To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Ubezpieczenia - LINK4 - OC i AC taniej dla Mitsumaniaków

eddi1977 - 16-01-2009, 11:42

Kilka miesięcy temu ubezpieczyłem po zakupie auto w PTU,zapłaciłem 1050 zł za pakiet:AC,OC,asistance z tym ze mam auto zarejestrowane w Chełmskim,taniej,co do LINK to kiedyś chciałem ubezpieczyć seicento to bardzo drogo mi wyszło.Sprawdzałem również AlianzDirect to wyszła mikosmiczna kwota za pełne ubezpieczenie,później zauważyłem że w Mbanku też wyszłoby niedrogo.
Jednak nie tylko cena jest ważna bo wypadki się zdarzają... 8)

zealota - 16-01-2009, 13:47

Dzwoniłem wstępnie do AXA żeby się zorientować co i jak, wychodzi na to że zwyżki za wiek nie mają. Dla colta 1.3 98'r zarejestrowanego na Lubin (80 k mieszkańców) przy dwójce właścicieli i bez żadnych zniżek wyszło 1207 złotych. OC, Zielona Karta, ubezpieczenie Assistance, NNWK i Ass Pupil.
Z linka też mają zadzwonić :wink: jak będzie warto to Link z polecenia Akbiego.

sla - 16-01-2009, 15:52

Ja ubezpiczam w AXA ceny podobne a dostajesz samochód zastępczy. Do Link znięcheciła mnie jedna rzecz, jeżeli stwierdzą że wypadek nastąpił na skutek złamania przez Ciebie kodeksu ruchu drogowego wtedy bardzo znacznie potrącają wypłacone odszkodowanie.
Hubeeert - 16-01-2009, 20:39

sla napisał/a:
Do Link znięcheciła mnie jedna rzecz, jeżeli stwierdzą że wypadek nastąpił na skutek złamania przez Ciebie kodeksu ruchu drogowego wtedy bardzo znacznie potrącają wypłacone odszkodowanie.

OOO - fajnie :D

michu_872 - 17-01-2009, 08:17

sla napisał/a:
Ja ubezpiczam w AXA ceny podobne a dostajesz samochód zastępczy. Do Link znięcheciła mnie jedna rzecz, jeżeli stwierdzą że wypadek nastąpił na skutek złamania przez Ciebie kodeksu ruchu drogowego wtedy bardzo znacznie potrącają wypłacone odszkodowanie.

czyli z tego wynika, że praktycznie zawsze jeżeli Ty jesteś sprawcą...

sla - 17-01-2009, 23:26

Możesz być sprawcą bez łamania przepisów ruchu drogowego. Np.wjedziesz komuś w tył z powodu zagapienia się a nie nadmiernej prędkości. Przywalisz komuś na parkingu bo źle wykonałeś manewr itp. Żeby spowodować wypadek nie musisz łamać przepisów drogowych.
michu_872 - 18-01-2009, 08:13

samo "nie zachowanie szczególnej ostrożności" można różnie interpretować...
a znaczna część kolizji na skutek np: "nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu" również może wynikać z zagapienia i jak najbardziej w tedy łamiesz przepisy...

troszke przesadziłem w poprzednim poście... zamiast "praktycznie zawsze" powinno być "bardzo często" :roll:

sla - 18-01-2009, 10:17

Właśnie dlatego dałem sobie spokój z Link4 w którym kiedyś byłem. Nie chcę być zdany na ich interpretację
akbi - 18-01-2009, 14:07

Hm ... może się mylę, ale taki zapis jest w umowach każdej ubezpieczalni.
... Gdyby jednak z tego powodu ubezpieczalnie "przeginały" to praktycznie w ogóle nie musiały by wypłacać odszkodowań, bo nie dostosowanie prędkości do warunków drogowych, lub niezachowanie należytej ostrożności można podpiąć pod każdą kolizję.

sla - 18-01-2009, 15:03

akbi napisał/a:
Hm ... może się mylę, ale taki zapis jest w umowach każdej ubezpieczalni.
..

Nie jest tak, wystarczy przeczytać warunki ogólne ubezpieczenia, tam jest napisane kiedy ubezpieczyciel może odmówć lub zmniejszyć wypłacone ubezpieczenie. Kiedyś było takie zestawienie w Wysokich Obrotach i wtedy przerzuciłem się z LINK 4 na AXA.

cns80 - 19-01-2009, 08:25

sla napisał/a:
Nie jest tak, wystarczy przeczytać warunki ogólne ubezpieczenia,
OWU dotyczą tylko AC. W OC zastosowanie ma Kodeks Cywilny. Uściślijcie o jakiej formie ubezpieczenia rozmawiacie, bo na razie to pomimo sprzecznych opinii obaj macie rację :)
sla - 19-01-2009, 09:29

Masz rację mi chodzi o AC
Anonymous - 03-02-2009, 11:53

a ja sam sie zastanawiam czy aby napewno to ich wada.....no bo zobaczcie, nei wkurza was to, ze ktos popelni jakies wykroczenie, a potem ja mam mu za to placic ze swojej skladki i tracic znizki. to tak jak z jazda po pijanemu, nie wazne ze jestes nei winny, jak ktos nie moze jechac to nie jedzie i tyle :)
sla - 03-02-2009, 12:22

Chyba nie zrozumiałeś, tutaj chodzi o Twoje AC. Jeżeli spowodujesz wypadek np. jadąc za szybko i i tak tracisz zniżki tak jakbyś jechał z dozwoloną prędkością, ale wypłatę z własnego AC na naprawę samochodu otrzymujesz już bardzo okrojoną.
harpagan - 03-02-2009, 14:06

Wroce na chwile do tematu ;)

Dzwonilem, zalatwilem i chce poinformowac, ze przy kontynuacji polisy znizka dla mitsumaniakow rowniez obowiazuje.
W przypadku gdy skontakuje sie z nami sam agent, mozna powolac sie na dane podane przez Akbiego i po sprawdzeniu mozemy cieszyc sie z 5%

Finalnie OC + NW za Franka wynioslo mnie 538zl

Dzieki Arku :)