To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Głośniki wysokotowne "świstki"

mar111cin - 24-11-2009, 11:55

czyli by wyszło jakieś 450W p.m.p.o :lol:
Wiciu - 26-11-2009, 19:01

Witam :) u mnie jest 6 głośników i graja bardzo dobrze :D knyf jest taki, że jak kupiłem auto, to była w nim instalacja do wzmacniacza i jakiejś tuby w bagażniku i nie wiem czy poprzednik zmieniał głośniki czy są seryjne. w każdym bądź razie u kumpla po wygłuszeniu drzwi i zamontowaniu dobrych głośników i tak jest słabiej niż w moim misiu :lol:

[EDIT by MOD - na forum nie używamy wulgaryzmów, wykropkowany wulgaryzm to tez wulgaryzm]

Matik608 - 20-01-2010, 18:21

Witam :)
i ja stałem sie posiadaczem gwizdków, nabyłem je za bagatelna sume 20zł za komplet z maskownicami :D tylko z podlaczeniem troche problemów bo trzeba ciągnąć kable od głośników i całe podbitki drzwi trzeba rozbierać, ale warto było :)
i jak z tym trzecim głośnikiem w półke? montował już ktoś? bo widze że temat ucichł

lukmp3 - 20-01-2010, 19:35

Ta dziura w tylnej półce na pewno jest na głośnik niskotonowy. To że rozstaw otworów pod śruby nie pasuje to chyba nie jest żaden poblem, bo zawsze możemy zrobić nowe pod wkręty :D . W sport edition 1999 jest 6 głośników, dwa gwizdki, dwa w drzwiach przednich i dwa na półce z tyłu. A czy one tak cudownie grają, to już kwestia gustu, bo nie każdy słyszał w swoim życiu jak gra audiofilski sprzęt :mrgreen: PS. ja za swoje gwizdki dałem 1000 zł :p
marrok - 22-01-2010, 00:08

witam,
zakupiłem ostatnio oryginalne gwizdki + obudowy do mego Gala i przymierzam się do ich montażu, parametry gwizdków w oryginale 4 omy, 3 W. Mam nadzieję, że lepiej to będzie brzmiało jak te 4 głośniki co mam :P pytanie do osób co montowały te głośniki, czy w wersjach, gdzie nie były one oryginalnie montowane są poprowadzone do nich kable? a jak tak to gdzie są schowane?
Jakieś specjalne trudności w montażu były?

Pozdrawiam pozytywnie zakręconych :mrgreen:

rick - 24-01-2010, 21:33

marrok napisał/a:
czy w wersjach, gdzie nie były one oryginalnie montowane są poprowadzone do nich kable? a jak tak to gdzie są schowane?

ja u siebie montowalem soprany i oryginalnie podprowadzonych kabli nie widzialem nigdzie

Matik608 - 27-01-2010, 13:43

lukmp3 napisał/a:
To że rozstaw otworów pod śruby nie pasuje to chyba nie jest żaden poblem, bo zawsze możemy zrobić nowe pod wkręty :D

tak tylko jak sie wytnie dziurę w półce i cos nie wyjdzie to robi sie spory problem :D
lukmp3 napisał/a:
PS. ja za swoje gwizdki dałem 1000 zł :p

chyba 100zł :P
marrok napisał/a:
witam,
zakupiłem ostatnio oryginalne gwizdki + obudowy do mego Gala i przymierzam się do ich montażu, parametry gwizdków w oryginale 4 omy, 3 W. Mam nadzieję, że lepiej to będzie brzmiało jak te 4 głośniki co mam :P pytanie do osób co montowały te głośniki, czy w wersjach, gdzie nie były one oryginalnie montowane są poprowadzone do nich kable? a jak tak to gdzie są schowane?
Jakieś specjalne trudności w montażu były?

Również kupiłem orginalne i przed sylwestrem zakładałem :) niestety kabli nie ma :?
Musisz rozebrać całą podbitke drzwi i odkrecić lusterko, ja ciągłem kable z głośników ponieważ jest najbliżej. Co to problemów miałem dwa, pierwszy to rozebranie podbitki od strony kierowcy, nie moglem wyciagnac panelu od sterowania szybami, a drugi problem mialem z podbitka od strony pasażera, za mocno szarpnąłem i cały boczek drzwi pakł mi praktycznie na pól :evil: ale już kupiłem nowy i czeka na założenie :)
Pozdrawiam :)

rick - 27-01-2010, 14:27

w zimie trzeba uwazac bo plastik robi sie dosc sztywny i latwiej cos polamac. ja zrobilem to tak ze podlozylem plaski srubokret miedzy tapicerke a drzwi i podwazalem delikatnie przesuwajac go po kilka cm
marrok - 27-01-2010, 18:25

Matik608 napisał/a:

Również kupiłem orginalne i przed sylwestrem zakładałem :) niestety kabli nie ma :?
Musisz rozebrać całą podbitke drzwi i odkrecić lusterko, ja ciągłem kable z głośników ponieważ jest najbliżej. Co to problemów miałem dwa, pierwszy to rozebranie podbitki od strony kierowcy, nie moglem wyciagnac panelu od sterowania szybami, a drugi problem mialem z podbitka od strony pasażera, za mocno szarpnąłem i cały boczek drzwi pakł mi praktycznie na pól :evil: ale już kupiłem nowy i czeka na założenie :)
Pozdrawiam :)

Słuszne spostrzeżenia, tak więc ja pewnie poczekam, aż mrozy zelżeją a trzymają się u mnie nieźle :mrgreen: (każda noc poniżej -20 C, -25 C).
Znając życie zapewne od razu lepiej się zabezpieczyć w plastyki mocujące boczek do ramy drzwi (nie ścierpię jak coś będzie trzeszczeć po wymianie :P )
Wiecie może ile sztuk tego wziąć ?
A i jeszcze jedno, montowaliście zwrotnice w gwizdkach, czy nie ma takiej potrzeby??

misiek510 - 28-12-2010, 03:37

Tak więc szukałem, znalazłem i doczytałem do tego miejsca ^^ Zakupiłem ostatnio oryginalne świstki z maskownicami i przymierzam się do montażu i mam w sumie takowe pytanko czy potrzebna koniecznie będzie zwrotnica czy nie ma takiej potrzeby (tak jak pytanie wyżej)? I drugie pytanko czy kabelki od tweeterów mam/mogę podłączyć bezpośrednio do wtyków w głośniku w drzwiach? Czy to będzie w ogóle wtedy działało? Kiedyś ktoś mi tłumaczył przy podłączaniu głośnika pod drugi głośnik wygląda to tak że ten drugi po prostu dostaje słabszą dawkę dźwięku... Ale nie jestem tego pewien dlatego pytam :D
marcinzam - 28-12-2010, 09:53

misiek510

1.nie ma takiej potrzeby
2.ja u siebie mam tak podłączone i działa super

spown - 28-12-2010, 20:00

marcinzam napisał/a:
misiek510

1.nie ma takiej potrzeby
2.ja u siebie mam tak podłączone i działa super

A nie masz kondensatora przy tweeterach?

misiek510 - 29-12-2010, 23:48

Mam ^^ już jestem oświecony, nie zwróciłem na kondensator w ogóle uwagi, po prostu dopiero od niedawna zacząłem zabawę w temacie CA :)

Już świstki zamontowane i grają elegancko :mrgreen:

Dzięki za zainteresowanie i pomoc ^^ :thumbright:

Jarcev - 13-03-2011, 13:40

Panowie gdzies juz pisałem tego posta a teraz znalazłem ten temat, otóz ja mam te gwizdki ale nie działa ani 1 ani 2, nie znam sie na elektonice ale na kablach jest prąd , na jednym styk 6v i na drugim 6v , czyli doprowadzenie chyba dobre , czyzby głosniki tak padały czy problem moze byc gdzie indziej?
marcinzam - 13-03-2011, 14:31

Jarcev, pewnie się spaliły ja kupiłem swoje na allegro oryginalne i jeden nie działał ,więc znalazłem taki sykacz firmy Philips montowany np w Audi czy vw ,działa super

http://allegro.pl/tweeter...1501905514.html

w lokalnym sklepie audio koszt 20 zł