[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer Sportback
Hubeeert - 28-12-2008, 20:27
Mati81, tu raczej nikt Ci (oprócz sla i arturro) nie powie kup Mazdę albo Golfa
Mati81 - 28-12-2008, 21:25
Hubeeert napisał/a: | Mati81, tu raczej nikt Ci (oprócz sla i arturro) nie powie kup Mazdę albo Golfa |
Problem w tym, że ja nie chce kupować ani Mazdy ani Golfa Tak jak pisałem Sportback to jest miłość od pierwszego wejrzenia i pewnie go w końcu kupie. Chciałbym oprócz swoich subiektywnych odczuć poznać opinie ludzi już jeżdżących tym samochodem, ponieważ tak jak pisałem artykuły na temat tego wózka są dość negatywne.
salezian - 29-12-2008, 07:39
Ja też prześledziłem masę artykułów na temat nowego Lancera. I muszę stwierdzić że takie testy to o kant dupy (za przeproszeniem) potłuc. Większość nich pisana jest z góry założoną tezą. Byłem w salonie obejrzałem, przejechałem się i zdecydowałem się na Lancer'a Sportback'a. Nie jest to z pewnością samochód idealny. Ale wg mnie ma bardzo dobry stosunek ceny do jakości (zwłaszcza wersja Invite). Odbiór 16 stycznia.
jaca71 - 29-12-2008, 09:59
Mati81 napisał/a: | Hubeeert napisał/a: | Mati81, tu raczej nikt Ci (oprócz sla i arturro) nie powie kup Mazdę albo Golfa |
Problem w tym, że ja nie chce kupować ani Mazdy ani Golfa Tak jak pisałem Sportback to jest miłość od pierwszego wejrzenia i pewnie go w końcu kupie. Chciałbym oprócz swoich subiektywnych odczuć poznać opinie ludzi już jeżdżących tym samochodem, ponieważ tak jak pisałem artykuły na temat tego wózka są dość negatywne. |
Co do artykułów o Lancerze: Jeśli Ci język Szekspira nie obcy to poszukaj w internecie trochę angielskojęzycznych recenzji i to zarówno zza kanału jak i zza wielkiej wody. Większość jest w tonie że jest to udany comeback Nie ma piania z zachwytu ale jest pozytywna ocena. Większość polskojęzycznej pracy jest faktycznie niemieckojęzyczna i tam trzeba udowadniać że nowy golf 5i 1/4 jest najlepszym kompaktem pod słońcem i jedyna konkurencja pochodzi z Korei - przepraszam ze Słowacji - i nazywa się Cee'd. Żaden europejczyk czy japończyk mu nie podskoczy.
Co do jazdy - próbowałem mazdę 3 i potem wsiadłem do lancera i już nie wysiadłem. Jedyne co to mnie bardziej podoba się sedan ale... jak żonie pokazałem sportbacka to jest nim zachwycona, za pierona nie wiem dlaczego
JCH - 29-12-2008, 10:38
jaca71 napisał/a: | jak żonie pokazałem sportbacka to jest nim zachwycona, za pierona nie wiem dlaczego | No jak to? Sorry za skojarzenie ale kobietom podobno podobają się męskie tyłki. Nie powiem, nie wygląda źle choć bardziej widzi mi się sedan i swego czasu rozważałem go jako następcę mojego Spejsa.
Hugo - 29-12-2008, 11:58
Hubeeert napisał/a: | Mati81, tu raczej nikt Ci (oprócz sla i arturro) nie powie kup Mazdę albo Golfa | Kup Mazdę
sla - 29-12-2008, 14:31
Hugo napisał/a: | Kup Mazdę |
Pod warunkiem że bedzie to nowa 3
Hugo - 29-12-2008, 15:44
sla napisał/a: | Pod warunkiem że bedzie to nowa 3 | Albo 6 z 3 litrowym motorkiem V6 w wersji USA
Anonymous - 29-12-2008, 21:46
Przecież Golf wygrywa wszystkie możliwe testy w całej prasie motoryzacyjnej, zaraz za nim uplasowała się Kia Ceed zaś cała japońska, hiszpańska, francuska i włoska konkurencja jest sto lat za WV.
Ale ten golf musi być dobry................. i już od 52440,-
ps. w ostatnim AŚ evo x wygrało test z imprezką wrx:)
Mati81 - 29-12-2008, 22:08
Hugo napisał/a: | sla napisał/a: | Pod warunkiem że bedzie to nowa 3 | Albo 6 z 3 litrowym motorkiem V6 w wersji USA |
Nie no Mazda 6 jest poza zasięgiem (finansowym) jak narazie. Co do Mazdy 3 to zraził mnie brak komputera w tym samochodzie - jest tylko w wersji Sport za 75k zł. Do tego klima tylko manualna i brak tempomatu. Oczywiście porównuje wersje zbliżone do Sportbacka Invite którego chce kupić.
Co do Lancera sedan to chętnie też bym go kupił - ale jak dla mnie i mojej żony ładniejszy jest Sportback... kwestia gustu.
Jedno jest pewne zarówno Lancer sedan jak i sportback stanowią bardzo ciekawą alternatywę na rynku motoryzacyjnym dzięki swojej oryginalności.
salezian - 29-12-2008, 22:46
Doszedłem do identycznych wniosków w kwestii mazdy 3. Dodać tu należałoby jeszcze że wiosną dostępna będzie nowa wersja 3 (co nijak nie przekłada się na cenę obecnej mazdy 3).
Anonymous - 30-12-2008, 13:48
Spróbuję Ci pomóc przy wyborze samochoduMati81
Mam Sportbacka Invite (trochę wzbogaconego) i podobnie jak Tobie zajęło mi sporo czasu wybranie samochodu...
Niestety, nie jestem w stanie wypowiedzieć się na temat Trójki, bo nie miałem z nią żadnego kontaktu, co do Lancera natomiast:
Jest bardzo przestronny wewnątrz. Czy z przodu, czy z tyłu. Mam 188 cm i jest mi w nim naprawdę bardzo wygodnie (nawet z tą kierownicą regulowaną tylko w 1 płaszczyźnie). Siedziałem wcześniej w A4 (i w obecnym i w poprzednim modelu) i szczerze mówiąc było tam sporo mniej miejsca wewnątrz niż tu...
Jeżeli chodzi o wady to zauważyłem 2 główne -
1. Mógłby mniej palić
2. Plastiki są nie najlepszej jakości - spasowane są bardzo dobrze, ale cóż, dość twarde (a może wybrzydzam?).
To właściwie koniec wad jeśli chodzi o mnie.
W kwestii bagażnika: może i nie jest największy, ale mi w zupełności wystarcza.
Samochód jest bardzo przyjemny do jazdy, trzyma się drogi też bardzo przyzwoicie. Jest dość twardy, ale nie niekomfortowy i to dotyczy zarówno zawieszenia jak i foteli.
Osobiście jestem na + jeśli chodzi o ten samochód. I może to dziwnie zabrzmi, ale podoba mi się to, że jest ich dość mało. Golf stoi na każdej ulicy, a Lancer jest rzadszym widokiem (wiem, że golf dłużej jest na rynku, ale Mitsubishi zawsze było mniej)
Anonymous - 30-12-2008, 17:28
Mati przeczytaj sobie test nowej mazdy 6:) auto jest sporo droższe od Lancera, a na temat wnętrza jak i plastików wypowiadają się podobnie jak w lancerku, widać taki już urok nowych konstrukcji. Co do samego lancera, auto jest bardzo przestronne(większe niż golf, mazda 3 czy c30 itd)zaś poziom wyposażenia i ceny zakupu są bardzo atrakcyjne na tle konkurencji. Mi osobiście podoba się sedan, auto świetnie jeździ, mało pali i jest bardzo oryginalne i dobrze wyposażone, polecam to auto:)
Hubeeert - 30-12-2008, 20:09
Bastek77 napisał/a: | mazdy 6:) | To przede wszystkim inny segment niż Lancer. Jak świat światem Lancer był w jednym segmencie z Mazdą 3
Mati81 - 30-12-2008, 22:38
Hubeeert napisał/a: | Bastek77 napisał/a: | mazdy 6:) | To przede wszystkim inny segment niż Lancer. Jak świat światem Lancer był w jednym segmencie z Mazdą 3 |
Rzeczywiście nie ma co porównywać tych samochodów inne segmenty co przekłada się na znaczne różnice finansowe.
Odnośnie Mazdy 6 to znalazłem ciekawą recenzje:
http://moto.onet.pl/1523857,2245,artykul.html
Co do Lancera to zaczekam ... może spadną jeszcze ceny (w sumie 30-12 już jest i raczej to się nie stanie )- chyba jako jedyny czekam na objawy kryzysu finansowego w branży motoryzacyjnej
|
|
|