To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.5 TD] KONTROLKI NAPĘDÓW - czyli co ma się świecić

lisekexeter - 20-02-2009, 02:01

witam jestem nowy)) mam pytanko odnosnie pozycji galki napedu. przyjmijmy ze pozycja zero to 2H-wiec naped na tyl pozycja 1 to 4H-czyli naped na cztery kola tak? pozycja 2 to 4HLc -czyli? bo tutaj zacznam sie gubic. na pozycji 2 czyli naszej 4HLc skala sie konczy ale jest jescze poz N i potem 4LLc czy to sie zalacza? bo u mnie galka konczy na 4HLc. pozdrawiam.
zbyszekm2 - 20-02-2009, 07:22

lisekexeter napisał/a:
witam jestem nowy)) mam pytanko odnosnie pozycji galki napedu. przyjmijmy ze pozycja zero to 2H-wiec naped na tyl pozycja 1 to 4H-czyli naped na cztery kola tak? pozycja 2 to 4HLc -czyli? bo tutaj zacznam sie gubic. na pozycji 2 czyli naszej 4HLc skala sie konczy ale jest jescze poz N i potem 4LLc czy to sie zalacza? bo u mnie galka konczy na 4HLc. pozdrawiam.

0.2H napęd na tylną oś
1. 4H napęd na tylną i przednią oś, podział mocy 33/66
2. 4HLc napęd na przednią i tylną oś włączona blokada między osiowa, podział mocy 50/50 każde koło toczy się z jednakową prędkością obrotową (na asfalcie wyczuwalny opór przy skręcie)
3. N wyłączone wszystkie napędy
4. LLc włączony reduktor wszystkie biegi zredukowane o połowę prędkości
aby dalej przerzucać tryby, musisz lekko nacisnąć gałkę (napisane na niej Press)

lisekexeter - 20-02-2009, 12:25

dzieki wielkie kolego zaraz sie ubieram i lece sprawdzic)) jest to anglik i ja i auto tez w UK i chce shoguna troche ogarnac zeby do PL dlecial bez problemu.lece sprawdzic)).
Gene - 23-02-2009, 14:06

ufff... moze to ulatwi identyfikacje co jest wlaczone a co nie jest wlaczone... he he przynajmniej na desce rozdzielczej :wink:
http://www.maddox.pl/superselect.html

pki - 23-02-2009, 19:54

No niezłe - proponował bym rozbudować o opisy takie jak w instrukcji obsługi, znaczy się co kiedy włączyć, nowemu właścicielowi mojej starej pajerki dwa razy tłumaczyłem ale sądząc po wyrazie twarzy nie skumał :D
jawaldek - 23-02-2009, 20:45

Gene napisał/a:
http://www.maddox.pl/superselect.html

gene za to to powinieneś dostać co najmniej Oscara. Ekstra i super wytłumaczenie.Pozdrawiam :)

Czesław - 02-03-2009, 20:49

Witam

Mam pytanie odnośnie mojego auta. W czasie jazdy przy załaczeniu 2H i 4H przy wyższych obrotach mruga mi w liczniku pomarańczowa lampka napędu na obie osie. A przy 4HLc lampka dział poprawnie.

Proszę o pomoc

Anonymous - 02-03-2009, 21:03

Możliwe, że jakoś czujnik jest uszkodzony, ale warto najpierw sprawdzić czy przewody dochodzące do tych czujników nie zaśniedziały lub nie poluzowały się :wink:

P.S witaj na forum i zadowolenia z auta 8) :D

Czesław - 04-03-2009, 20:14

Dzieki za informacje w sobotę dokładnie temu się przyjrzę.

Pozdrawiam

Jarek010 - 28-03-2009, 00:10

Witam.Mam pytanie czy miał ktos z was obiaw tego typu i czy to jest powazne . Chodzi o pajerke 2000r super selekt automat .2 razy podczas jazdy i to jednego dnia zaczeła migac kontrolka centralnego mechanizmu przyczym jechalem na 2wd i kontrolka tylnego napedu zgasla nie swiecilo nic tylko migał cent.mech .Po zatrzymaniu sie i ponownym uruchomieniu wszystko dzialalo ok i dziala do teraz .W książce serwisowej pisze ze jak sie tak stanie to trzeba ponownie uruchomic pajerke i jesli jest ok to nic sie nie dzieje. DZIEKI ZA WSZELKIE SUGESTIE i POZDRAWIAM JESZCZE RAZ WSZYSTKICH
Anonymous - 28-03-2009, 16:27

Witam. U mnie przy takich objawach okazało się , że zaśniedziały kabelki przy elektrozaworkach ale przyczyn może być wiele . Pozdrawiam.
Wojt111 - 31-03-2009, 13:14
Temat postu: Kontrolki napędów
Witam wszystkich, od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem Miśka. Jestem z niego bardzo zadowolony. W teren jeżdżę rzeadko, ale mam działkę z dojazdem prawie ekstremalnym i tam z niego korzystałem i doceniałem. Teraz niestety pojawił pewien problem. Po przejechaniu kilku kilometrów wyłączaja mi się kontrolki napędów i zaczyna mrugać kontrolka blokady napędu. Po zatrzymaniu, wyłączeniu i włączeniu silnika wszystko wraca do normy, a po kilku kilometrach znów się powtarza. Dodatkowo pojawia się dziwny dżwięk, jak przy źle włączonym biegu. Znika on po dohamowaniu prędkości 5-10 km/h. Słychać głuche puknięcie i jest ok. Wiecie co to może być? I jak drogie? :cry:

[ Dodano: 31-03-2009, 13:18 ]
Poczytałem i znalazłem informację o czujnikach napędu, czy wiecie jakie są symbole tych czujników, albo gdzie znajde o nich informacje. Dzięki za informacje i wszelkie sugestie. Pozdrawiam wszystkich!

jawaldek - 31-03-2009, 15:10

Wojt111 napisał/a:
Po przejechaniu kilku kilometrów wyłączaja mi się kontrolki napędów i zaczyna mrugać kontrolka blokady napędu. Po zatrzymaniu, wyłączeniu i włączeniu silnika wszystko wraca do normy, a po kilku kilometrach znów się powtarza. Dodatkowo pojawia się dziwny dżwięk, jak przy źle włączonym biegu. Znika on po dohamowaniu prędkości 5-10 km/h. Słychać głuche puknięcie i jest ok. Wiecie co to może być? I jak drogie? :cry:

Może nie sugeruj się kontrolkami skoro dochodzą dźwięki dziwne. Czy w rejonie Twoim nie ma godnego zaufania mechanika samochodowego?? Spytaj na forum swojego rejonu lub napisz do Hiszpan-a On jest z Twoich okolic może Ci coś podpowie.Witaj na forum,pozdrawiam :)

Wojt111 - 31-03-2009, 15:58

Byłem w serwisie Mitsubishi, tam też mówili mi o kontrolkach. Co do dźwięków, nie znaleźli przyczyny. Proponowali jeździć i zgłosić się jak się pojawi znów. Co do miejsca, błędnie wpisałem województwo, jestem w podkarpackim.

ldek"]
Wojt111 napisał/a:
Po przejechaniu kilku kilometrów wyłączaja mi się kontrolki napędów i zaczyna mrugać kontrolka blokady napędu. Po zatrzymaniu, wyłączeniu i włączeniu silnika wszystko wraca do normy, a po kilku kilometrach znów się powtarza. Dodatkowo pojawia się dziwny dżwięk, jak przy źle włączonym biegu. Znika on po dohamowaniu prędkości 5-10 km/h. Słychać głuche puknięcie i jest ok. Wiecie co to może być? I jak drogie? :cry:

Może nie sugeruj się kontrolkami skoro dochodzą dźwięki dziwne. Czy w rejonie Twoim nie ma godnego zaufania mechanika samochodowego?? Spytaj na forum swojego rejonu lub napisz do Hiszpan-a On jest z Twoich okolic może Ci coś podpowie.Witaj na forum,pozdrawiam :) [/quote]

jawaldek - 31-03-2009, 16:15

:lol: :lol: patrzyłem na miejscowość Hiszpan jest z Rzeszowa. Spróbuj zadzwonić do Małopolskiego polecanego mechanika P. Leszka 0-501 350 495 Może Ci coś podpowie a z opinii na Jego temat to wiem że już nie jednego umarlaka reanimował.Może nawet będzie warto się z nim umówić i podjechać do Niego->> okolice Krakowa.Mechanikom serwisowym,nie obrażając nikogo,tak do końca nie wierzę :wink: