Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Wyciek oleju z....?
robertdg - 14-02-2010, 21:10
Tomashi, uszczelka pod przepustnica gaszaca jest do wymiana, z tym ze nie jest to typowy oring okragły, tylko o prezkroju prostokata, najlepiej zamowic w serwisie, koszt pare zł, od strony turbo mozesz sprawdzic czy dokrecony jest i czy nie cieknie kanal olejowy chłodzacy turbine, one potrafia ciec, tak samo sprawdz dokrecenie kolektora ssacego, oraz wszystkie polaczenia opaskami wokol turbiny, przewodow intercoolera, etc.
Tomashi - 14-02-2010, 21:31
Dzięki Koledzy, na Forum kolegów z Volvo również piszą o uszczelkach :
TUTAJ
Oczywiście, jak tylko się z tym uporam dam znać co i jak.
uciu - 03-04-2010, 22:07
Witam:]
Ostatnio jak byłem wymieniać olej to mechanik wypytując o autko (bo od jakiegoś czasu też taki model za nim chodzi) pozaglądał to tu to tam z ciekawości.. i wspomniał mi właśnie o niewielkim wycieku oleju z okolic turbiny, tzn powiedział, że wyciek jest bardzo niewielki i żebym przy okazji na to zaglądnął i się nie martwił.. Ale po przeczytaniu tego wątku jestem już bardziej spokojny:D ..kiedyś przy okazji może bardziej przyglądnę się temu "wyciekowi".
robert1512 - 15-04-2010, 08:18
Witam forumowiczów
Zaczęło się niewinnie,zauważyłem, że zbiorniczek na płyn hamulcowy ma nalot jakby z oleju.Po zdemontowaniu osłony silnika sytuacja podobna jak do foto z pierwszego postu ale nie dało mi to spokoju....
zaznaczam, że auto nie ma ubytków oleju które wymagały by uzupełniania stanu między przeglądami co 10 000, nie dymi.
Postanowiłem pozaglądać od spodu i po zdemontowaniu podłogi silnika okazało się, że silnik ,misa olejowa i sama podłoga jest zaolejona.....
Lektura tematu podpowiadała aby ściągnąć z turbiny wąż i zajrzeć co we wnętrzu ( zewnątrz turbina sucha).
Wąż w środku zaolejony,zdemontowałem EGR : podobnie zaolejony sporo osadu.
Jako, że mam zamiar pojeździć moją Carismą dłużej postanowiłem reanimować turbinę.
Wybór padł na dużą Firmę z okolic Wrocławia(fantastyczny kontakt tel. i mailowy )
Dostałem do domu turbinę po regeneracji z zastrzeżeniem konieczności odesłania zdemontowanej do firmy i po oględzinach mojej okazało się:
"Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, ale dopiero dzisiaj mieliśmy czas zająć się Pańską turbosprężarką.
Turbosprężarka ma wypracowany korpus środkowy w miejscu, przez które przechodzi łożysko ślizgowe.
Również wirnik, którego wałek przechodzi przez łożysko nosi ślady wypracowania i nie nadaje się do ponownego montażu."
Nadmienię,że teraz po zamontowaniu,wyczyszczeniu EGR, intercoolera i umyciu silnika wszędzie jest sucho, nigdzie się nie poci i nawet wąż na turbo jest wewnątrz suchy.
Na turbinę mam rok gwarancji i jestem naprawdę zadowolony.
ps.nadmienię,że stosowałem zasady użytkowania aby turbina nie była zbytnio narażona na przeciążenia: ( chwila na schłodzenie po trasie,na zimnym delikatnie z obrotami)
Tomashi - 20-04-2010, 00:02
Ile zapłaciłeś za reanimację, jeśli mogę spytać?
robert1512 - 20-04-2010, 18:20
700zł
Tomit - 22-04-2010, 18:54
Mam identyczny problem. Początkowo zwrócił moją uwagę zapryskany korek zbiorniczka płynu ham., po zdjęciu pokrywy okazało się że zawór (ten ze zdjęcia) zaolejony, a przewody w środku mokre (po przeciągnięciu palcem w środku zebrałem tyle że chciało kapać).
Teraz dylemat: regenerować choć nie mam problemów z mocą i spalaniem, żadnych dziwnych dźwięków itd.?
Jeśli regenerować to wolałbym dostać z powrotem swoją turbinę, czy tak też te firmy robią?
Szef okolicznego serwisu zaproponował mi regenerację gdzieś w Wielkopolsce koszt 1100 do 1500 plus wymiana 200zł
Czy można namiar na tę "dużą firmę z okolic Wrocławia"
pawelsonx - 22-04-2010, 19:54
Tomit, czytałes ten post od początku czy tylko kilka ostatnich postów bo wątek zmierz w dziwnym kierunku.
Turbine regeneruje sie wtedy kiedy jest uszkodzona .
olej w przewodach dolotowych powietrza o niczym nie znaczy znajduje się tam z odmy i po kilku latach może się nazbierać całkiem dużo zwłaszcza jak nikt tego nie czyścił poprzednio.
jak oleju nie ubywa cie w dużych ilościach to nie ma co sie martwić dla świętego spokoju możesz wyczyścić wszystkie przewody razem z intercoolerem
Olej w przewodach powietrznych w silnikach dci nie pochodzi tylko od turbiny
Tomit - 23-04-2010, 00:01
Czytałem od początku A pczątek moich zmartwień to właśnie to co w pierwszym poście tego wątku.
Dziękuję pawelsonx i innym, właśnie pomogliście bo sen mi spędzała wizja rozbieganego silnika po puszczeniu turbiny gdy za kierą siedzi moja żona - narazie turbiny nie ruszam, ale przeczyszczę te przewody i intercooler chyba też
Łukasz Wwa - 26-04-2010, 22:24
Koledzy mam pytaniem co do przewodu olejowego dopro olej do turbo. Cieknie mi przy wejsciu do turbo. Można znaleźć zamiennik lub dorobic? W ASO 320 + 150 uszczelki
slav10 - 11-06-2010, 15:09
To i ja sie dolacze z pytaniem. Czy uszczelka pod przepustnice jest okragla bo w ASO gosc nie byl pewien? Chodzi chyba o ta od strony kolektora dolotowego - cena 73 zl.
robertdg - 11-06-2010, 15:11
Jest to oring o przekroju prostokątnym
|
|
|