczyścić i jest OK. Bez porównania z Valeo.
seir - 07-05-2009, 20:19
Moje MotGUM'y wypadają już z mocnowań, ogólnie słabo zbierają, ale nie pierdzą podczas ścierania...
|
|
|