[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sprzęgło - Lancer CYxA
aequitas - 24-08-2017, 17:34
Cześć,
Od jakiegoś czasu zauważyłem problemy podczas ruszania na pierwszym biegu i wstecznym. Pojawia się dziwne szarpanie podczas puszczania sprzęgła i samochód nie jedzie (bardzo powoli przyspiesza), dodanie większej ilości gazu rozwiązuje problem. Nie wygląda to na szarpanie spowodowane brakiem mocy. Dodam też że sprzęgło łapie całkiem wysoko. Czy to oznaki kończącego się sprzęgła?
Pojawiały się w tym wątku podobne problemy, jednak nikt nie napisał czy i jak sobie z tym poradził.
Dawid1111 - 15-05-2018, 08:52 Temat postu: Skrzypiące sprzęgło Witam,
Mam problem z skrzypiacem sprzęgłem. Odgłos pojawia się przy leciutkim juz naciśnięciu sprzęgła, potem jak wciskamy do końca to już go nie ma. Czytałem na forum, że niektórzy polecają przesmarowac ale wydaje mi się, że ten hałas to gdzieś z kabiny jeszczę. Inaczej sprzeglo wszystko ok. Uwagę moja przykulo skrzypienie pod noga - czułem to a dopiero po wyłączeniu radio zacząłem słyszeć ...
Od czego mam zacząć ? Czy od razu do mechanika ?
Pozdrawiam
RalfPi - 15-05-2018, 16:56
Zacznij od czekania.
Jeżeli sprzęgło będzie pracować poprawnie (w sensie technicznym), to nie przejmowałbym się na zapas.
Dawid1111 - 15-05-2018, 22:09
nie dam rady tak. Jak zmieniam bieg to pod nogą czuje to trzeszczenie. A jak jade bez radia to mnie strzela. Od czego zacząć? i czy koszt nowego sprzęgła jest duży? Robi to się po rozgrzaniu silnika, jak zgaszę samochód tak samo. Po pracy jak wsiadam to jest ok znowu dopoki nie przejade (róznie) 20-10 km
HUGIO - 15-05-2018, 23:21
Dawid1111,
Nie wiem jak w Lancerze, ale w moim wcześniejszym aucie takie skrzypienie przy używaniu sprzęgła powodował wysprzęglik, wystarczyło go nasmarować i problem znikał na kilka tygodni/miesięcy
adameeer - 16-05-2018, 08:58
U mnie sprzęgło "piszczy" przy ruszaniu, gdy chcę ruszyć szybciej
Dawid1111 - 16-05-2018, 08:59
Zacznę od tego. Dzisiaj zaczęło skrzypiec od razu po odpaleniu auta..
U mnie to nie ma znaczenia bo skrzypi na luzie - jeszcze bieg cofania mi nigdy nie wchodzi za 1 razem
April77 - 16-05-2018, 12:07
adameeer napisał/a: | U mnie sprzęgło "piszczy" przy ruszaniu, gdy chcę ruszyć szybciej |
Mam to samo od 3 lat (przeszło 40 tys km) i cały czas myślę że się już psuje a dalej jeździ.
andru - 29-05-2018, 14:51 Temat postu: Re: Skrzypiące sprzęgło
Dawid1111 napisał/a: | Witam,
Mam problem z skrzypiacem sprzęgłem. Odgłos pojawia się przy leciutkim juz naciśnięciu sprzęgła, potem jak wciskamy do końca to już go nie ma. Czytałem na forum, że niektórzy polecają przesmarowac ale wydaje mi się, że ten hałas to gdzieś z kabiny jeszczę. Inaczej sprzeglo wszystko ok. Uwagę moja przykulo skrzypienie pod noga - czułem to a dopiero po wyłączeniu radio zacząłem słyszeć ...
Od czego mam zacząć ? Czy od razu do mechanika ?
Pozdrawiam |
U mnie pomogło nasmarowanie (może to za duże słowo - "popsikanie" ) połączenia pompki sprzęgła z przewodem idącym do wysprzęglika (w komorze silnika pod zbiorniczkiem płynu hamulcowego) i mam od roku spokój, oczywiście to nie musi być to, ale warto sprawdzić
RalfPi - 29-05-2018, 16:22
A u mnie hałasuje już jakieś 130 kkm, a nie wymieniłem nawet pół okładziny przy przebiegu ok. 168kkm. Sugeruję nie przejmować się i jeździć.
PS Ja popsikałem jakimś WD-40 w okolice pedałów - niby trochę pomogło, ale z czasem nie zwracam już na to uwagi.
Dawid1111 - 29-05-2018, 20:45
U mnie okazało sie, że pompa padla. Po prostu smar zamienił się w plastik. A wysprzeglika na pewno nie smarujecie tylko właśnie pompę - wysprzeglik to by trzeba skrzynie biegów wyjac. Jeszcze mi ciężko biegi wchodzą i tak będę musiał wymienić całe ..
[ Dodano: 15-06-2018, 19:00 ]
Dajecie radę ruszać samym sprzęgłem ? U mnie rusza bardzo delikatnie i telepie w kabinie
[ Dodano: 29-06-2018, 16:25 ]
ponawiam pytanie, czy to normalne, że podczas puszczania sprzęgła obroty spadają do 500?
jogo94 - 30-06-2018, 09:39
Witam, nie wiem czy w dobrym temacie zwracam sie z problem, ale zauwżyłem ostatnio ze na zimnym silniku przy wrzuceniu 2 biegu wystepuje szarpniecie,problem znika w momencie nagrzania się silnika dodam tez ze czasami mi nie wchodzi bieg wsteczny, czy moze być to objaw zuzywajacego się sprzęgła? sprzęgło łapie ładnie od samej podłogi nic nie piszczy i nie stuka.
Uwex - 30-06-2018, 10:47
jogo94 napisał/a: | czasami mi nie wchodzi bieg wsteczny |
Niestety ten model tak ma. Można wymienić olej w skrzyni (koszt niewielki), będzie coś lepiej, ale nie idealnie.
jogo94 - 30-06-2018, 11:33
a szarpniecia na zimnym silniku przy zmianie biegów czym moga być spowodowane? to wystepuje tylko w pierwszy kilometrach jazdy i tylko 1,2 czasami 3 biegu.
RalfPi - 30-06-2018, 22:05
Nie umiejętnym operowaniem sprzęgłem i pedałem gazu.
Lancer jest "elektryczny" na zimnym silniku.
|
|
|