To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Światła przeciwmgłowe, przeciwmgielne - halogeny.

mazin - 04-04-2009, 21:55

ElemenT napisał/a:
w którą stronę to zależy od kabla jaki masz,
jeśli zarobiony z 2 stron jakąś wtyczką to najlepiej tą stroną mniejsza by dużego otworu nie robić

Ja halogeny już mam, ale chciałbym przepchnąć kabel do wzmacniacza - bez wtyczki, ale dość gruby. Bez rozbierania konsoli sie nie obejdzie, ale bez rozbierania całej deski być może :-)

apikus - 05-04-2009, 14:38

Ja przeciągnąłem kabel przez tą gumę. Zdjąłem wtyczkę. Odpiąłem tylko matę pod konsolą (3 spinki) i położyłem się pod konsolę. Przepychałem od strony silnika. Najpierw drut stalowy, a do niego przymocowany kabel.
Teraz tylko muszę znaleźć zasilanie, bo nie wiem gdzie się wpiąć. Może ktoś wie i doradzi?

ElemenT - 05-04-2009, 20:55

generalnie instalacja taka powinna wyglądać tak:

przycisk - niski prąd włączone wyłączone - zamknięcie układu
łączysz z przekaźnikiem

przekaźnik obsługuje większy prąd i wtedy do niego podciągasz przewody do światła.

czy ten zestaw nie ma jakiejś instrukcji ?
nie ma w sobie żadnego przekaźnika ?

apikus - 05-04-2009, 21:49

Instrukcji nie dostałem. Przekaźnik jest, wyłącznik też. Mam wszystkie przewody. Chodzi mi tylko o to gdzie wpiąć zasilanie, w jakie miejsce? Z wiązki wychodzą dwa przewody: czerwony (+) i czarny (masa). Po podłączenu wszystko działa, próbowałem do akumulatora. W co wpiąć zasilanie? Tak, aby zasilanie pojawiało sie dopiero po przekręceniu kluczyka.
Hubeeert - 13-04-2009, 02:34

patryk666, a właściwie kila.

Nie wracaj.

krzychu - 13-04-2009, 09:51

Chyba przez przypadek nie w tym topicu podsumowałeś patryka :P

Krzychu

POLI^tyk - 13-04-2009, 14:08

a mnie zastanawia czy te komplety sprzedawane na ebayu za 50-100 dolarów, to będą pasować do wersji sportback.. bo z tego co widziałem to wersja sport back od sedana się rożni w tym miejscu
ElemenT - 22-04-2009, 17:51

i jak ?
udało się wszystko podłączyć i działa ?

co do SB - to inny zderzak przez co inne halogeny (pewnie inna ramka)
a że w USandA nie maja SB to nie ma tez na ebayu halogenów

poczekać trzeba aż się pojawią na ebayu niemieckim (lub gdzieś w europie)

apikus - 22-04-2009, 20:57

ElemenT napisał/a:
i jak ?
udało się wszystko podłączyć i działa ?

Nie wiem czy to pytanie do mnie, ale odpowiem ja.
Nie podłączyłem jeszcze tak jak powinno być. Na razie to tylko prowizorka. Nie miałem czasu żeby znaleźć miejsca, gdzie jest prąd dopiero po przekręceniu stacjki i mam podłączone na stałe. Halogeny można włączyć zawsze. Ale już kupiłem próbówkę na 12V, więc jak znajdę trochę czasu to poszukam i przerobię.

Uwex - 23-04-2009, 09:26

apikus napisał/a:
Halogeny można włączyć zawsze.

z tego co wiem , to przepisy wyraźnie mówią jak mają być podłączone i kiedy mogą świecić .

apikus - 23-04-2009, 09:43

Uwex napisał/a:
z tego co wiem , to przepisy wyraźnie mówią jak mają być podłączone i kiedy mogą świecić .

Dlatego napisałem, że przerobię. Tylko muszę znaleźć obwód, w który mogę się wpiąć.

ElemenT - 23-04-2009, 10:47

jeżeli nie znajdziesz wyprowadzeń pod kierownicą (a powinny byc raczej tam)
to wtedy trzeba wpiać się w przekaźnik świateł przednich :)
i sprawa rozwiązana

apikus - 23-04-2009, 10:56

ElemenT napisał/a:
to wtedy trzeba wpiać się w przekaźnik świateł przednich
i sprawa rozwiązana

Nie mogę się wpinać pod kierownicą, bo kable mam w komorze silnika. A czy można sie wpiąć w przekaźnik swiateł też nie wiem ponieważ to dodatkowe obciążenie układu. Najlepiej byłoby się wpiąć w przekaźnik przeciwmgielnych (właściwie w miejsce, w którym powinien być), ale to muszę sprawdzić.
Może ktoś może poradzić?

ElemenT - 23-04-2009, 11:52

no tak, ale w przekaźniku masz 3 nóżki, z czego 2 wysokoprądowe - te które idą do świateł
i jedna nisko - wyzwalacz

wyzwalacz czyli jak wciska się włącznik świateł mijania to wtedy idzie niski prąd 3 nóżką do przekaźnika i tam następuje połączenie układu z wysokiem prądem.

i mi chodzi o to byś podpioł się pod wyzwalacz, wówczas można to zrobić tak, że "uruchomi" to układ odpowiedzialny za halogeny (ale nie włączy świateł a jedynie spowoduje, że będą aktywne)

spowiednik - 23-04-2009, 12:08

Jesteś pewien, ze ich potrzebujesz? Przez 4 lata użytkowania poprzedniego auta włączyłem halogeny 1 raz, w związku z czym uznałem to za zbyteczny bajer, a jak gliniarze cię zobaczą z włączonymi to w najlepszym razie poproszą żebyś je wyłączył.
Mojemu kumplowi spaliła się żarówka i włączył, żeby było go lepiej widać. Zatrzymali go i na takie tłumaczenie powiedzieli, że i tak dobrze go widać i żeby to powyłączał.