To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Ogólne - Jak poznać Miśka II genereacji?

Gene - 06-01-2009, 09:45

tak Masta :notworthy:
zbyszekm2 - 06-01-2009, 10:08

Gene napisał/a:
tak Masta :notworthy:

:lol:

Anonymous - 06-01-2009, 14:15

Wygląda na ES, ale czekamy na więcej zdjęć, które wszystko wyjaśnią.

Pozdrawiam

Hiszpan - 06-01-2009, 21:38

zbyszekm2, kapsle na tylnych kołach wyglądają identycznie, co sugerowałoby że to z przodu to jednak kapsle - jak pisze Gene
Ja się przynajmniej tym zasugerowałem ;)
No ale pewno robiono kapsle do tyłu, które wyglądały jak sprzęgiełka z przodu

mały marian - 06-01-2009, 22:06

szczechu85, ja osobiście polecałbym silnik 2,8 bo zamiast paska rozrządu ma już łańcuch co jest lepszym rozwiązaniem tech. a spalanie z tego co słyszałem nie różni się tak bardzo (taka mała sugestia) :idea1:
zbyszekm2 - 06-01-2009, 22:53

Hiszpan napisał/a:
zbyszekm2, kapsle na tylnych kołach wyglądają identycznie, co sugerowałoby że to z przodu to jednak kapsle - jak pisze Gene
Ja się przynajmniej tym zasugerowałem ;)
No ale pewno robiono kapsle do tyłu, które wyglądały jak sprzęgiełka z przodu

Jak klikniesz trzecie zdjęcie to zobaczysz, ze kapsle z tyłu są inne jak z przodu. kapsle z tyłu mają w środku taką czarną obwódkę co sprawia wrażenie takiej jak przodu, ale jak się przyjrzysz wyraźnie to dostrzeżesz różnice.

Hiszpan - 07-01-2009, 08:52

Aaaa, już trybię :D
Na 2 zdjęciu widać dobrze przednie, a na 3 tylne.
Z przodu są sprzęgiełka automatyczne, a z tyłu kapsle imitujące te sprzęgiełka, aby nie różniły się od przednich

jawaldek - 07-01-2009, 15:58

Jako posiadacz tzn moja żona Miśka ze sprzęgiełkami na kołach potwierdzam w 95% że są to jednak sprzęgiełka :wink: Pozdrówka :)
PiotrC - 07-01-2009, 18:39

Też mi to wygląda na sprzęgiełka. Takie jak były montowane w Pajero I
malosc - 13-01-2009, 02:41

Panowie pomocy,

przed sekundą sie zarejestrował, zupełna świerzyzna ze mnie, szukam od bardzo dawna Pajero, a teraz trochę tak na wariata wylicytowałem na ebay'u sprzet który mi sie podoba, a że bede w tamtej "okolicy" to podjade zobacze. Ale nie wiem co to za model i nie wiem jak z kolesiem gadać
Mitsubishi Pajero 2,5l Turbo Intercooler V20

Czy z tego da rade obczaić czy to jest super czy easy select ??
Czy Miski II były wypuszczane bez blokady w tylnym moscie ??

Z góry piekne dzieki i proszę o jakies podpowiedzi.

Pozdrawiam
Malosc

chudyone - 13-01-2009, 08:15

malosc napisał/a:
Czy z tego da rade obczaić czy to jest super czy easy select ??

da rade, na zegarach napewno bedzidzie napis superselect pod kontrolkami napędów
a lewarek bedzie wygladal tak:
Cytat:
Czy Miski II były wypuszczane bez blokady w tylnym moscie ??

owszem były, przycisk wlaczajacy blokade mostu znajduje sie w dolnej czesci konsoli srodkowej obok gniazda 12V jest na nim z chyba napis R/D lock albo podobnie:)

jawaldek - 13-01-2009, 09:19

malosc napisał/a:

przed sekundą sie zarejestrował, zupełna świerzyzna ze mnie, szukam od bardzo dawna Pajero

Witamy w naszym gronie. :lol:
Zwróć szczególną uwagę na to czy napędy działają.Czy zapinają się swobodnie bez zgrzytu.Jeśli kontrolka zapięcia mostów nie świeci się to nie oznacza że jest zepsuty napęd-mogą przepalić się żarówki. Zwróc uwagę na ramę->szczególnie przy tylnym moście.Myślę że masz doświadczenie i znajomość wiedzy odnośnie skrzyni ES i SS.Generalnie bierz tylko z SS. Blachami się nie przejmuj->w miarę łatwo i tanio można naprawić. CHUDYONE czy aby na pewno zdjęcie lewarka jest z SS ??? Coś mi się wydaje że to ES :? Skrzynka SS nie ma pozycji "N" W moich Miśkach mam skrzynki ES i SS i tak jak napisałem SS nie ma "N". Pozdrówka :)

Gene - 13-01-2009, 10:52

jawaldek napisał/a:
Skrzynka SS nie ma pozycji "N"
Waldku juz nie mieszaj. SuperSelect musi miec 4 pozycje 2H, 4H, 4HLc i 4LLc. Moze miec tez pozycje N* ale nie musi. EasySelect wogole chyba* nie ma pozycji N.
* Wersje przystosowane do instalacji wyciagarki mechanicznej.
** Jest tyle roznych wersji, ze twierdzenie na pewno nie ma, jest przesada.

malosc - 13-01-2009, 11:09

Panowie,

co oznacza oznaczenie V20 (20 zaworów to raczej to pajero nie ma) Na jednym z postów na formu na pytanie o opinie dotyczące "pajero II 2.5 V20" z 93r. (i to tyle opisu), pojawia sie odpowiedz że to niedoceniany model a napęd super select to sprawdzona sprawa. Czy w roczniku 94 były montowane easy selecty ?? Z easy selectem to mógłbym jeszcze zyć, ale bez blokady to juz masakra. Jest szansa aby to sprawdzić z tych niewyraznych zdjec i modelu, czy trzeba sprawdzić przycisk i lewarek ??

Dzieki i sorry za lamerskie pytania.
malosc

Heilsberg - 13-01-2009, 12:22

Cytat:
SuperSelect musi miec 4 pozycje 2H, 4H, 4HLc i 4LLc. Moze miec tez pozycje N* ale nie musi. EasySelect wogole chyba* nie ma pozycji N.

W moim krótkim Pajero II '96 jest ES z pozycją N i nie ma blokady tylnego mostu a w Longu '94 jest SS też z pozycją N i z blokadą mostu. Dlatego reguły chyba nie ma.