[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - info dotyczace wymiany oleju po 2000km WAZNE !!!
basik - 08-02-2009, 20:51
Ja nie wymieniam do pierwszego przeglądu. Na liczniku mam już ponad 3k i nie widać, żeby go ubywało. Nie widać też, żeby był brudny.
rochas40 - 09-02-2009, 10:34
obecnie silniki są nowej generacji i nie trzeba wymieniać po 15k-25k tak jak stosowane do niego oleje ale to już jest rzecz indywidualna jak podchodzą do tego tematu inni ja nie wymieniam i w poprzednich moich nowych samochodach też nie wymieniałem wogóle miałem to szczęście że nie dotykałem się do korka olejowego i oby było to tym razem
[ Dodano: 16-03-2009, 14:34 ]
zastanawiam się poważnie nad wymianą na olej
1. Shell Helix Ultra Extra 5W30
lub proponowany przez ASO
2. Castrol 5W30 EDGE
3. Castrol 0W30 EDGE longlife
z Castrolem nie miałem doświadczenia
jaki olej z tych wymienionych możecie polecić za najbardziej sprawdzony ?
mobista - 19-03-2009, 21:39
Ja też szukam oleju na zmianę po 2 tysiącach - zainteresowany jestem Shell HELIX ULTRA 5W-30 czy to dobry wybór?
Anonymous - 19-03-2009, 22:54
Helixy ultra, są moim i nie tylko moim zdaniem najlepszymi obecnie ogólnodostępnymi olejami na rynku obok motula,osobiście jak będę zmieniał olej użyję ultra 5w30 lub 5w40, tylko który będzie lepszy, co wy na to?
Uwex - 20-03-2009, 08:09
Bastek77 - o ile dobrze rozgryzłem opisu obu olei , to lepszy jest 5W30 . Zobaczymy co napiszą ci co się znają ?
Radassss - 20-03-2009, 08:13
nie bede sie wglebial 5/30 lepiej
elturu - 20-03-2009, 11:19
Hej!
Zainteresowany tematem wymiany oleju wysłałem zapytanie do Mitsubishi Motors z Polandii o to kiedy należy go wymienić. Dostałem taką odpowiedź:
"Uprzejmie informuję, że producent nie przewiduje konieczności wymiany oleju po 1.000-1.500km. Jest to w mojej ocenie czysto kosmetyczny zabieg. Uzasadnieniem może być zalanie produktu ogólnie dostępnego w sieci sprzedaży detalicznej w Polsce (na przykład na okoliczność potrzeby uzupełnienia oleju). Tu zwrócę uwagę że kontrola poziomu oleju jest czynnością czysto eksploatacyjną, pozostającą w gestii użytkownika samochodu. Dodam, że nie zaleca się mieszania środków smarnych posiadających różne bazy, parametry fizyczno - chemiczne oraz klasy lepkościowe.
Z mojego doświadczenia mogę potwierdzić, że oleje silnikowe zalewane w trakcie cyklu produkcyjnego jednostki napędowej w fabryce faktycznie różnią się od powszechnie stosowanych i dostępnych na rynku detalicznym.
Podsumowując zmianę oleju silnikowego w tej sytuacji pozostawiłbym wyłącznie do Pańskiej decyzji"
Czyli nie dokońca wyjaśnione ale ja w takim razie zalewam olej przy ok 10k km, chociaż jeszcze się okaże czy może nie na pierwszym przeglądzie.
PZDR
spunki - 20-03-2009, 11:27
Ja tez zaleje na pierwszym przegladzie, miesiecznie robie cos kolo 1000 km wiec po roku bedzie pewnie ponad 10 000.
Anonymous - 20-03-2009, 11:42
Ja wymienilem.
Po miesiacu mialem 3kkm, a po tym weekendzie bede mial juz 4,2kkm
Pozdr
AK
krzychu - 20-03-2009, 14:00
koledzy Uwex i Radassss wytłumaczcie mi czemu 5W30 jest lepszy od 5W40 z czego to wynika bo naprawdę tego nie rozumiem.
Krzychu
Radassss - 20-03-2009, 14:31
juz to nie raz tlumaczylem w innych watkach naprawde nie chce mi sie poraz kolejny... to nie to ze on jest lepszy, jest inny i przeznaczony do czego innego do tego Lancera akurat 5w/30
poziomka - 20-03-2009, 16:10
wymieniłem po 2 tys na Statoil 5w30 po przeczytaniu informacji od kolegi Radassss.
AutoGt sugeruje wymianę oleju - ja się z nimi zgadzam - nie wiem tak do końca co tam wcześniej było nalane w fabryce.
igor
filippoz - 20-03-2009, 19:13
Ja mam już 4K przejechane i w następnym tygodniu umówię się na wymianę oleju. Wziąłem także StatOil Lazer Way LL 5w-30.
Duże podziękowania dla Radassss'a za pomoc
Anonymous - 20-03-2009, 20:39
filippoz napisał/a: | Ja mam już 4K przejechane i w następnym tygodniu umówię się na wymianę oleju. Wziąłem także StatOil Lazer Way LL 5w-30.
Duże podziękowania dla Radassss'a za pomoc |
Nie chce psuć Tobie humoru, ale oleju tworzonego z główną myślą o C3 nie zalałbym do benzyniaka.
Jak chcesz uzasadnienia to odezwij się na priv.
Radassss - 20-03-2009, 20:47
to nie jest olej tworzony glownie z mysla o C3, glowym zalozeniem jest opracowanie czegos dla zaturbionych FSI, teoretycznie do Lancera powinien byc C1 ale takich generalnie nie ma, sa glownie C2 i C3, generlnie nie przeszkadza, norma "A" w tym przypadgku sie liczy glownie zapewnie o tym wiesz, ksiazka obslugi jest uniwersalna i jest podane tez B (dla diesla)
z tym ze nie wiem co ma na mysli producent piszac norme i dopisalac lub wyzsza...
dla scilosci:
C1-04 - trwały i wysokiej jakości olej (zwykle) w klasie ACEA A5/B5 przeznaczony do użycia jako najbardziej odpowiedni do silników Diesla z PDF i TWC, w samochodach o wysokich osiągach, jak również wysilonych vanach z motorami wysokoprężnymi i benzynowymi wymagającymi środka smarowego z unikalnymi dodatkami zmniejszającymi tarcie, o niskiej lepkości i "low SAPS".
Wymagana lepkość na ścinanie HTHS (High Temperature High Shear-rate viscosity) 2,9 [mPa s], zawartość siarki mniejsza niż 0,2%. Oleje te wydłużają żywotność filtrów cząstek stałych oraz katalizatorów trójfunkcyjnych, wpływają na oszczędność paliwa.
C2-04 - trwały i wysokiej jakości olej (najczęściej) w klasie ACEA A5/B5, stabilny eksploatacyjnie. Najbardziej odpowiedni do silników Diesla z PDF i TWC, w samochodach o wysokich osiągach. Zalecany również do wysilonych vanów i aut osobowych, z motorami wysokoprężnymi i benzynowymi wymagającymi niskotarciowych środków smarowych o niskiej lepkości, o średniej zawartości siarki (poniżej 0,3%) i fosforu typu "mid SAPS", gdzie HTHS 2,9 [mPa s].
Jego głównym zadanie jest przedłużenie działania filtrów PDF i katalizatorów TWC przy zapewnieniu niskiego zużycia paliwa.
C3-04 - trwały i wysokiej jakości olej, najbardziej odpowiedni do silników Diesla z filtrami PDF i katalizatorami TWC, w samochodach o wysokich osiągach, jak również w wysilonych vanach i samochodach osobowych napędzanych motorem wysokoprężnym z wtryskiem bezpośrednim, jak również jednostką benzynową najnowszej generacji (VW FSI/TFSI, Toyota D4, PSA HPI, Ford DiSI, Renault ide czy Mitsubishi GDI).
z tym ze ten LL jest "mid SAPS" wiec nie ma co sie stresowac
|
|
|