[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Piszczy pasek od Alternatora.
Matik608 - 01-12-2008, 20:43
no dzisiaj lezalem pod samochodem, ale ja sie nie znam za bardzo..
dopiero jak odpalilem i przygazowalem to zobaczylem ze sie takie cuda tam robia..
ok jak znajde mechanika i zdjagnozuje dokladnie to dam znac.
dzieki wielkie za pomoc
Voltron - 01-02-2009, 11:08
To ja odświeżę temat i też ponarzekam
Tak jak pisałem wcześniej w tym poście piszczały mi paski... Przy okazji wymiany kompletnego sprzęgła poprosiłem mechaniora żeby naciągnął mi paski. Paski zaczęły piszczeć jeszcze bardziej ale po jakiś 3 dniach przestały nie miałem z nimi problemu nawet kiedy padał deszcz. W ostatni czwartek wsiadam rano do samochodu odpalam a tu piszczy jak diabli no to delikatnie przygazowałem bo czasem to pomagało. Po przygazowaniu idealna cisza więc zadowolony przystępuje do manewru a tu nie ma wspomagania:( . Otwieram maskę patrze spadł pasek od wspomagania etc. Zdjąłem pasek i z racji tego że spieszyłem się do pracy pojechałem do najbliższego warsztatu jakieś 200m Tam mechanik założył mi pasek naciągnął elegancko ale zauważyliśmy przy odpaleniu silnika że koło pasowe bije i pasek lata na boki . Po niedzieli miałem jechać na zmianę amorków z tyłu to już sobie pojechałem... Jakoś dojechałem do pracy około 10 km bez problemu. W pracy zadzwoniłem do mechanika i umówiłem się z nim że podjadę z tym kołem i paskami.
Wyszedłem z pracy odpalam Gala cisza myślę sobie wszystko gra ruszam che zakręcić kierownicą nie da się Ta sama sytuacja znowu spadł pasek. Tym razem nie musiałem się spieszyć i wydawać 50 zł za założenie paska zadzwoniłem do kolegi jade do niego na kanał. Założyliśmy pasek naciągneliśmy odpalam - spadł potem znowu założyliśmy naciągneliśmy trochę mocniej pasek odpalam znowu to samo. Poddałem się bo stwierdziłem że nie ma sensu się z tym babrać jak koło pasowe bije stwierdziłem że dojadę po woli do mechanika w niedziele wieczorem. Ruszyłem od kolegi przejechałem kilka metrów przełączam na gaz trzeba przygazować do niecałych 3000 obr. a tu hurgot taki że aż samochód z prawej strony zaczął się trząść zatrzymałem się natychmiast zaglądam pod maskę ale nic nie widać żeby coś było nie tak. Dojechałem powoli do domu jakiś 1km w między czasie zapaliły się lampki od akumulatora i oleju więc spadł drugi pasek . Rano kiedy już było jasno zajrzałem pod maskę i myślałem że padnę na zawał zrobiło mi się identycznie jak na zdjęciach u kolegi Matik608. Osłona od rozrządu rozwalona pasek nadszarpnięty. Ciekawe co z rozrządem, który zmieniałem 10tyś. km temu Dzisiaj jadę do mechanika tylko się zastanawiam czy dojadę żeby bardziej nie uszkodzić samochodu jak coś mi się stanie z rozrządem to się chyba zapłacze.
Mechanik zacznie działać dopiero we wtorek więc dam znać co z moim Galem i ile będzie mnie kosztowała naprawa.
Pozdrawiam.
Anonymous - 01-02-2009, 17:04
Jezdzac dalej prosisz sie o wymiane calego silnika. Dlaczego zapalila ci sie kontrolka od oleju ?!!
Voltron - 01-02-2009, 20:19
Nie wiem czemu zapaliła się kontrolka od oleju...
Dzisiaj podniosłem samochód na lewarku odkręciłem osłonę żeby dostać się do koła pasowego.
Koło jest całkowicie urwane z gumy i ma wyrwaną połowę wewnętrznego rantu zrobiłem zdjęcia wrzucę je jutro bo były robione aparatem kolegi.
Do mechanika nie jadę. W ogóle nie odpalam samochodu jestem w trakcie zamawiania koła pasowego wysłałem zapytanie do japaneze o koło sprawdzę również ceny w IC w najgorszym wypadku kupię to:
http://moto.allegro.pl/it...olo_pasowe.html
Wymienię sam z kolegą najpierw zajrzę do rozrządu czy nic tam się nie dostało...
Owczar - 01-02-2009, 21:45
Możesz próbować jeszcze w nippon auto i maag na kaczeńca. Powiem szczerze, że przeczytałem i nie mam pojęcia co się porobiło. Dziwna sprawa, że to koło się tak pokrzywiło. Czy pompa oleju nie jest w rozrządzie? Czy Ty jechałeś z zapaloną kontrolką od oleju? Dziwne są te objawy.
Voltron - 01-02-2009, 23:22
Przejechałem z zapaloną kontrolką oleju maksymalnie jakieś 1000m.
W sumie wcześniej się nad tym nie zastanawiałem ale zaciekawiłeś mnie tym pytaniem i poszukałem w manualu.
Spadły mi oba paski pierwszy odpowiada miedzy innymi za pompę oleju drugi za alternator.
Główne koło jest zdewastowane paski z niego pospadały w związku z czym nie działa miedzy innymi pompa oleju, alternator i wspomaganie. Niestety nie mam jeszcze zdjęć koła może będę miał je jutro ale na pewno wkleję.
JaGrab3 - 02-02-2009, 19:29
Witam.
temat rozwulkanizowania koła opisywant szeroko. Pasek alternatora napędza pompę, ale wody a nie oleju. Olej masz na rozrządzie. Nie wiem czemy zaświeciła ci sie pompa, może dlatego, że jak pleciało ci koło po obudowie rozrządu, to też się kółku od pompy dostało i ... tak mniemam, trzeba obejrzeć rozrząd.
Co do koła do ktorego link wkleiłes, to tak to koło pasuje, ale jest od amerykańca, który ma 4 rowkowy pasek od wspomagania. Tutaj musisz poszukac wtedy paska 4 rowkowego o odpowiedniej długości, nie pamientam juz dokladnie ile, ale pasowalo od lanf rovera 2.5 tdi. Taki wlasnie mam założony. Koło kupowałem też nowe za 300 zł bodajże. Dodatkowo jeszcze dolną obudowę rozrządu (chyba 50 zł?) no i oba paski...
Powodzenia, i nie odpalaj go bo ci to koło jescze bardziej narozrabia.
Powód awarii - prawdopodobnie starość elementu metalowo gumowego, jest to koło z tłumieniem gumowym, jak guma sie rozleci, koło zaczyna bić i rozrabiac....
Voltron - 03-02-2009, 12:24
W japaneze muszę czekać na koło pasowe najmniej 2 tygodnie. Czy ktoś wie gdzie mogę dostać nowe koło pasowe (zamiennik ze względu na cenę oryginału). Koła nie dostanę na pewno w nippon, maag, IC, JC, hippol, polcar, i w kilku innych firmach, które obdzwoniłem. Zależy mi na nowym kole żeby sytuacja mi się już nie powtórzyła.
Awaria jest tak jak mówisz spowodowana zużyciem gumy. Co do tej pompy oleju to na pewno będzie oglądana czy nic jej się nie stało jak również rozrząd. Podobno też przy takiej awarii może oberwać czujnik położenia wału. Eh mam nadzieje że lista napraw nie będzie zbyt długa.
JaGrab3 - 03-02-2009, 14:43
Ja kupiłem to od allgrowicza kiepuczi...zapytaj czy ma.
tomo85 - 03-02-2009, 15:20
miałem identyczny problem z kołem pasowym po dzwonieniu po całej Polsce zamówiełem u Japaneza.
Chyba lepiej odczekać i mieć pewne bo szkoda silnika jakby coś.....
pozdrawiam
beno729 - 07-02-2009, 23:52
szczerze przyznam nie czytalem wszystkich postow, wiec nie jestem pewien czy nie dubluje, moj problem polega na tym, ze gdy wylącze klime, od czasu do czasu pojawia sie delikatne buczenie/drapanie pod maska, gdy wlacze klime ponownie, nastaje cisza. To pewno pasek klimatyzacji? Badz cokolwiek innego to nie jest, jak sie z tym uporac? Czy lepiej wymienic pasek na wlasna reke czy udac sie do mechanika? dziekuje:)
Anonymous - 09-02-2009, 19:26
Witam . Panowie napiszcie proszę Jakiej firmy i jakie oznaczenia pasków do Galanta 2.0. Chodzi mi o pasek alternatora i pompy wspomagania. Bardzo chciałbym uniknąć sytuacji kiedy kupuję pasek do np Gala rozbieram auto zakładam pasek i okazuje się,że pasek nie pasuje. Auto rozebrane , szlag człowieka trafia i jeszcze nie ma czym podjechać do sklepu.
Konkretnie chodzi Mi o to : pasek firmy np Gates nr .....
Myślę że przyda się to nie tylko Mnie ale i innym.
KamilR10 - 11-02-2009, 23:01
Ja mam problem z paskiem. Był wymieniany jakieś 2 miesiące temu i znowu zaczął się odzywać. Są momenty kiedy piszczy nawet na każdym biegu. A rano to już praktycznie codziennie. Czyżby tak szybko się zużył czy po prostu mechanik źle naciągnął.
JaGrab3 - 12-02-2009, 07:05
KamilR10, najpierw sproboj naciągnąć. Po wymianie, zawsze po przejechaniu jakiegos dystansu paski sie luzują...
Anonymous - 12-02-2009, 12:25
KamilR10, a co za roznica jaki bieg naciagnij go po jakims czasie nowy trzeba naciagnac ;0
|
|
|