To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - VAT od Paliwa

Anonymous - 09-07-2009, 22:05

Po pierwsze.....prawo nie działa wstecz..........
A po drugie......ten minister to kompletny kretyn....... :evil: :evil: :evil:

Fux - 09-07-2009, 22:06

Mam nadzieję, że UE ich z tymi pomysłami pogoni... :twisted:
Anonymous - 09-07-2009, 22:28

Fux napisał/a:
Mam nadzieję, że UE ich z tymi pomysłami pogoni... :twisted:

I właśnie do tego jest nam potrzebna Unia.......Wybija z głowy naszym urzędniczynom debilne pomysły. :evil:

Tak samo z kasą.....Lepiej wpłacać składkę do Unii żeby potem wróciła na konkretne inwestycje.........Inaczej te jełopy roztrwonili by wszystko..... :evil:

romero - 09-07-2009, 22:29

AlCapone napisał/a:
Po pierwsze.....prawo nie działa wstecz..........
A po drugie......ten minister to kompletny kretyn....... :evil: :evil: :evil:

Uwierz mi.W naszym kraju działa wstecz.Ja kupiłem jakiś czas temu Fiata Doblo .Na szczęście zdążyłem odliczyć cały VAT od zakupu,ale po zmianie przepisów, od paliwa odliczać już nie mogłem.
A po drugie to masz rację.
Pozdrawiam.

Anonymous - 09-07-2009, 22:45

Faktycznie.....może trochę się zagalopowałem.......u nas wszystko możliwe...... :evil: :evil: :evil:

A najlepsze że cały ten "genialny" pomysł ma dać raptem 1.3 mld zeta............ :shock: :shock: :shock:

Na KRUS bulimy prawie 20 mld rocznie....... :evil: :evil: :evil: No ale Tusk MUSI KONIECZNIE zostać preziem.....więc za skarby nie zadrze z rolnikami.......... :evil: :evil: :evil:

Również pozdrawiam.....

gulgulq - 10-07-2009, 06:35

Tusk nie zostanie preziem :) , rolnicy to nie wszyscy

co do Unii to własnie obecnie zmiany w Vacie sa konsultowane z UE i maja być w trybie wyjatkowym przyjęte na te 3 lata bo kryzys

ale co najlepsze to minister Kochanowski (praw obywatelskich) zaskażył podatki !!! :) do sądu - bo progresywna skala podatkowa jest niezgodna z konstytucją i powoduje podziały społeczne
wiec niedługo liniowy na bank będzie ;) ,ciekawe tylko czy będą zwracać nadpłacone

cns80 - 10-07-2009, 12:55

gulgulq napisał/a:
ciekawe tylko czy będą zwracać nadpłacone
Tu mi czołg jedzie :roll:
JCH - 10-07-2009, 13:04

cns80 napisał/a:
gulgulq napisał/a:
A kto powiedział, że stawką liniowego ma być ta najniższa? Może na odwrót - będziemy dopłacać ;)
gulgulq napisał/a:
ale co najlepsze to minister Kochanowski (praw obywatelskich) zaskażył podatki !!! :) do sądu - bo progresywna skala podatkowa jest niezgodna z konstytucją i powoduje podziały społeczne
Przepadnie w TK. Nikt nikomu nie każe zarabiać więcej.
Anonymous - 10-07-2009, 13:31

"co do Unii to własnie obecnie zmiany w Vacie sa konsultowane z UE i maja być w trybie wyjatkowym przyjęte na te 3 lata bo kryzys "

Na razie to tylko ten kretyn zamierza sobie coś tam negocjować......Unia od lat naciskała żeby zlikwidować te nasze wspaniałe wynalazki i od wszystkich pojazdów formowych powinien byc odliczany vat......... :evil: :evil: :evil:

A jak kryzys to niech sie wezmą za KRUS,mundurowych i inne......... :evil:

Piłkarzom też mogliby poobniżać.......... :D :D :D

gulgulq - 10-07-2009, 14:13

JCH napisał/a:
cns80 napisał/a:
gulgulq napisał/a:
A kto powiedział, że stawką liniowego ma być ta najniższa? Może na odwrót - będziemy dopłacać ;)

racja może być np. 20% :)

JCH napisał/a:

gulgulq napisał/a:
Przepadnie w TK. Nikt nikomu nie każe zarabiać więcej.

nie - tu nie chodzi o kwoty tylko że zarabiając więcej płacisz % większy podatek - np. 40% a to jest dyskryminacja w stosunku do tego co płaci 19%

JCH - 10-07-2009, 18:08

gulgulq napisał/a:
nie - tu nie chodzi o kwoty tylko że zarabiając więcej płacisz % większy podatek - np. 40% a to jest dyskryminacja w stosunku do tego co płaci 19%
No ja wiem, że 40% to więcej niż 19% ale kto zmusza tego, który płaci wg wyższej stawki aby zarabiał więcej? Jak komuś nie pasi to voila - można pracować za symboliczne 1 zł. ;)
romero - 10-07-2009, 18:45

Czy ten temat ma tytuł "VAT od paliwa"?
Fux - 11-07-2009, 11:26

cns80 napisał/a:
ale jak ktoś po Tobie przyjdzie za 2 lata i wygrzebie ten temat w poszukiwaniu informacji to nie będzie musiał przekopywać się przez OT.

Za dwa lata będą inne przepisy... :p
cns80 napisał/a:
Spróbuj znaleźć odpowiedź na tak proste pytanie jak sposób naciągu łańcucha.

Mozna zadzwonić do serwisu lub zadać pytanie... :roll:

:D

gulgulq - 21-08-2009, 13:06

i znowu motają:

Cytat:
Ministerstwo Finansów chce zwolnić od VAT wykorzystanie samochodów służbowych do prywatnych celów. Zamierza to jednak zrobić w sposób, który – wbrew zapewnieniom – tylko skomplikuje życie przedsiębiorcom

Zamiast deklarowanego ułatwienia, np. w prowadzeniu ewidencji, będzie utrudnienie, które nie pozwoli w pełni cieszyć się nowymi rozwiązaniami.

Chodzi o opublikowane przez Ministerstwo Finansów w Internecie założenia do pakietu ustaw podatkowych, które koncentrują się na kompleksowym uregulowaniu kwestii wykorzystania samochodów osobowych w działalności gospodarczej. Te zmiany mają rozwiązać problem odliczenia VAT przy kupnie samochodów osobowych na firmy i od paliwa do nich, a także wykorzystania ich przez pracowników do celów prywatnych.

Projekt nowelizacji ustawy o podatku od towarów i usług (tj. VAT), który zamierza przygotować Ministerstwo Finansów, ma z jednej strony ograniczyć odliczenie przy zakupie takiego auta (do 60 proc. kwoty podatku zapłaconego przy jego kupnie, ale nie więcej niż 6 tys. zł), z drugiej zaś uwolnić od konieczności rozliczania podatku od towarów i usług przy wykorzystaniu tych pojazdów do celów prywatnych. Zamierza to osiągnąć poprzez wprowadzenie zwolnienia od podatku, co – jak twierdzi – stanowiłoby ułatwienie dla podatników, gdyż nie musieliby określać jednostkowego wykorzystania pojazdu do celów związanych z działalnością gospodarczą i niesłużących tej działalności.

Pytanie, dlaczego ten słuszny dla firm cel Ministerstwo Finansów zamierza osiągnąć zwolnieniem od podatku zamiast wyłączeniem spod opodatkowania. Jedno i drugie prowadzi przecież do tego samego, czyli niepłacenia VAT za każdym razem, gdy pracownik pojedzie firmowym autem np. po zakupy dla rodziny. Zwolnienie jest jednak bardziej kłopotliwe do rozliczenia.

Dlatego w biznesie, który podlega opodatkowaniu VAT, korzystanie ze zwolnienia nie jest mile widziane. Przedsiębiorcy wolą mieć działalność w całości opodatkowaną i korzystać z prawa do odliczenia podatku naliczonego, niż mieć opodatkowaną sprzedaż i zastanawiać się, czy zakup np. energii elektrycznej należy rozliczać współczynnikiem tylko dlatego, że firma ma sprzedaż w postaci wykorzystania samochodów służbowych do celów prywatnych. A do tego sprowadza się właśnie propozycja Ministerstwa Finansów.

Skoro zatem firmy będą musiały stosować art. 90 ustawy o VAT, który zakłada częściowe odliczenie podatku, czyli de facto będą stratne, bo z powodu stosowania współczynnika nie odzyskają pełnej kwoty podatku naliczonego, to gdzie w takim razie Ministerstwo Finansów widzi to uproszczenie? Tego problemu nie byłoby przy zastosowaniu wyłączenia spod opodatkowania. Dlaczego zatem kolejny raz urzędnicy utrudniają życie podatnikom? Czy faktycznie nie widzą różnicy między zwolnieniem a wyłączeniem, czy może jest to działanie celowe?

Szczelność systemowi ma zapewnić wprowadzenie odpowiednich regulacji również do ustaw o podatkach dochodowych. Tu Ministerstwo Finansów chce np. określić sposób ustalania przychodu osoby fizycznej (czyli pracownika) z tytułu użytkowania auta zarejestrowanego na firmę do celów prywatnych.

Jak deklaruje w założeniach, przychód ten powinien być ustalany, w zależności od sytuacji, w skali miesiąca lub za część miesiąca. A dokładnie miałby on odpowiadać miesięcznie:

- 0,5 proc. wartości początkowej albo ceny nabycia samochodu, jeżeli wartość ta nie jest ustalana,

- 0,5 proc. wartości rynkowej samochodu z dnia zawarcia umowy, w przypadku umowy użyczenia, najmu, dzierżawy, leasingu lub innej umowy o podobnym charakterze przychód ten wynosiłby .

Jeśli zaś auto będzie wykorzystywane przez część miesiąca, to przychód ten będzie liczony za każdy dzień miesiąca jako iloczyn 1/30 i wyliczonej wartości samochodu.

Co ciekawe, Ministerstwo Finansów chce, aby wykorzystanie służbowych aut do celów prywatnych kontrolowała... policja. Funkcjonariusze „w razie stwierdzenia okoliczności wskazujących na wykorzystanie przez osobę fizyczną udostępnionego jej samochodu firmowego do celów prywatnych” mieliby obowiązek zawiadomić urząd skarbowy właściwy ze względu na miejsce dokonania kontroli.

– Tego rodzaju propozycja rodzi wiele pytań i wątpliwości co do jej stosowania w praktyce. Nie wyobrażam sobie, jak policjanci mieliby sprawdzać, czy zatrzymane do kontroli osoby jadą w celach prywatnych czy służbowych. Co innego, gdy pracownik przewozi towar i ma list przewozowy – mówi młodszy inspektor Mariusz Sokołowski, rzecznik prasowy komendanta głównego policji. – Rozwiązanie rodzi pole do spekulacji, a to może spowodować, że przepis pozostanie martwy. Pytanie, czy nie kłóci się to z ideą państwa prawa.

Zródło: http://www.rp.pl/artykul/...ka_w_aucie.html

Anonymous - 24-08-2009, 21:00

Kretynizm sięga szczytów........tak debilnych ministrów nie było od obalenia komuny...... :evil: :evil: :evil: