To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Rdza w Carismie Jak to u was jest ?

kochajj - 10-05-2006, 14:08

zapomnaiłem dodać ze rdza pojawia sie w trudno dostepnych zakamarkach... tylko na podwoziu... ale to pewnie kamienie
Anonymous - 10-05-2006, 18:49

Ostatnio zaglądałem pod spód swojego miśka i zauważyłem kupę rdzy na zgrzewach i tam gdzie zdarta została konserwacja, autko jest z 99r a jak miałem miśka z94 to czegoś takiego nie było, muszę się wziąć teraz za konserwację spodu i szybko to usunąć
kochajj - 10-05-2006, 19:12

najwazniejsze to zrobić to szybko... a czym lepiej tym pozniej wyjdzie kolejny raz... :)
wolgaster - 12-01-2007, 20:32

Przy zdejmowaniu koła ostatnio zauważyłem rdzawy nalot w miejscu zaznaczonym na fotce. Na przeglądzie diagnosta sprawdzał zawieszenie z przodu i z tyłu. Przód szarpakami a tył tylko ogólnie złapał za łączniki, stabilizator i stwierdził że nie ma luzów a z tyłu coś puka podejrzewam luz na tulejkach wachaczy których nie sprawdzał ale bardziej mnie martwi ten nalot. Przymierzam się do wymiany tulejki bo u mnie ona ma też nalot i podejrzewam że z tamtąd to włazi na mocowanie. Zdjęcie jest zapożyczone więc to nie jest odosobniony przypadek. Tzreba będzie zdemontować , wyczyścić, zabezpieczyć i założyć nowe tuleje ze śrubami i potem jeszcze jakoś zabezpieczyć tulejkę. Macie u siebie podobny nalot. Zdjęcie jest z agnlika na części więc nie jest to odosobniony przypadek podejrzewam.

U mnie ten nalot jest jeszcze niewielki tylko koło samego mosowania tulejki do nadwozia ale coś się zaczyna dziać i trzeba działać. Na zdjęciach wygląda to gorzej.

[ Dodano: 12-01-2007, 20:33 ]
No chyba że to nie jest rdza.

mlun - 12-01-2007, 22:52

Na TVN Turbo jak było jakiś program w którym pokazywali jak odpowiednio się nakłada warstwe zabezpieczającą na podwozie to samochód który tam był pokazany też miał rdzawy nalot w tym miejscu.Pewnie to wina kamieni wyrzucanych z pod kół i zdzierają tam do żywej blacyh.Innego wytłumaczenia nie widze.
Matejko - 13-01-2007, 11:10

u siebie w jednym na pewno nie mam - jest tam nalane tyle srodka konserwujacego ze az strach, a w drugim z tego co pamietam w lecie - bo teraz to blotem zawalone - nie zauwazylem nic niepokojacego ale sprawdze za jakies dwa miesiace, zreszta i tak chcialem wyslac auta do konserwacji
ostatnio bylem w firmie konserwujacej a tam dwie nowki vectry, nowe mondeo i focus, na pytanie czemu?? gosc odpowiedzial - ze u nich te dwie marki to norma :mrgreen:

wolgaster - 13-01-2007, 12:16

Muszę się wybrać do Kalisza w odwiedziny i wtedy odwiedzę Auto Centrum Lis trza kupić tulejki do skrzyni i może wtedy wjadę na jakąś drobną naprawę. Jak dobrze i profesjonalnie robią konserwację to daj namiary na ten warsztat. Może się umówię i na miejscu od razu zdemontują wahacz wyczyszczą zakonserwują i wymienię tulejkę na nową. Matejko podaj adres.
Matejko - 13-01-2007, 14:36

konserwacja w kaliszu czyli widac ze i konserwuja i ci tulejke wymienia,

co do lisa - to przestan wyżenia cie jak za zboze cos kolo 200zl za komplet tulejek - tylko volvo, wymienia ci w powyzszym zakladzie pewnie jak pokazesz im co i gdzie

wolgaster - 13-01-2007, 22:53

U lisa za wymianę tulejek wołają 150. Komplet tulejek na przód i tył kosztuje około 130 także za wymianę chcą 20 zł. To po rozmowie telefonicznej. Co do adresu to dzięki. To jakiś sprawdzony warsztat. Korzystałeś już z ich usług ??
Matejko - 14-01-2007, 03:59

wolgaster napisał/a:
To jakiś sprawdzony warsztat. Korzystałeś już z ich usług ??

nom htb byl u nich robiony i po 6.5 roku wszystko wszedzie zakonserwowane nie ma sladu rudej, i nawet polonez zakonserwowany u nich po 6 latach nie rdzewial jak inne

ja ze swoimi tulejkami za wymiane u nich zaplacilem chyba 10 zl, uwierz mi ta wymiana nie jest warta tego aby zaplacic za nia jakiekolwiek pieniadze :mrgreen:

Anonymous - 25-01-2007, 21:53

Moja cari też rdzewieje przy wlewie paliwa .a poza tym miska olejowa mi przerdzewiała i leci olej. ALE TO NIC W PORÓWNIANIU Z BOMOM ATOMOWĄ.!!!!POZDRO.
Krzyzak - 26-01-2007, 10:23

Adamus napisał/a:
a poza tym miska olejowa mi przerdzewiała i leci olej

jak by to powiedziec - nie mogla, bo jest zeliwna lub aluminiowa; jak cieknie olej to nie przez dziure - chyba, ze wyrypales o mulde lub cos w tym stylu

mlun - 26-01-2007, 16:50

Ostattnio się przyglądałem jak tankowałem i tez mam pordzewiałe przy wlewie paliwa.Może to przez krople beznyny które kapią na wlew i zjada lakier? Pozatym jakichś innych ubytków nie widze.
Anonymous - 27-01-2007, 15:25

krzyzak moja miska jest metalowa i przerdzewiała silnik 1.8 od przodu auta w dwóch miejscach dwa idealne kułeczka zardzewiałe i cieknie olej. pozdro
Anonymous - 27-01-2007, 17:27

U mnie tez jedyne miejsce w ktorym wystepuje ognisko rdzy to przy wlewie paliwa...nic poza tym