[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Koło pasowe wału
Ewcia80 - 18-01-2016, 08:09
Hejka.Czy koło pasowe wału to jest ten numer MD316782?U siebie zauważyłam,że na biegu jałowym to koło co jest na pompie od wspomagania delikatnie chodzi krzywo,chociaż wspomaganie działa bez zarzutu.Czy ta krzywizna może być wynikiem zużytego koła pasowego?Samo koło pasowe chodzi wizualnie równo.
sprinteros1 - 07-04-2017, 00:00
Siemka potrzebuję pomocy w znalezieniu taniego koła pasowego dolnego w internetach,ktos pomoze? najlepiej nowe
Galant 2.0 GLS 16v 1997
Matik608 - 14-04-2017, 13:46
sprinteros1, http://allegro.pl/kolo-pa...6026992550.html
kiedyś miałem zaspawane na sztywno, jak znajde i komuś potrzebne to oddam za darmo
karino - 14-04-2017, 13:58
Nie chcę nikogo zniechęcać ale to koło z aukcji podejrzanie tanie...... dopytaj jakiej to firmy...
Matik608 - 14-04-2017, 14:04
sprinteros1 napisał/a: | Siemka potrzebuję pomocy w znalezieniu taniego koła pasowego |
jasno i wyraźnie napisane ogólnie bardzo potaniały, jak ja kupowałem u Japaneze w 2008 to płaciłem o ile dobrze pamiętam 400zł. Drugi raz bym tego nie założył, zostawił bym je na sztywno
karino - 14-04-2017, 14:11
Może i tak potaniały.....piszę z podejrzliwością bo za swoje 2 lata temu po zniżkach , znajomościach etc. zapłaciłem 250 zł.... zapytaj tu : https://www.eurojapancars.pl/
Mateusz25 - 21-06-2017, 23:03
Witam.
Właśnie przerabiam temat po demontażu dwóch pasków, zmianie rolki napinającej. Jednego chciałem uniknąć, ale nie dało się - obudowa , osłona rozrządu do wymiany, pasek rozrządu, wydaje mi się, że jest OK. Przesyłam fotki. Koło pasowe, teraz mam nawet 2 - widać. Objawy, takie jak u wszystkich, piszczenie i bicie koła na boki, potem ustawało. Co myślicie?
Czy ktoś miał już podobny problem i czy obudowa to trudny temat do nabycia ?
Podaję link do fotek:
https://drive.google.com/drive/folders/0BwvMzR5BrZR4MXNDY09LUkhtX0k?usp=sharing
Pozdrawiam
karino - 22-06-2017, 12:48
Patrze na te fotki i nie wierze .... czy to koło rozwaliło tak obudowę ??? Jeśli tak to strasznie nim huśtało i przegapiłeś odpowiedni moment do wymiany koła....Obudowę niedawno widziałem na allegro tylko nie pamiętam czy do 2.0
Mateusz25 - 23-06-2017, 15:55
Bicie, uwierz mi nie było aż takie, ale nie spodziewałem się takiej kaszany. Dobrze, że z paskiem OK, szukam obudowy, zrobiłem już z 20 telefonów i dupa. Chodzi konkretnie o dolną, bo ta jest uszkodzona.
karino - 23-06-2017, 21:39
no to życzę powodzenia w poszukiwaniu obudowy..... nie myślałem że to bardzo deficytowy towar...
sprinteros1 - 26-06-2017, 15:11
kupiłem to koło niedlugo po napisaniu posta przezemnie,po około 1.5 miesiaca zaczeło juz delikatnie piszczec ale praktycznie tego nie slychac,nic nie mowie bo sam chcialem jak najtaniej bo bieda była ale jakby ktos chcial kupic to lepiej niech sie zastanowi 2 razy
karino - 26-06-2017, 17:07
tzn. z tej aukcji za 117 zł ?
Mateusz25 - 12-07-2017, 22:37 Temat postu: Pasek piszczy przy starcie po wymianie. U siebie wymieniłem koło pasowe - 190 zł - inter cars, paski Gates - oba, obudowa, niestety pospawana, dwa razy jechała do mnie już umówiona, niestety nie dotarło, bo zawsze coś i sprzedający się wycofywał - fajnie. Spawanie wyszło ok, łącznie z prostowaniem, bo była zapracowana ze starości. Rolkę napinacza paska klimy i wspom. też wymieniona na SKF - a.
Wszystko dzis zmontowane, odpalam - cisza.
Odpalam drugi raz, trzeci, czwarty, króciutki pisk i cisza - pasek klimy i wspom.
Czy za słabo napiąłem, nie wiem, może wy się wypowiecie.
Co do paska klimy i wspom. po odpaleniu pracuje jakby lekko na boki, choć, koła pasowe pracują bez bicia, w porządalu.
Podczas nakładania paska klimy i wspom. zauważyłem, że kolo pasowe sprężarki klimy ma bardzo małe , ale jednak luzy.
Czy to może mieć wpływ.
Trochę latanie za tym było, więc i efekt mógłby być adekwatny.
Pozdrawiam
Krzyzak - 13-07-2017, 08:21
Raczej słabo naciągnięte. Nowe paski potrafią się wyciągnąć i dlatego manual nakazuje je naciągać mocniej niż używane. Druga kwestia to Gates, którego osobiście bym nie zamontował nawet do kosiarki.
Ostatnia to koło sprężarki ma pod spodem łożysko. Kosztuje koło 60zł za Nachi, ale warto je wymienić przy takiej okazji.
Mateusz25 - 13-07-2017, 23:38
Naciągnąłem od alternatora, pompy wody i drugi od klimy i wspomagania , jest cichutko.
Co do łożyska pompy klimy, powiedz czy jego wybicie, wyciśnięcie to grubsza robota i czy w warunkach warsztatowo - garażowych pójdzie. I jakie dokładnie jest to łożysko, jakiś wymiar, czy konkretny typ. Napisałeś o firmie i nic mi to nie mówi. Za parę dni chcę pojechać i zrobić wreszcie klimę , zobaczymy co powiedzą. Będę wdzięczny za informację i dziękuję za nadesłane.
|
|
|