Nasze Miśki - Carisma Piwora
turek61 - 22-12-2008, 09:38
Piwor, przepraszam za OF TOP ale obiecuję, że tylko coś zacytuję i już do tego nie wrócę:
Cytat: | Bezpieczna instalacja bez „skutków ubocznych"
Firmy zaopatrujące rynek Polski, w instalacje LPG ,musiały poddać szczegółowym testom komponenty wchodzące w skład tych instalacji.
Badania nad użyciem gazu do zasilania silników spalinowych trwają od lat 30-tych ubiegłego stulecia. W podręczniku K. Niewiarowskiego pt. „Silniki spalinowe" czytamy: „Zaletą silników gazowych jest brak zjawiska rozrzedzania oleju i wskutek tego zmniejsza się zużycie układu korbowego. Charakterystycznym zjawiskiem dla tych silników, w przeciwieństwie do pracujących na paliwie płynnym, jest stopniowy wzrost lepkości oleju. Zmniejsza się również osadzanie nagaru na tłokach, zaworach i ściankach głowicy, a gazy spalinowe, wskutek pełniejszego spalania, powodują mniejsze niszczenie stykających się z nimi części. Wymienione wyżej zjawiska, przedłużają żywotność silnika, okresy między remontowe i tym samym ekonomiczność eksploatacji".
LPG w zasięgu ręki
Kolejnym argumentem ,przemawiającym za przerobieniem auta na gaz, jest ogromna ilość stacji napełniania LPG. Są częścią motoryzacyjnego krajobrazu Polski. Według danych Polskiej Organizacji Gazu Płynnego, jest ich niemal 7 tys.(praktycznie wszędzie). Biorąc pod uwagę opisane wyżej zalety jazdy na gazie, trudno się dziwić, że to tanie, ogólno dostępne i bezpieczne paliwo pokochali polscy kierowcy. Nasz kraj należy do ścisłej czołówki światowej pod względem wykorzystania LPG do napędu |
Piwor - 22-12-2008, 11:36
turek61, coś w tym jest. Ciekawa informacja, dzięki.
loki7777 - 22-12-2008, 20:44
ta lambde ktos juz montowal na forum. Szukajka znajdzie;)
Piwor - 27-12-2008, 23:45
Stosował ktoś środek do czyszczenia silnika? Zamierzam użyć przy najbliższym remoncie i jestem ciekaw, co Wy na to powiecie. Jakie mogą być minusy używania płukadła na przykład tego: Klik!
Piwor - 07-01-2009, 19:44
Dziś Cari pojechała do mechanika na wymianę kompletu uszczelek góry silnika, planowanie głowicy, i ogólną ocenę Jej stanu. Pierwsze wieści są jak najbardziej pozytywne. Prawdopodobnie głowica nie jest pęknięta. Wszystko okaże się jutro, po planowaniu.
Długo myślałem o tym, jakie zastosować uszczelki do Cari. Elring'i są niedostępne, Ajusa stanowczo odradzana, tak więc aby iśc za głosem rozsądku i kilku rad kupiłem uszczelki firmy HERTH+BUSS JAKOPARTS. Cena - 370.21 w Inter Cars'ie, ale od czego jest rabat. Do tego dokupiłem filtr do oleju Bosch'a, Mobil Super S 10w40 oraz nowy filtr powietrza (tej samej formy co uszczelki).
Jutro okaże się, co nam powie głowica, tak więc trzymam kciuki.
Piwor - 31-01-2009, 00:46
Wszystko jest jak należy, silnik pracuje zdrowo, jedynie ma wahania obrotów, ale to już czujnik spalania stukowego, którego szukam. Niedługo nabędę kilka detali do Cari, co troszkę uatrakcyjni jak i poprawi jej użytkowanie.
To są najaktualniejsze zdjęcia Cari.
siwek - 31-01-2009, 09:25
no Piwor, gratuluje wytrwałości i doprowadzenia Cari do świetnego stanu
oby ci się teraz odwdzięczyła za to co dla niej zrobiłeś.
Pozdrawiam
Piwor - 31-01-2009, 23:38
Cari dostała dziś nową klemę, osłonkę obok nadkola chroniącą paski klinowe, właśnie naprawiłem od zawsze nie działający halogen. aha, no i oczywiście dolałem płynu do wspomagania.
Wąż gumowy do baku parcieje, to samo odpowietrzający zbiornik - do wymiany, tulejka wahacza prawego poszła do lasu... Pompa wspomagania lubi się pocić.
Jutro w planach do kupienia: Lambda, czujnik spalania stukowego, nowa puszka lusterka, tylna popielniczka, lampka kabiny pasażerskiej, czujnik otwartych drzwi i chyba to wszystko na razie. Może się pokuszę o jedną zaślepkę do zderzaka dla halogena.
londolut - 31-01-2009, 23:50
Piwor, jeśli Cari nie odwdzięczy ci się za taki nakład pracy i serce włożone w jej regenerację to na żylety, nic innego
Gratuluję wytrwałości
Piwor - 01-02-2009, 17:26
I po zakupach. Dziś w rezultacie kupiłem:
- prawa listwa progowa
- lampka kabiny pasażerskiej
- tylny spryskiwacz
- czujnik otwierania tylnych lewych drzwi
- włącznik szyby do drzwi pasażera
Przy następnych zakupach (wiadomo, koło 10-ego. ), już zaklepane:
- osłony pod silnik
- schowek, w właściwie zatrzask
- przycisk do szyby kierowcy
- chlapacze
- pewnie z czasem coś jeszcze wynajdę.
Piwor - 03-02-2009, 21:25
No i zonk. Tuż przed wypłatą rodziców (sam pracuję gdzie mogę) okazało się, że końcówka drążka kierownicy nie domaga. Trzeba kupić nowe, a nie wiem, czy szybko będę miał pieniądze.
londolut - 03-02-2009, 22:41
Piwor, za parę końcówek drążka firmy JC Auto w Intercarsie zapłacisz 50PLN. Dopóki nie będziesz miał kasy by zrobić to na normalnych częściach możesz zastosować części JC.
rosomak1983 - 03-02-2009, 22:46
Piwor, nie za szczesliwie bo zbięznosc od razu tez do ustawienia po wymianie...
rosomak1983 - 03-02-2009, 22:49
londolut napisał/a: | Dopóki nie będziesz miał kasy by zrobić to na normalnych częściach możesz zastosować części JC. |
to tylko rzekoma oszczednosc bo zeby potem poprawiac to znów zbieżność...
PS Piwor jezdzij ostrożnie.... dokóki tego nie zrobisz
Piwor - 04-02-2009, 19:26
londolut, znalazłem w IC końcówkę firmy Delphi za 35 pln sztuka. Oczywiście do tego rabat, więc części dobrej firmy (z tego, co mi wiadomo, a i mechanik powiedział, że to całkiem dobra inwestycja). tak więc za komplet, biorąc pod uwagę zniżkę wyjdzie 50 pln z groszami. A co Wy o tym sądzicie? Dobry będzie to zakup?
rosomak1983 napisał/a: | PS Piwor jezdzij ostrożnie.... dokóki tego nie zrobisz |
rosomak1983, mimo, ze młody jestem, to i tak nie szaleje, do tego szybko nie jeżdżę, więc nie powinno być niespodzianek. Póki co, wóz stoi na parkingu.
Wczoraj, jak bawiłem się w mechanika na kanale i ogarnięciu końcówek, przy okazji zamontowałem działające już halogeny. Jak się okazało poprzedni właściciel ładnie je połamał. Widać na nich liczne łaty (zgrzewy listkami plastiku), ale na szczęście są szczelne, nie parują. Szkiełka czyściutki, nowe żarówki, świecą jak ta lala. Pozostaje jedynie ustawić wysokość, co by ludzi nie oślepiać, a i samemu coś widzieć.
Mam nadzieję, że ruslana81 (tutaj ukłon w jej stronę i serdeczne podziękowania) da radę wkręcić mnie do pracy. To z kolei pozwoli mi na dokupienie kolejnych gratów do Cari i może w końcu gdzieś zabiorę kobietę. W planach jest Poznań, ale czy kasa/czas/Carisma pozwoli, to zobaczymy.
Kolejna sprawa, to to, że na dniach jadę z ojcem robić z siebie współwłaściciela Carismy.
|
|
|