[92-96]Lancer CB0 - Jakie zimówki???
akbi - 04-12-2008, 09:54
qpal napisał/a: | Zdziwiłbyś się, ale instrukcja do mojego modelu podaje jeden rozmiar! |
W instrukcji z działu download faktycznie jest jeden rozmiar ...175/70/13 ... więc chyba zgoła inny niż sugerujesz.
Natomiast w niemieckiej instrukcji jest jeszcze podany rozmiar 185/60/14
qpal - 04-12-2008, 12:51
akbi napisał Cytat: | Natomiast w niemieckiej instrukcji jest jeszcze podany rozmiar 185/60/14 |
Tak na stronie 152, ale jak wcześniej cytowałem
Cytat: | Zdziwiłbyś się, ale instrukcja do mojego modelu podaje jeden rozmiar! ( model i typ silnika ) |
dla silnika 1600 jest 175/70/13 a dla 1800 oraz kombi mamy 185/60/14, 195/60/14 oraz 185/70/14. Ten ostatni ma się rozumieć, dla kombi . Jak wcześniej cytowałem
Cytat: | Jak dobrze wiesz, rozmiar opon to kompromis pomiędzy przyczepnością, komfortem i oporami ruchu. |
producent tak to sobie skalkulował i nie inaczej. Wprawne oko fachowca jak i osoby inteligentnej, obeznanej w temacie, łatwo domyśli się, dlaczego. Osobiście się domyślam, na pewno jednak nie wiem, i wiedzieć nie chcę. Wolę być szczęśliwym ......., niż nieszczęśliwym inżynierem . Proszę bez urazy Panie i Panowie inż.
I jeszcze jedno, gdzie ja niby sugeruje inny rozmiar?! Chyba wręcz przeciwnie, odradzam inne rozmiary.
ictus - 04-12-2008, 13:09
qpal napisał/a: | Widzisz, prawa fizyki są nieubłagane, i dość często zapominamy o czymś takim jak tarcie. | no a gdybys uwarzal na fizyce to wiedzialbys ze tarcie nie zalezy od powierzchni tylko nawierzchni...
qpal - 04-12-2008, 21:13
ictus masz rację! Zauważ, że wspomniałem o tarciu jako zjawisku fizycznym. Opona wsółpracując z nawierzchnią poddawana jest tarciu suwnemu, ślizgowemu i tocznemu. Udział poszczegółnych rodzajów tarcia zmienia się w zależności od przyśpieszeń, rodzaju opony, materiału opony, profilu, rodzaju bierznika, ciśnienia w oponie i Bóg jeden raczy wiedzieć od czego jeszcze. Celowo o tym nie wspominałem, żeby nie gmatwać. Fakt. Można odnieść wrażenie, że sugeruje jako by szerokość opony miała wpływ na tarcie. Ale bezsprzecznie ma wpływ na wrarzenia z jazdy.
[ Dodano: 05-12-2008, 12:56 ]
[quote="qpal"]ictus masz rację! Zauważ, że wspomniałem o tarciu jako zjawisku fizycznym. Opona współpracując z nawierzchnią poddawana jest tarciu suwnemu, ślizgowemu i tocznemu. Udział poszczególnych rodzajów tarcia zmienia się w zależności od przyśpieszeń, rodzaju opony, materiału opony, profilu, rodzaju bierznika, ciśnienia w oponie i Bóg jeden raczy wiedzieć od czego jeszcze. Celowo o tym nie wspominałem, żeby nie gmatwać. Fakt. Można odnieść wrażenie, że sugeruje jako by szerokość opony miała wpływ na tarcie. Ale bezsprzecznie ma wpływ na wrażenia z jazdy. Cieszy mnie, że Ty uważałeś na lekcjach fizyki. Uściślając, zależy między innymi od rodzaju współpracujących powierzchni, a nie od nawierzchni
|
|
|