[92-96]Colt CA0 - [CAxA] kupilem tarcze nacinane speedmax czy to dobry wybor ?
rosomak1983 - 09-02-2009, 16:33
Robson86 napisał/a: | LUCAS polknal TRW |
chodziło o kolejnosc liter...
malibu_qq - 09-02-2009, 22:05
ja właśnie załozyłem ATE tarcze i klocki kilka dni temu. Przy normalnej jezdzie rewelacja hamują konkretnie natomiast jak sie rozpędzie do 140-150 i zwolnie dość ostro do 50-60 2x takie hamowanie i tracą skuteczność o conajmniej 50% potem musze im dac odpoaczac 15-20 min i wraca wszystko do normy. Tak na marginesie to ile czasu lub przez ile KM nie wolno ostro hamować po wymianie tarcz na nowe.?
czarnuch23 - 09-02-2009, 22:31
kazdy twierdzi inaczej : ja zrobilem 100km delikatnie grzejac tarcze nie hamujac gwaltownie do 0 czy to duzo czymalo nie wiem.
Sam zalozylem tarcze brembo maxy juz 2 lata na nich smigam (sa do wymiany :O) ale nadal swietnie sie spisuja a nie jezdze ani wolno ani malo.
Klocki ferodo mialem kilka razy ale ustapily juridom i jestem zadowolony ze zmiany:
Ferodo potrafily lekko wprowadzac drgania na kierownice przy hamowaniach z ponad 180- dlaczego? nie wiem- podobno maja problem z odprowadzaniem gazow pomimo nacinanych tarczy.(obserwacje kilku osob)
Przy juridach tego nie zaobserwowalem.
Nie rozumiem problemow w stylu : 2 hamowania z 150 do 0 i oslabialja sie heble....
Jesli uklad jest dobrze utrzymany plyn jest dobry to przy tarczach wentylowanych seryjnych takie cos nie ma prawa istniec.
Moje oryginalne tarcze wytrzymaly o ile pamietam 8 hamowan z 180-200 do 0 raz po raz i dopiero zaczelem miec braki hamulcow ale tarcza swiecila na fioletowo. Plyn byl swierzy klocki ferodo.(zrobilem taki test czytajac czyjas wypowiedz jakie to colt ma slabe hamulce)
PO 1 zamiana tarczy i klockow nie da efektu jesli tloczek nie bedzie sie cofal i tarcza caly czas bedzie sie grzala.
PO2 bardzo duze znaczenie ma plyn hamulcowy .
PO 3 czesto pomijane w serwisowaniu przewody elastyczne potrafia zniweczyc dzialanie nawet najbardziej wypasionych kompletow .
(w moim colcie wymienione zostaly tloki w zaciskach i od tamtej pory mam heble na zawolanie- a koszt nie byl wielki)
malibu_qq - 09-02-2009, 22:51
w tym tygodniu wymienie płyn na jakiś dobry np EBC i napisze czy zaobserwowałem jakies efekty.
londolut - 10-02-2009, 06:33
Cytat: | PO2 bardzo duze znaczenie ma plyn hamulcowy . | Właśnie tutaj szukałbym przyczyny słabego hamowania lub spadku skuteczności po hamowaniu z dużych prędkości do 0. Założę się o browar, że płyny w naszych (w moim już nie) są to oryginalne płyny jakie zalali w ASO lub na linii produkcyjnej. Płyn hamulcowy powinien być wymieniany co 2 lata bo w trakcie użytkowania traci swoje własności m.in. przez to, że jest higroskopijny.
Podczas hamowania ze 150km/h do 0. Płyn dostaje takiej temperatury, że zaczyna wrzeć i wtedy staje się bezużyteczny.
Anonymous - 10-02-2009, 09:23
czarnuch23 napisał/a: | Nie rozumiem problemow w stylu : 2 hamowania z 150 do 0 i oslabialja sie heble....
Jesli uklad jest dobrze utrzymany plyn jest dobry to przy tarczach wentylowanych seryjnych takie cos nie ma prawa istniec. |
Ja czegos takiego nie mam i to na zwyklych tarczach z IC i kockach MK KASHIYAMA ;P
londolut napisał/a: | Założę się o browar, że płyny w naszych (w moim już nie) są to oryginalne płyny jakie zalali w ASO lub na linii produkcyjnej. |
to wisisz mi browara bo moj plyn ma co najwyzej pol roku, tak jak i wiekszosc elementow ukladu hamulcowego
[ Dodano: 10-02-2009, 09:32 ]
londolut napisał/a: | Założę się o browar, |
a tak pozatym to chodzi Ci o piwo czy o kolege z foum hehe
londolut - 10-02-2009, 09:36
SlaVkoEg, ale z tego co wiem to ty nie masz takiego efektu jak opisują koledzy, no nie
Pisząc Cytat: | Założę się o browar, że płyny w naszych (w moim już nie) są to oryginalne płyny jakie zalali w ASO lub na linii produkcyjnej. | miałem na myśli właśnie samochody z efektem miękkiego, nieskutecznego hamulca.
rosomak1983 - 10-02-2009, 13:40
londolut napisał/a: | (w moim już nie) |
w moim tez nie
Chyba kupie te Juridy...
londolut - 10-02-2009, 13:42
rosomak1983 napisał/a: | Chyba kupie te Juridy... | Jurid robi też płyny - mam u siebie taki.
Anonymous - 10-02-2009, 21:47
londolut, łeeeeee... niech Ci bedzie
rosomak1983 - 12-02-2009, 02:05
Mozcie mi powiedziec ile was kosztowały zestaw na przód klocków;
1.Jurid
2.Ferrodo
3.Kashyiama
Anonymous - 12-02-2009, 02:19
rosomak1983 napisał/a: | 3.Kashyiama |
47 zl nie wiem czy dobra cena ale to byla wtedy jakas promocja i mialem dodatkowo 7% rabatu
wojdre - 16-02-2009, 22:50
panowie mam pytanko co do tarcz brembo i klocków ATE czy jest to dobre zestawienie? Może ktoś już ma tak założone bardzo bym prosił o podpowiedz tutaj link do nich
http://moto.allegro.pl/it...ancer_v_vi.html
Anonymous - 17-02-2009, 09:28
Zestawienie dobre ale aukcja obejmuje tylko tarcze, za klocki musisz dopłacić.
Zadzwoniłem do kolegi który pracuje w IC, podał mi identyczna cenę za tarcze 130zł/szt.
Klocki Ferodo PREMIUM około 100zł
|
|
|