[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Tempomat
Trik - 23-02-2010, 21:04
alfiq napisał/a: | A dziś, przez przypadek, wcisnąłem klawisz ON na kierownicy |
To do tej pory nie włączałeś tego klawisza żep tego tempomata wystartować, czy tak po prostu przez przypadek ziu i działa, a service sobie tam coś pogmerało i nic ?
Luk - 23-02-2010, 21:58
alfiq napisał/a: | bo nie uruchamia się "na szybko", tj. po samym wciśnięciu SET ale zawsze to coś. |
Zaraz, zaraz... Zawsze najpierw trzeba włączyć przyciskiem ON... Albo po prostu nie wyłączać. Kontrolka "CRUISE" może się świecić cały czas, tempomat działa tylko wtedy jak ustawisz przyciskiem "SET" albo przywołasz poprzednią prędkość przyciskiem "REC"... Jak raz włączysz przyciskiem "ON", to możesz gasić silnik, a i tak tempomat będzie włączony - co nie znaczy że będzie aktywny! To taki stand-by tempomatu.
Instrukcja się kłania
jaca71 - 23-02-2010, 22:12
alfiq napisał/a: | Nie działa co prawda do końca sprawnie, bo nie uruchamia się "na szybko", tj. po samym wciśnięciu SET ale zawsze to coś |
Ależ przecież tak ma działać - ja nie jest włączony to możesz cisnąc klawiszami i nic. Po włączeniu działają wszystkie klawisze. Pierwsze słyszę żeby naciśnięcie SET włączało tempomat
alfiq - 23-02-2010, 22:56
Ok, mój błąd, przyznaję, zrozumiałem instrukcję inaczej, tj. że można go włączyć na dwa sposoby. Spojrzałem teraz jeszcze raz i rzeczywiście, klawisz ON to podstawa do uruchomienia tempomatu Jestem w tym tempotemacie trochę nowy (to mój pierwszy) więc proszę o wybaczenie za zamieszanie.
ALE nie zmienia to faktu, że przed wizytą w serwisie nie działał (klawisz ON był martwy) a po serwisowaniu powiedzieli mi, że nie potrafią go uruchomić, dlatego nie naciskałem tego przycisku celowo, bo do tej pory nic to nie dawało. A dziś - niespodzianka
Więc albo sam sie naprawił, albo serwis coś namieszał i sam nie wiedział co
airchick - 20-09-2010, 15:59 Temat postu: [CY3A 1.8] Problem z tempomatem Witam,
w moim lancerze pojawił się problem z tempomatem, dodatkowo wyświetlała się kontrolka o sprawdzeniu silnika. Zajechałam na stację i powiedziano mi, że tempomat nie widzi prędkości i dlatego nie działa. W piątek samochód ma iść przegląd. Dzisiaj dodatkowo cały czas się zapala kontrolka silnika. Można jeździć czy czekać do piątku?
Dziękuję
mjsystem - 20-09-2010, 18:49
Airchick zajrzyj do ksiązki serwisowej, ale chyba ze świecącą kontrolką sprawności silnika się lepiej w trasę nie wybieraj. Może to być usterka tempomatu a może coś dużo gorszego. Nie ryzykuj więc, naprawa może być droga. I pamietaj, że kupując nowego Miśka masz super usługę asistance:) Jakby co....:)
airchick - 20-09-2010, 19:26
Dzięki Ale czy to możliwe, żeby tempomat takie spustoszenie siał?
piomic - 20-09-2010, 20:13
Możliwe. Komputery tak mają.
yalook - 01-10-2010, 14:19 Temat postu: Re: Problem z tempomatem
airchick napisał/a: | W piątek samochód ma iść przegląd. Dzisiaj dodatkowo cały czas się zapala kontrolka silnika. |
airchick - byłeś w warsztacie ? Jak zakończyła się sprawa ?
mobista - 08-10-2010, 10:29
Tempomat jest ok - pojawia się tylko błąd w sterowniku - ja tak mam średnio raz na 3 miesiące. Mitsubishi Polska nie ma pojęcia o co chodzi - pozostaje nam czekać.
yalook - 08-10-2010, 12:47
trzymam kciuki za pomyślne rozwiązanie sprawy
megas1 - 22-05-2012, 09:34 Temat postu: Tempomat - jak często używacie? Używacie tempomatu? Ja osobiście lubię - jeżeli jest trochę luźniej a wszyscy jadą w miarę równo, a na autostradzie prawie zawsze. Kiedyś w nocy przeleciałem ok 100 km na guziku - za mną podpiął się inny gość (kilkadziesiąt m. za mną) i tak sobie jechaliśmy. Jak zjeżdżałem to pożegnał się klaksonem i światełkami.
Luk - 22-05-2012, 10:17
Ostatnio 800 km autostrad, z przerwami na odpoczynki. Cały czas na tempomacie, bardzo wygodnie się tym operuje (dezaktywacja, przywrócenie prędkości itp).
Ale nie wyobrażam sobie używania tego w innych sytuacjach, niż autostrada/droga ekspresowa. Za długi czas przeniesienia stopy z podłogi na hamulec (z gazu jest szybciej i łatwiej trafić).
ko5a - 22-05-2012, 10:21
Genialna rzecz, żeby jeszcze był aktywny, to by była bajka
Staram się go używać gdzie tylko się da.. szkoda że jest blokada od 40 km/h bo czasami tocząc się w gigantycznym korku przydałoby się ustawić 20km/h i tak się turlać z wolna
pablo diablo - 22-05-2012, 10:25
Potwierdzam super sprawa wcześniej korzystałem w Galancie i działał równie fajnie jak w Lancerze. Tylko i wyłącznie na Autostrady i ekspresówki w innych warunkach grozi wypadkiem. W galancie miałem taką łopatkę którą się sterowało nawet całkiem wygodne to było. Nie wyobrażam sobie Jazdy na wielkie odległości bez tego "CruiseContro", nóżki odpoczywają i to bardzo.
|
|
|