To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

Anonymous - 26-09-2006, 14:16

Koledzy zakłócenia są z wtrykiwaczy LPG, jak przełączę na benzynkę tematu nie ma.
Więc jeżeli nie macie LPG to taki problem nie wystąpi.

tomusn - 26-09-2006, 14:22

Colto napisał/a:
Koledzy zakłócenia są z wtrykiwaczy LPG, jak przełączę na benzynkę tematu nie ma.

czytałem że z ogólnie z komputera wtrysku, czy z układu zapłonowego, zaraz przytoczę to zobaczymy...
www.cb-radio.pl napisał/a:
ANL z angielskiego znaczy 'Automatic Noise Limiter' czyli automatyczny limiter zakłóceń impulsowych, co to oznacza...? ,a wiec przedewszystkim filtr bardzo skutecznie zmniejsza zakłócenia od urządzeń zapłonowych wytwarzających impulsowo wysokie napięcie.

jednak od zapłonu...

krzysio1972 - 26-09-2006, 14:31

Cytat:

No ja wlasnie mam, rowniez vsi prins i tak jak pisalem, tylko spryskiwacz.

tomusn - 26-09-2006, 14:57

czyli co mam kupić? może jakieś nazwy, linki...
mam CB Alan 28, nie mam zasilania i anteny
chodzi mi o przyłączenie do zapalniczki (wiem da się, widziałem) i antenę przykręcaną do klapy bagażnika, na ok 5-8 km (myślę że 90-140 będzie dobra)
nie chcę wiercić, żadnych dziur! tylko lekko wsunę kable pod tapicerkę, a radio pod fotel.

poradźcie!!

Anonymous - 26-09-2006, 20:53

Pierwsze slysze zeby wtryski od gazu robily zaklocenia :shock: Brat e maximie ma wtrysk gazu i jak jedzie na gazie czy na benie to nie ma zadnych zaklocen. Co do spryskiwacza to sie zgodze sam to mam :) Zasilanie mozna miec z aku ale wtedy trzeba pamietac o gaszeniu radyjka. Gdybym mial dawac zasilanie z innego zrodla jak zapalniczka to tylko z takiego, w ktorym prad sie odcina po przelaczeniu kluczyka czyli jego wyjeciu.
Anonymous - 27-09-2006, 16:33

tomusn napisał/a:
czyli co mam kupić? może jakieś nazwy, linki...

WITAM!!
ja jak już wspomnialem mam mitlanda 1001z ale mam za krotka antenke lepiej wydac troszke wiecej kasy i kupic jak najdłuższą pozbywamy sie wtedy zakłucen(szumów)
polecam np taka: http://allegro.pl/item129...1_gratisy_.html
Cytat:
chodzi mi o przyłączenie do zapalniczki (wiem da się, widziałem) i antenę przykręcaną do klapy bagażnika, na ok 5-8 km (myślę że 90-140 będzie dobra)
nie chcę wiercić, żadnych dziur! tylko lekko wsunę kable pod tapicerkę, a radio pod fotel.

dziur nie musisz wiercic!! anteny sa na magnez, zeby nie rysowala lakieru wystarczy kawalek cienkiej szmatki pomiedzy antena i lakierem nie polecam też montowac radyjka pod fotelem ponieważ trudno ci sie bedzie nim poslugiac!!! a instal elektr. zamocuj bezpośrednio do akumulatora.
Polecam stronę o cb radiu tam znajdziecie ABC jak sie nim poslugiwac:
http://cb-radio.pl
POZDRAWIAM!!! :D

krzysio1972 - 28-09-2006, 09:50

tomusn napisał/a:

Popatrz tu na sposoby i miejsca montowania anten i cb w roznych samochodach.

Student - 28-09-2006, 10:17

Ja mam antenkę MAGNUM tylko że ona ma 2m :D i nie miałem lepszej wszystkie presidenty i inne wymiękają.
Co do zasilania CB powinno być zasilane nawet bez kluczyka, zobaczysz że na rybach czy ognisku zawsze się przyda, pilnowanie stacyjki jest kłopotliwe.

tomusn - 28-09-2006, 10:20

krzysio1972 napisał/a:
Popatrz tu na sposoby i miejsca montowania anten i cb w roznych samochodach.

dzięki, widziałem
najbardziej pasuje mi:

lub coś podobnego

Hubeeert - 28-09-2006, 10:23

Ja będę wiercił dziurę w dachu w moim Miśku.
tomusn - 28-09-2006, 10:40

w *cenzurze* sobie drugą wywierć, a zresztą każdy ma dziurę w *cenzurze* to Mirag tez może mieć :)

no właśnie ja nie chcę wiercić, bo nie wiem czy mi sie CB na stałe spodoba

Student - 28-09-2006, 11:12

Jak już masz wiercić to wierć w zdeżaku a nie w dachu.
saphire - 28-09-2006, 11:27

Ja widziałem kiedyś uchwyt do mocowania anteny tam gdzie się normalnie łapy od bagażników dachowych zakłada lub na relingu dachowym.
Hubeeert - 28-09-2006, 11:45

Student napisał/a:
Jak już masz wiercić to wierć w zdeżaku a nie w dachu.

Jaaasne a rozchodzenie się fal radiowych się dostosuje?? ;-)

piotras - 28-09-2006, 11:57

Ja mam antenke 58 cm (mini mobile) na podstawie magnetycznej i też mi śmiga bez problemu. Fakt ze w miescie słychać sporo róznych szumów i trzeba mocno skrecic radyjko ale w trasie (i na tym mi zależało) jest wszystko jak najbardziej ok. Dodatkowo nie musze jej sciągac jak wjezdzam do garażu (poprzdnią wiekszą zerwałem z dachu bo sie zapomniałem) no i nie ma zadnych świstów gwizdów jak się szybciej jedzie. Radyjko jakie obecnie posiadam to Intek (żadnych zakłóceń z wycieraczek czy innych podobnych rzeczy). Poprzednio miałem Cobre 19+ i też mi jej nic nie zakłócało. Wymieniłem tylko dla tego ze Intek ma wszystkie dokumenty potrzebne do tego żeby nadgorliwy Policjant w trakcie kontroli nie miał sie czego czepiać. Myslałem tez nad midlandami ale one miały tylko tą papierową kopie deklaracji zgodności (tak się chyba ten świstek papieru nazywa), nie posiadały za to tej naklejki z tyłu z numerkiem z deklaracji (przynajmniej te oferowane na allegro). Coprawda niektórzy twierdzą ze tego nie potrzeba mieć na radiu ale ja już wole mieć full opcje żeby nie mieli sie do czego przyczepić (chociaż podobno i tak im nic do tego)

EDIT
Antene najlepiej montować na środku dachu bo jego powierzchnia można powiedzieć ze robi za przeciwwage. Tak mówi teoria i praktyka (sprawdzałem na SWR i faktycznie na srodku dachu stroiła sie najlepiej na poziomie 1,2 natomiast na krawędzi to był już totalny syf i nie dawała sie wogóle zestroić)