[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Jak odczytać kody błędów
przemor - 09-05-2010, 21:53
Pare dni temu odebralem samochod od mechaniora bo mialem zdejmowaną glowice. Wszytko fajnie tylko zaczęła sie zapalać kontrolka silnika CE która po chwili gaśnie. Próbowałem zczytać błędy według manuala i waszych porad , ale zrobiłem tylko zwarcie poszedł bezpiecznik.Zrobiłem tak jak Owczar radził podłączyłem pin pierwszy kablem i dotknałem do masy. Rozumiem ze pin pierwszy to pierwszy z lewej na górnej częsci kostki. Mam ten sam problem co Wilk88. Chyba czeka mnie podjechanie do mechaniora z kompem lub usłyszę do Was jakieś porady.
Z góry dziękuję
bieniak - 09-05-2010, 22:00
ogólnie to raczej nie ten zmasowałeś jeżeli tak samo ja w benzynie to pierwszy pin to jest ten co jest na dłuższej części kości i jest przy konsoli środkowej czyli z prawej strony dolny przy tej szerszej części
przemor - 09-05-2010, 22:43
Siedząc na fotelu kierowcy to z prawej strony na dole pod kierownicą nad nogami? dobrze rozumiem ? Tak jak na zdjęciach w manualu?
U mnie jest tylko jedna kość ( prostokatna )
bieniak - 09-05-2010, 23:47
zdjecie z manuala pokazuje kosc w ksztalcie trapezu /______\ i obok 2 pinową kośc od poduszek. to jak sie położysz pod deską prawa strona(konsola środkowa) /...........\lewa strona drzwi kierowcy chodzi o dolny pin od strony konsoli pogrubiłem troszke żebyś mógł zobaczyć o który chodzi
Kunek - 09-05-2010, 23:55
przemor napisał/a: | ... Wszytko fajnie tylko zaczęła sie zapalać kontrolka silnika CE która po chwili gaśnie. ... |
Jeżeli gaśnie to chyba dobrze, gorzej gdy by świeciła się cały czas. A w ogóle na kości masz zaznaczone cyferką który pin to jest nr 1, i od niego liczysz 3 kolejne. Nawet jest tak ze po 1 pinie nie ma nawet blaszek w kości tylko są na 4 i da się to za uwarzyć wchodząc pod deskę i poświecić jakimś światłem.
przemor - 10-05-2010, 09:27
Dzięki Bieniak miałes racje ,że to trapez jak było ciemno to wydawało mi sie, że to prostokat. Odczytałem błędy i wyszło mi 43 czyli czujnik tempertaury ERG. Wiecie może gdzie sie znajduje ten czujnik?
Owczar - 10-05-2010, 09:54
przemor, błąd 43 w dieslu to Timing control solenoid valve system.
Czyli zawór elektromagnetyczny czasu wtrysku.
Manual rozdział Fuel, strona 13E-19
Typowa rezystancja 8-12Ohm w temp 20 stopni C.
Rozdział engine, strona 11C-33, wtyk 11 jest właśnie od tego zaworu.
robertdg - 10-05-2010, 10:41
http://forum.mitsumaniaki...&highlight=blad
mateusz385 - 14-06-2010, 20:38
witam. Dziś nurtowało mnie czy mój galant ma jakieś błędy i chcę się dopytać. Jeśli po zwarciu pin 1 z 4 mrugają jednostajnie kontrolka od abs i ta druga to znaczy że jest dobrze czy wręcz przeciwnie???
robertdg - 14-06-2010, 22:22
To znaczy ze nie ma błędów
mateusz385 - 15-06-2010, 07:40
bardzo dziękuje za doinformowanie.... pozdrawiam:)
marcinzam - 15-06-2010, 09:21
czy w przypadku błędu nie powinna świecić się kontrolka check engine ?
robertdg - 15-06-2010, 12:24
Jezeli jest błąd stały - to będzie się swiecic
Jezeli kiedyś pojawił się w pamieci ECU bład na chwile - to nie będzie się świecic, jednakże bład można odczytać.
KaWu - 21-07-2010, 09:06
No ostatnio gdzies na forum sie pochwalilem, ze jeszcze nie mignela mi kontrolka silnika i wykrakalem
Dzis po kilku km jazdy do pracy zapalila sie kontrolka CHE - gdzies po 5 km zgasla.
Zadnego szarpania itp nie bylo.
Przed chwila odczytalem kody bledow.
ABS: 24 - zwarcie czujnika kola tyl - wiec raczej ok.
CHE: chyba 54 - immobilizer (brak komunikacji immo z ecu)
i chyba 11 (?) - to z manuala sonda. Choc nie jestem pewny bledu.
N skrzyni: miga caly czas - wiec ok.
A najlepiej jakby ktos potwierdzil mi czy to blad 11 dobrze odczytalem.
Mam zapisany filnik z telefonu w formacie "3gp". Mozna go czyms otworzyc i gdzie wrzucic na serwer ? O ile ktos chce rzucic okiem.
Hugo - 21-07-2010, 12:41
KaWu napisał/a: | Dzis po kilku km jazdy do pracy zapalila sie kontrolka CHE - gdzies po 5 km zgasla. |
KaWu napisał/a: | chyba 11 (?) - to z manuala sonda | Często padniecie sondy lambda tak się objawia. U mnie było podobnie, choć CE zapalało się zawsze powyżej pewnej prędkości jazdy, chyba 110 km/h. Jak zwolniłem poniżej tej prędkości to gasło i tak "w kółko". Też nie było żadnych ubocznych objawów. Jeśli nie wymieniałeś jeszcze sondy lambda to ją wymień na uniwersalną NGK/NTK. Koszt ok. 100 zł i spokój. U mnie już kilka miesiecy jest OK. Mogę podróżować z prędkościami dużo większymi niż 110 km/h i CE się nie zaświeca.
|
|
|