Carisma - Ogólne - sprzęgło
Morfi - 17-02-2010, 23:23
GDI ma japońską skrzynie (bez grzybka)
pawelsonx - 17-02-2010, 23:28
skrzynie manualne
gdi japońska
di-d skrzynia szwedzka od volvo
reszta renault
Siero19 - 17-02-2010, 23:34
Cytat: | masz skrzynie z Renault Tylko GDI mialy skrzynie japonskie |
ja mam GDI i tez terkocze jak w stary maluchu, i w sumie coraz bardziej dochodze do wniosku, ze mam to gdziec a jak sie sypnie to kupie komplet z silnikiem, i wydam z 1,5 k zł ale co tam, przeciez to super GDI
Morfi - 18-02-2010, 00:26
Wymien olej w skrzyni.
Anonymous - 18-02-2010, 22:30
pawelsonx, w sumie już zbliża mi sie 150k km więc może i by warto było wymienić olej
Tomashi, raczej japończyk-nie mam tego grzybka (wrzucanie wstecznego to pikuś) takie zgrzytki występują przy biegach pierwszych do trójki
NovyScot - 06-05-2010, 05:41
Co do tych szumow, na 1000% nie jest to nic ze sprzeglem.
Diagnoza mojego mechanika byla: szumi lozysko w skrzyni.
Zmnienialem dzisiaj sprzeglo (komplet tj tarcza, docisk, lozysko) i co? Dalej szumialo.
Podjechalem wiec jeszcze raz do mechanika, z prosba o zmiane skrzyni (uzywana nie wiem po jakim przebiegu). Efekt jest taki ze jest teraz bardzo cicho, nie idealnie bo tez szumi ale trzeba sie wsluchac. Natomiast jest znaczna poprawa.
Co z tego ze skrzynia w GDI jest japonska jak i tak jest gowniana.
Mam przejechane 110 tys mil (176 tys km)i skrzynia rzezi faktycznie swietna japonska technologia.
Dla przykladu:
-kolegi Laguna 2.0 benzyna 2001r 215 tys mil (344 tys km) nic przy skrzyni nie bylo robione, teraz kupil Audi A4 1.9 TDI 120 tys mil- w skrzyni cisza jak makiem zasial.
-kolegi Lanos 1.6 1998r cos ponad 300 tys km nic przy skrzyni nie bylo robione.
-wujka Sierra 2.3 B 1983r ponad 300 tys km nic przy skrzyni nie bylo robione.
To takie moje male refleksje.
mlun - 06-05-2010, 09:19
A jak ja bym napisał że przejechałem 300k km i w skrzyni nic nie bylo robione to co(swoją drogą mam prawie 170k i nic nie hałasuje)? Takie same przykłady jak i twój. Nie ma co opierać się na opinii z jednego samochodu bo jak widać jest bardzo mało przypadków że coś się dzieje ze skrzynią.
Podałeś przykład Laguny, i co że ze skrzynią nic się nie dzieje jak każdy wie jak tam działa elektronika(nie mówię że akurat twojego kolegi się sypie tylko co mówią statystyki i co się czyta na forach).
Anonymous - 10-05-2010, 21:24
ja miałem w lutym tego roku robiona skrzynię tzn. wymienione łożysko wałka sprzęgłowego, łożysko mechanizmu różnicowego, łozyska w skrzyni, łożysko oporowe, tarcza sprzęgła, jakieś zimmeringi, olej... Przez jakis czas był spokój ale teraz znowu słychać terkotanie... Ale już nie takie głośne jak przedtem i tylko słychać na postoju - na luzie. Jak wcisnę sprzęgło to jest cisza i podczas jazdy też nie słychać terkotania ani "mielenia gwoździ" jak poprzednio. Nie wiem co może być tego przyczyną - mechanik też już nie wie... W zeszłym tygodniu odpowietrzyliśmy sprzęgło i dolaliśmy płynu DOT-4, na parę dni ucichło i znowu słychać lekki terkot. Dodam, że nie zawsze je słychać; raz słychać od razu po włączeniu silnika, raz po rozgrzaniu - nie ma reguły... No i nie wiem co z tą skrzynią...
Siero19 - 10-05-2010, 23:13
damiano napisał/a: | tzn. wymienione łożysko wałka sprzęgłowego, łożysko mechanizmu różnicowego, łozyska w skrzyni, łożysko oporowe, tarcza sprzęgła, jakieś zimmeringi, olej... |
ile dałeś za wszystko jesli mozna wiedziec?
Anonymous - 10-05-2010, 23:22
Siero19 napisał/a: | damiano napisał/a: | tzn. wymienione łożysko wałka sprzęgłowego, łożysko mechanizmu różnicowego, łozyska w skrzyni, łożysko oporowe, tarcza sprzęgła, jakieś zimmeringi, olej... |
ile dałeś za wszystko jesli mozna wiedziec? |
w sumie zaplaciłem 1200 zł (w tym robocizna 500 zł). Części kupował mój mechanik, głównie u Japaneze...
tom1312 - 25-10-2010, 20:04
Witam! Odświeżę trochę temat. Mam problem ze sprzęgłem. Objawia się to tym że kiepsko mi ono odbija, wręcz przywiesza mi się tak w środku przy odbijaniu i potem powoli odbija do końca. Co to może być?? Czy to może być wina wysprzęglika?
cinek74 - 13-11-2010, 12:09
witam,
ja także podłączę się do tematu sprzęgła ponieważ mam podobny problem:
właśnie kpiłem Carismę 1.8 GDI z 2000 r. i mam pytanie odnośnie pedału sprzęgła bo dość ciężko pracuje czy to normalny objaw bo wcześniej miałem Carismę 1.6 z 1997 i miałem podobny problem.Dodam tylko że biegi zmienia się bez problemu.
Pzdr
|
|
|