To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] Galant TD - dymi na czarno

milo - 29-09-2014, 14:46

Andrew napisał/a:
Ja muszę zmienić, bo już mam 12 tysi zrobione

To już najwyższy czas , warto zrobić płukankę

Andrew - 29-09-2014, 14:48

milo napisał/a:
To już najwyższy czas , warto zrobić płukankę

Dziś wymiana. Olej i filtry przyszły. Nie będę robił na razie płukanki. Pierwszy raz mi się zdarzył długi okres od wymiany... Olej Mobil 10W40 Diesel.

ViBeZ - 24-02-2015, 15:37

No dobra.. dopadło kopcenie i mnie :( do tej pory się tym nie przejmowałem bo dymił tylko przy depnięciu i bez szału. Niestety od kilku dni jest za mną konkretna czarna zasłona dymna. Oleju nie ubywa, płynu nie ubywa, spadku mocy brak. Jedyne co 'na oczy' widać to olej pod intercoolerem. Czy ktoś chce mnie pocieszyć/dobić jakąś teorią? :|
milo - 24-02-2015, 21:23

ViBeZ napisał/a:
Jedyne co 'na oczy' widać to olej pod intercoolerem

Wyczyść cały dolot i konkretnie intercooler odma na zewnątrz bo opary oleju syfią cały dolot

adam434 - 24-02-2015, 22:14

W moim tez raz czyscilem dolot. Rzeczywiście trochę pomagało ale u mnie co najwyżej były opary olejowe anizeli kałuże oleju. Generalnie ten silnik to wyjątkowo nieudana jednostka :shock:
ViBeZ - 26-02-2015, 10:19

Czyszczenie to raczej przyniesie krótkotrwałą poprawe. Tu by trzeba wyeliminować przyczynę. Czy olej pod intercoolerem nie świadczy o puszczaniu turbiny? Choć z drugiej strony... olejem to by chyba bardziej na niebiesko kopcił niż na czarno i oleju mi praktycznie ani kropli nie ubywa. Oddałbym go gdzieś na serwis żeby całego dokładnie posprawdzali ale sama doagnoza też kosztuje , a chwilowo mam totalny brak $$
adam434 - 26-02-2015, 12:57

Jeśli dymi na czarno to pewnie ma za mało powietrza w stosunku do paliwa. Albo masz nieszczelności w dolocie albo turbina niedomaga. Ja bym na Twoim miejscu naprawił i sprzedał to auto jak najszybciej póki nie dzieje się z nim nic poważniejszego.
milo - 26-02-2015, 14:54

ViBeZ napisał/a:
Czy olej pod intercoolerem nie świadczy o puszczaniu turbiny?

Przez odmę wszystko idzie opary oleju , gdyby turbina puszczała to więcej oleju by ubywało , najlepszy sposób i sprawdzenie tak jak wyżej pisałem
ViBeZ napisał/a:
Czyszczenie to raczej przyniesie krótkotrwałą poprawe

Mam wyczyszczony dolot odma na zewnątrz i spokój z zasyfionym olejem cały układ dolotowy czysty
adam434 napisał/a:
Ja bym na Twoim miejscu naprawił i sprzedał to auto jak najszybciej póki nie dzieje się z nim nic poważniejszego.

:shock: :shock: :shock:

adam434 - 26-02-2015, 16:19

milo, to nawet m.in. Twoje pochlebne opinie skusily mnie zeby kupić galanta w dieslu :/ a teraz jestem kilka tysięcy w plecy po tym jak pękła w nim glowica. Tyle nerwów i kasy nie straciłem na żadnym innym aucie. Dynamika na poziomie fabii 1.4 a do tego spalanie 9l po mieście :/ na koniec pęka glowica...
Bartek - 26-02-2015, 17:30

adam434 napisał/a:
9l po mieście

To akurat chyba w miarę norma - Mietek podobnie mi pali przy podobnych gabarytach i masie. A wpadając w korki można i coś takiego zobaczyć (wczorajsza jazda po mieście ze Świętokrzyską na odcinku Emilii Plater - Jasna:

polaff - 26-02-2015, 20:33

Bartek, diesel to jednak całkiem bez sensu jest...
Bartek - 27-02-2015, 15:10

polaff, w 200% się z Tobą zgadzam - diesel w Galancie to pomyłka, ale w Mietku - czemu nie - nie za nowym żadnych FAPów, DPFów czy innych ekoterrorystycznych bzdur - 2.2 CDi 143 KM, 5 biegowy klasyczny automat + napęd na właściwą oś - staram się oswoić coś takiego jako alternatywę do zagazowania VR-4 - koszty jeżdżenia podobne jak zagazowanym VR-4 (pomijam oczywiście sytuacje z postu wyżej, bo VR na tej trasie pewnie nie spaliłby 2 x więcej, ale średnie spalanie Mietka z ostatnich 7000 km mam 7.3 na kompie)
polaff - 27-02-2015, 23:08

Bartek, dlatego tak uważam:

diesel moim zdaniem (zwłaszcza współczesny) to tykająca finansowa bomba zegarowa zwłaszcza przy polskiej jakości paliw i polskim podejściu do serwisu.

milo - 08-03-2015, 19:33

polaff napisał/a:
diesel moim zdaniem (zwłaszcza współczesny) to tykająca finansowa bomba zegarowa

Zgadza się :D
http://www.auto-swiat.pl/...okoprezne/6b0xm
Bartek napisał/a:
diesel w Galancie to pomyłka,

Nie sądzę ...chociaż w mieście przeraża tylko spalanie tylko w mieście :shock: