[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] Błąd 23-czujnik TDC
fredfm - 04-01-2012, 07:53
Spróbuje dzisiaj z tą masą, tym bardziej że objawy pojawiają się tylko przy jeździe pod górkę... Dziękuję za pomoc!!
GAL - 15-01-2012, 13:15
Mam pytanie odnośnie czujnika halla ( POŁOŻENIA WAŁU ) czy pasuje zamiennie do EA 4g63 z np 2,5 lub carismy?
Szukałem na alledrogo i jest drogo, jest kilka sztuk i różnią się kostkami.
Widziałem jeden z 2,5 i wizualnie jest taki sam ale czy technicznie będzie pasował i czy będzie poprawnie pracował?
[ Dodano: 18-01-2012, 09:46 ]
Dzięki za brak odpowiedzi: kupiłem czujnik i z 200% pewnością stwierdzam, ze z 2.5 do 2.0 nie pasuje
Zamienię czujnik halla z 2.5 6A13 na 2.0 4G63
arturj123 - 16-06-2014, 11:55
Wczoraj podczas gwałtownego przyspieszania na benzynie auto jakby lekko "strzeliło" i zapaliła się kontrolka CE. Po pewnym czasie zgasła i obecnie nie świeci.
Po odczytaniu kodu - 23 czyli ten czujnik. Zresetowałem ECU i wyczyściłem błąd.
Jak zinterpretować takie pojedyncze zapalenie się tej kontrolki i zgaśnięcie?
Czy mogą mieć na to wpływ przewody WN - nie jestem ich pewny.
W temacie był opis jak go "zregenerować". Poprawiłem wszystkie luty zapobiegawczo.
Tomaszowski - 18-06-2014, 12:27 Temat postu: Błąd 23- ale nietypowe objawy Jak w temacie. Spinacz w dłoń i wymrugane- błąd 23-czujnik wałka rozrządu. Niby standard. Tematów podobnych było kilka, ale objawy są nietypowe. Tydzień temu podczas jazdy zdechł -oczywiście zamrugał "czek". Odpalał i gasł. Po 10 minutach odpalił-dojechałem do domu-dzięki temu forum znalazłem manual jak zregenerować czujnik-poprawiłem styki i tydzień było ok. Wczoraj znowu podczas jazdy "czek", dziś też. Dziwne jest to, że zawsze po przejechaniu około 5km pojawia się błąd. Samochód gaśnie. Odpala i gaśnie ponownie. Po kilku minutach jednak zapala i mogę jechać nawet 100km i auto chodzi jak powinno. Zanim wymienie czujnik chciałbym się zapytać czy Waszym zdaniem to na pewno jego wina? Czy ten błąd może oznaczać coś innego niż czujnik wałka rozrządu? Na zimnym odpala-po 5km zdycha, po 10 minutach odpala i później działa wszystko jak należy. Jedyny bład "wymrugany" to ten 23. Tak jak pisałem- poprawiłem luty w czujniku, sprawdziłem styki w kostce-wszystko jest ok...
leszekh - 18-06-2014, 14:15
Miałem podobnie. Winna była jednak nóżka od elementu pod magnesem, urwana nad płytką drukowaną.
eve1988 - 18-06-2014, 14:33
a czy to nie jest bląd WAŁU rozrzadu?
22 to czujnik wałka rozrzadu
23 to czujnik walu rozrzadu
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
co prawda rozpiska dla carismy ale bledy w galu takie same raczej byc powinny.
Tomaszowski - 18-06-2014, 16:52
Wg informacji znalezionej na tym forum jest odwrotnie-22-wał, 23 wałek
"22- czujnik położenia wału Jest to (podobnie jak następny czujnik) zespół: tarcza kodowa + fotodioda i dioda świecąca. Na jego podstawie ustalana jest aktualna pozycja wału korbowego, a co za tym idzie, który wtryskiwacz ma dać paliwo, na której świecy powinien być zapłon itd. Jest zespolony z aparatem zapłonowym. .
23- czujnik TDC 1 cylindra Określa moment, kiedy 1 cylinder jest w TDC (Top Dead Centre), czyli kiedy jest w cyklu sprężania - maksymalnie podniesiony do góry, tuż przed zapłonem."
O ile dobrze rozumiem oczywiście- w innym temacie ktoś to potwierdził...
[ Dodano: 18-06-2014, 16:56 ]
Ponownie poprawiłem-tym razem wszystkie luty na czujniku-objaw ten sam-zauważyłem że jak wkręcam go na większe obroty, to szybciej wywala mi błąd. Jak zgaśnie - odczekam kilka minut i zapali to jadąc delikatnie jedzie ok. Jak przycisnę powyżej 4000obrotów- znowu "czek" i zdycha...
eve1988 - 18-06-2014, 18:11
sorry.
faktycznie ja glupotę palnełem :-/
podobne angielskie nazwy i numery błedu.
Tomaszowski - 18-06-2014, 18:46
spoko też się długo nad tym zastanawiałem zanim rozszyfrowałem
Pytanie - na alledrogo widzę czujniki od v40 i hundai itp-wygladają tak samo-te co wygladają tak samo będą pasować. Są też inne-okrągłe z logo volvo-niby inne, ale wtyczka na końcu kabla taka sama i poza obudową która nie wchodzi w głowice wygląda tak samo-będzie pasował? Sprawdzał ktoś?
Ewentualnie Carisma 1,6 itp-te akurat wyglądają identycznie-a są tańsze...
Do 2,0 i 2,4 od gala są na pewno te same ale zastanawia mnie jakie jeszcze by podeszły...
[ Dodano: 18-06-2014, 20:57 ]
dla potomnych-od 2,0 z volvo s/v40 ten okrągły nie pasuje-te same kable, mocowanie ok, ale jest o około 1mm za szeroki i nie wchodzi. Własnie sprawdzam czy po rozebraniu jest taki sam... (z ciekawości tym razem bardziej...
[ Dodano: 19-06-2014, 00:35 ]
leszekh pełne uznanie Kolego!
Trafiłeś w 10tkę! Dziękuję!
Przyczyną moich problemów z czujnikiem były pęknięte lutowania tak jak opisałeś-diody! Teraz śmiga jak należy. Dla potomnych-ostrożnie lutujcie żeby nie zrobić mostków!!! Pomimo że nie widać pęknięc gołym okiem to pod lupą jak poruszamy diodą między płytka a magnesem widać mikro szczelinę-warto poprawić luty i tam! Teraz silnik pracuje równiej, pięknie się wkręca ect. Dla bezpieczeństwa, aby znowu nie było problemu z tym że dioda się "poluzuje" delikatnie (!!!) skleiłem wszystko poxipolem. 20km i jest super. Jutro trasa 400km więc dam znać czy problem definitywnie jest już za mną
Do wszystkich-poprawiajcie wszystkie luty, nawet te które wyglądają idealnie!
Pozdrawiam, dziękuję, dobranoc!
smakowy - 24-03-2018, 20:37
Cześć koledzy. Postanowiłem odkopać temat, ponieważ mam problem z błędem 23. Wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu na nowy i po godzinie jazdy znowu CE i błąd 23. Co dalej sprawdzać? Kable, wtyczki? Rozważę każdą opcję więc walcie śmiało.
Bizi78 - 24-03-2018, 20:39
Fundamentalne pytanie, czujnik to zamiennik czy oryginał
smakowy - 24-03-2018, 20:53
Zamiennik. Oryginał nieosiągalny/nieopłacalny dla mnie
Bizi78 - 24-03-2018, 20:57
Jeśli posiadasz oryginał to spróbuj go poprawić jak w temacie:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73583
Jeśli nie masz to szukaj oryginału używanego.
smakowy - 24-03-2018, 21:06
Dzięki kolego za pomoc
|
|
|