Outlander II GEN Techniczne - jakie żarówki do outlandera 2008
Piotr100 - 17-09-2012, 20:01
elektryk, Nie ma znaczenia metoda pomiaru (ekrany ciężko już spotkać), zasada jest jedna.
Na marginesie, nie proponujcie samodzielnego ustawiania świateł a szczególnie w przypadku ksenonów, jadąc naprzeciw takiego majsterkowicza oślepienie może mieć fatalne skutki.
elektryk - 17-09-2012, 22:47
Piotr100 napisał/a: | elektryk, Nie ma znaczenia metoda pomiaru (ekrany ciężko już spotkać), zasada jest jedna. | W serwisówkach mitsu sugeruje ustawiać według ściany, nie jest to więc jakaś prehistoryczna metoda. A co do wysokości to niby obie lampy (w przypadku O1) to lampy mają niby tę samą wysokość po lewej stronie od osi lampy, można wtedy powiedzieć że "wysokość obu lamp jest identyczna", natomiast po prawej stronie osi lampy granica świecenia jest ukośnie, więc ciężko wtedy mówić o wysokości lamp, bo raczej to będzie pojęcie "tego samego kąta" lub "równoległości" między obiema lampami. No i podstawowa sprawa, lampy się ustawia oddzielnie, bo obie świecą na obie strony. Dopóki świecą obie z powodu nakładania się świateł mamy wrażenie że prawa strony jest dużo bardziej doświecona i może to być wrażenie że reflektor prawy jest jakby wyżej.
Piotr100 - 18-09-2012, 08:24
Z tą ścianą to trochę przesadzili. Powód jest prosty, odległość z jakiej wykonuje się takie ustawienie oraz związany z tym czas i koszt pomieszczenia.
Co do reszty, pełna zgoda.
Tux - 21-02-2014, 13:47
Po 3 i pół roku od zakupu Outlandera przepaliła mi się pierwsza żarówka świateł mijania (halogen). Nawet jeśli pierwszy właściciel zmieniał żarówki to pewnie nie specjalnie przed odsprzedażą. W Focusie wyświecałem 2 do 3 kompletów H7 rocznie... padały jak muchy.
lexus - 21-02-2014, 18:27
rzeczywiscie u mnie 6,5 roku i żarówki orginały ale od trzech lat mam ledy dzienne
13zbyszek13 - 21-02-2014, 19:26
Ja od 4,5 roku również na oryginałach ale również LEDy do jazdy dziennej od początku.
paweldm - 23-02-2014, 20:47
Może ktoś poda jakie są pozostałe stosowane żarówki w outlanderze. Chciałem zamienić żarówki kierunkowskazów na osram diamond, które miałem w zapasie i tu zaskoczenie jest jakaś dziwna żarówka.
mitsu00 - 23-02-2014, 21:09
paweldm napisał/a: | Może ktoś poda jakie są pozostałe stosowane żarówki w outlanderze. Chciałem zamienić żarówki kierunkowskazów na osram diamond, które miałem w zapasie i tu zaskoczenie jest jakaś dziwna żarówka. | W instrukcji obslugi masz rozpiske co do rodzaju wszystkich stosowanych zarowek w aucie.
JCH - 23-02-2014, 21:35
paweldm napisał/a: | Może ktoś poda jakie są pozostałe stosowane żarówki w outlanderze | Tu zobacz.
elektryk - 23-02-2014, 22:19
paweldm napisał/a: | Może ktoś poda jakie są pozostałe stosowane żarówki w outlanderze. Chciałem zamienić żarówki kierunkowskazów na osram diamond, które miałem w zapasie i tu zaskoczenie jest jakaś dziwna żarówka. | Ja mam typowe WY21W, zamontowałem Philips Silvervision żeby nie było widać pomarańczowej poświaty.
paweldm - 24-02-2014, 22:14
Też myślałem nad tymi philips'ami bo ponoć obecnie osram diadem (nie diamond jak wcześniej pisałem) jako WY21W nie są oferowane .
wojo2000 - 24-02-2014, 22:15
1. A wiecie może kiedy świecą się lampki pod siedzeniami (te w drugim rzędzie foteli)?
Bo ja zmieniłem żarówki (myśląc że są popalone) a one nadal nie świecą...
2. Drugie pytanie. Jak chce wymienić żarówkę w włączniku podgrzewanych foteli to muszę odkręcić dwie śruby i zdjąć włącznik? Czy da się go jakoś bez rozkręcania wyciągnąć?
P.S.
U mnie HIDy od 4,5 roku świecą i reszta żarówek też... poza tymi pod fotelami i jedną we włączniku podgrzewania
lexus - 25-02-2014, 10:49
wojo2000 napisał/a: | . A wiecie może kiedy świecą się lampki pod siedzeniami (te w drugim rzędzie foteli)?
Bo ja zmieniłem żarówki (myśląc że są popalone) a one nadal nie świecą... | .Świecą jak złożysz siedzenia aby ci co wchodzą np. na ławeczkę z tyłu mieli jasność
wojo2000 - 01-03-2014, 19:01
u mnie nie świecą żarówki OK a nie widzę żeby był od tego jakiś dodatkowy bezpiecznik
lexus - 02-03-2014, 10:46
Może siedzenia były wymieniane albo coś z wiązką ,rocznik 2010 nie miał w ogóle tego podświetlenia
|
|
|