[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A 2.5] ABS zbyt szybko łapie..?
malina_drizzt - 25-11-2014, 16:52
Przy wymianie osłon przegubów odkryłem, że jeden ząb w zębatce abs jest w połowie wyłamany.
Błędów nie pokazuje w trakcie hamowania.
Przy lekkim i średnim hamowaniu na suchym abs nie reaguje.
Wydaje mi się, jednak że abs włącza się zbyt wcześnie, ale galanty podobno już tak mają.
Ale pytanie czy czujnik w przypadku połowy ząbka prawidłowo odczytuje prędkość koła?
Hugo - 25-11-2014, 17:08
malina_drizzt napisał/a: | Ale pytanie czy czujnik w przypadku połowy ząbka prawidłowo odczytuje prędkość koła? | Jeśli nie zapala się kontrolka ABS to tak.
czapelka - 25-11-2014, 23:12
Hugo napisał/a: | malina_drizzt napisał/a: | Ale pytanie czy czujnik w przypadku połowy ząbka prawidłowo odczytuje prędkość koła? | Jeśli nie zapala się kontrolka ABS to tak. |
Nie zgodzę się, u mnie była pordzewiała tylna zębatka ABS, przez to przy dohamowaniach za każdym razem włączał się ABS, po wymianie jak ręką odjął.
Czyli zębatka myliła czujnik...
Hugo - 26-11-2014, 08:16
czapelka, ale wyświetlało błąd ABS?
pawel253 - 20-10-2015, 16:22
witam pisałem już o problemie abs w osobnym dziele i doszliśmy dzisiaj ze znajomym co jest przyczyna ze podczas kończenia hamowania załącza się abs jeździłem tak z 1 dzień i nie raz zapalała sie kontrolka abs potem gasła i zaczelismy metoda prób i błędów poczysic wszystkie czujniki nie dalo nic i okazalo się ze w prawym kole na przodzie czujnik rusza czego nie bylo w innych kolach wreszcie na koniec od czujnika oderwał się styk mianowicie sa tam takie dwa piny i jeden okazał się urwany nie idzie tego włożyć do czujnika próbowaliśmy dolutować niestety nic nie dało co poradzić na taka sytuacje szukać na allegro z tego co widziałem to kiepsko z tym pali sie caly czas pomarańczowa kontrolka abs
Hugo - 20-10-2015, 18:01
pawel253, szukaj całej zwrotnicy ze sprawnym czujnikiem ABS.
Witek vel Mysza - 20-10-2015, 20:40
A to problem z nowymi czujnikami?
wlodek93 - 07-12-2015, 12:34
Mam taki maly problem swieci mi kontrolka abs wyczytalem z bledow ze to czujnik lewego kola i pytanie gdzie taki czujnik moge dosyac? Bo dzwonilem po sklepahni ciezka sprawa
Konrad Latkowsk - 07-12-2015, 18:50
Witam, podepnę się do tematu. Czy jest w ogóle opcja zakupu w Polsce takowego czujnika??? Bo o ile koronki znajduję o tyle samych czujników już nigdzie. Chcę zakupić Miśka i właśnie gość mówi że czujniki abs do przeczyszczenia ale nie chcę się wbić na minę. Gala jeszcze nigdy nie robiłem i nawet nie wiem jak to wygląda.
http://workshop-manuals.c..._bearing_noise/
Czy to jest to czy nie???
Hugo - 07-12-2015, 20:22
Czujnik ABS do Galanta do dostania tylko nowy w ASO.
Konrad Latkowsk - 07-12-2015, 21:49
http://www.partsgeek.com/...eed_sensor.html
Czy te różnią się czymś od europejskich?
Hugo - 07-12-2015, 22:42
Jeśli to te ze zdjęć to są inne.
robertdg - 08-12-2015, 07:34
Wypadałoby poczytać wątek o zamiennych czujnikach ABS http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=54883
krzysztofpak75 - 31-12-2015, 07:52
Witam wszystkich!
Mnie tez dopadł problem z czułym ABS. Po wymianie kół na zimowe przy małych prędkościach załącza abs tak do 30 km/h. Kontrolka się nie świeci , bieżnik jeszcze dobre 6 mm.
Da się dojść do zębatki tylko zdejmując kolo czy trzeba coś jeszcze rozbierać?
Nawet oddalem do warsztatu tam gdzie wymieniali koła, bo nie wiedziałem co to może być na początku to się tylko dowiedziałem, ze to hamulce... No ale to Niemcy także co tu oczekiwać. Wolę to sam ogarnąć.
Pozdrawiam
Hugo - 31-12-2015, 08:54
krzysztofpak75 napisał/a: | Da się dojść do zębatki tylko zdejmując kolo czy trzeba coś jeszcze rozbierać? | Da się sprawdzić czy czasami jakiś ząbek nie jest uszkodzony obracając półosią.
|
|
|