To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Akcyza / karta pojazdu / pierwsza rejestracja ...

arekp - 13-09-2006, 22:30

Chodzilo mi o to, ze w sierpniu pisales o przedluzeniu sprawy do polowy lipca ;-) Az tak dlugo nie odbierales pism?
Anonymous - 13-09-2006, 22:58

oczywiscie chodzilo o sierpien :D co nie zmienia faktu ze pismo ktore zostalo wystawione 13 lipca odebralem 1.08
arekp - 14-09-2006, 13:00

Kolejny temat: karty pojazdu.

Cytat:
W miniony piątek białostocki sąd rejonowy uznał racje właściciela importowanego samochodu, który wytoczył proces cywilny tamtejszemu magistratowi.

- Sąd orzekł, że musimy zwrócić temu panu 425 zł - przyznaje Danuta Górnikiewicz, naczelnik wydziału komunikacji Urzędu Miejskiego w Białymstoku.

Wiecej w serwisie gazeta.pl klik

Anonymous - 14-09-2006, 23:11

no wlasnie, mam zamiar sie i tym zajac w nastepnym tygodniu.
Krzyzak - 21-09-2006, 13:01

DZIŚ na WP
igi - 21-09-2006, 14:06

Wczoraj w programie regionalnym wypowiadał się rzecznik miasta i mówił coś takiego:

"Ten jeden wyrok nie oznacza że miasto będzie zwracać kase. Są jeszcze środki prawne które miasto napewno wykorzysta np odwołania"

Więc to chyba tak szybko nie będzie!!

Anonymous - 21-09-2006, 14:28

no wlasnie, dzis postanowilem ruszyc sprawe i sie wybralem do UC.
okazalo sie (do przewidzenia) ze oczywiscie UC odmowil mi wyplate akcyzy wiec teraz w ciagu 7 dni odwolanie i pewnie kolejna odmowa, a potem do sadu.
w sadzie za to cyt. za onet.pl:
Sąd zawiesił postępowanie i zwrócił się do unijnego Trybunału o wyjaśnienie zgodności polskich przepisów z prawem UE. Podobne postępowania, które toczyły się przed innymi sądami w Polsce, zostały wstrzymane do czasu wydania orzeczenia
ale
Żaden z argumentów podniesionych przez rząd polski nie zmienia mojej opinii, że badany podatek akcyzowy jest niezgodny z art. 90" - podkreśliła Eleanor Sharpston w swojej opinii
skoro
Opinia rzecznika generalnego jest o tyle ważna, że wydając wyrok Trybunał bardzo często idzie wskazaną przezeń drogą. Ostateczny wyrok zapadnie przed końcem roku

wiec trzeba bedzie poczekac do konca roku na kasiore :D

jutro skladam wniosek o zwrot nadplaty za ksiazke pojazdu, potem pewnie do sadu administracyjnego.

roch_27 - 21-09-2006, 14:50

Cytat:
jutro skladam wniosek o zwrot nadplaty za ksiazke pojazdu, potem pewnie do sadu administracyjnego.
a masz jakiś gotowy wniosek :?: zastanawiam się czy też tego nie zrobić :mrgreen:

pozdro

Anonymous - 21-09-2006, 15:17

roch_27 napisał/a:
Cytat:
a masz jakiś gotowy wniosek :?: zastanawiam się czy też tego nie zrobić :mrgreen:

nie mam, ale mam zamiar wykorzystac kilka madrych zdan z pozwu do sadu w tej sprawie: http://autoswiat.redakcja...rta_pojazdu.pdf

arekp - 21-09-2006, 19:07

Jak napiszesz to wklej na forum ... ja w luzniejszej chwili tez chce klepnac 'po swojemu' tak jak papiery do UC ale zawsze warto popatrzec jak robia to inni.

U mnie na razie cisza, nie ma pism a to juz na pewno dluzej niz 30 dni od ostatniego kroku (dlaczego oni mi zawsze daja tylko 7 a sobie 30 dni i tego nie przestrzegaja????). Jak bede w okolicy to pojade osobiscie.

Anonymous - 21-09-2006, 20:06

dzis bylem w Wydziale Komunikacji i w informacji uslyszalem: ze na razie nie wyplacaja bo sie beda odwolywac (o tym pisze igi) ale co najwazniejsze to sie dowiedzialem ze zadnego pisma odemnie nie przyjma :D i zebym spadal z nim od razu do sadu :) , ciekawe czy maja "prawo" pogardzic moim pismem :?: w razie czego poprosze o uzasadnienie na pismie odmowy przyjecia pisma, a potem do sadu.

co do UC to uzasadnienie jest na 5 stron :shock: , pisza tam min. ze zgadzaja sie ze mna ale akcyza jest wylacznie regulacja prawa krajowego do czego maja prawo itd. itd.
smieszny jest kawalek jak mi pisza ze inni to maja gorzej :D i tak cyt. czesc panstw uzaleznia opodatkowanie w zaleznosci od cech charakterystycznych pojazdow, inne panstwa narzucaja stala oplate rejestracyjna.
podatek rejestracyjny obowiazuje w belgii, a jego wysokosc okreslana na podstawie poj silnika wynosi od 62 do 4958EUR, w danii wynosi 105% od kwoty 7122EUR lub 180% powyzej tej kwoty, w hiszpani dla pojazdow...... itd. itd.
i leca po wszystkich krajach UE, ze ile to oni placa, tylko co mnie to obchodzi? bo mnie interesuje akcyza za sprowadzony towar, a nie oplaty zwiazane z "dopuszczeniem" jego do obrotu na terenie polski.
w kazdym badz razie nie mam juz czasu na pisanie odwolania na uzasadnienie 5-cio stronicowe i zlece to dla jakiejs kancelarii.

igi - 22-09-2006, 22:05

arturro napisał/a:
ciekawe czy maja "prawo" pogardzic moim pismem

z tego co wiem nie mają prawa nie przyjąc pisemka. Jak zlewają Cię w informacji to możesz to wrzucic do sekretariatu ogólnego na Słonimskiej 1. Postawią Ci pieczątke że pismo wpłyneło i od tej pory mają 2 tygodnie (w niektórych sprawach jest to 30 dni) na wypowiedzenie się

stanik - 22-09-2006, 23:25

dokładnie, złuż, na tak zwany dziennik (czyli taką książkę w której odnotowuje się wpływające pisma a Ty dostajesz potwierdzenie, albo listem poleconym ze zwrotką do nadawcy. Wtedy nie mają wyjścia, przyjąć musza i mają te ustawowe terminy na odpowiedź
Pozdrawiam

arekp - 11-10-2006, 12:34

Cytat:
"Gazeta Prawna" informuje, że podatnicy mogą mieć poważne problemy z odzyskaniem akcyzy nakładanej na samochody z UE.
Rzecznik Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (ETS) orzekł o niezgodności polskiej akcyzy z prawem wspólnotowym, jednakże jak podaje "Gazeta Prawna" są sposoby na obejście tej decyzji.

Dziennikarze "Gazety Prawnej" twierdzą, że urzędnicy celni mają już pomysł, jak weryfikować wnioski o zwrot pieniędzy tak, by podatnicy nie otrzymali zwrotu w ogóle lub jedynie symboliczny. Taka kilkuetapowa procedura - według "Gazety Prawnej" - dokonywana będzie na podstawie katalogu rzeczoznawców, co pozwoli na wydawanie decyzji odmownych.

Doniesienia "Gazety Prawnej" potwierdzają eksperci podatkowi. Ich zdaniem, taki scenariusz jest prawdopodobny i zgodny z prawem. Nie zmieni tego - jak pisze "Gazeta Prawna" - nawet decyzja ETS. Skrupulatność badania wniosku nie będzie bowiem niezgodna z prawem UE, choć w praktyce będzie oznaczała, że fiskus odda pieniądze tylko nielicznym - czytamy w "Gazecie Prawnej".

Na usta cisnie mi sie tylko skur......

Anonymous - 11-10-2006, 13:02

eetam, ja powolam swoich rzeczoznawcow :D
ja wychodze z zalozenia ze i tak te pieniadze stracilem ale im troche krwi napsuje, a jak spotka mnie bonus w postaci zwrotu to bede happy :lol: