Outlander II GEN Techniczne - filtr cząstek stałych 2.0 DID vs 2.2 (PSA) koszty i problemy
radek1111 - 10-08-2009, 18:38
jestem po rozmowie z serwisem w suwałkach i wychodzi ,że obecnie można wymieniać sam płyn bez zbiorniczka ,a co do wymiany filtra cząstek to wymienia się sam wkład, a co za tym idzie obie czynności są o połowe tańsze niż podawane ceny na początku wątku
Anonymous - 10-08-2009, 19:13
radek1111, jaki masz przebieg?
radek1111 - 11-08-2009, 23:13
hyhy na dziś 55 kilosów odebrałem auto dzis
niezawodny - 16-08-2009, 15:02
radek1111 napisał/a: | jestem po rozmowie z serwisem w suwałkach i wychodzi ,że obecnie można wymieniać sam płyn bez zbiorniczka ,a co do wymiany filtra cząstek to wymienia się sam wkład, a co za tym idzie obie czynności są o połowe tańsze niż podawane ceny na początku wątku |
Potrzeba jest matką wynalazków.
Szczerze wątpię aby w przyszłości były do poniesienia takie koszty o jakich straszą tu na wstępie posiadacze przestarzałym silników 2.0 - zazdrośnie patrzących na posiadaczy nowoczesnych silników 2.2
Rynek ma to do siebie że nie znosi próżni - gdy w/w problem faktycznie się pojawi (bo na razie to jest wróżenie z fusów) to znajdzie się alternatywne rozwiązanie, jak znam życie to całkowicie bezkosztowe bo przecież bez tego filtra auto będzie jeździć tak samo...
P.S.
Wątpię aby taka firma jak Mitsubishi zafundowała sobie takiego medialnego samobója - konkurencja tylko czeka żeby takie potknięcia nagłośnić i wykorzystać.
jmgmotocykle - 16-08-2009, 23:12
zgadza się - ponadto jest rynek wtórny.... jakieś 3 m-ce temu o pien sciętego drzewa uszkodziłem swój FAP - rozleciał się w drobny mak a płyn się wylał... 15 minut na allegro i juz miałem kpl. układ za 250zł (z przesyłką) od powypadkowego c-crossera z przebiegiem 7 tyś. km....
Anonymous - 28-08-2009, 14:17
tomekrvf napisał/a: | Podstawowy podział filtrów DPF (FAP to też DPF tyle że po francusku):
-filtry typu otwartego (Outlander 2.0 DID)
-filtry z przepływem spalin przez ścianę tzw filtry typu zamkniętego |
Wiatm.
Dyskusja ciekawa ale jak odróżnić czy filtr DPF jest typu zamkniętego a jak otwrtego?
Skad mam wiedzieć czy dany samochód( już nie chodzi tylko a miśka) ma dany typ filtra?
Pozdrawiam
tomekrvf - 28-08-2009, 20:02
doli73 napisał/a: | Skad mam wiedzieć czy dany samochód( już nie chodzi tylko a miśka) ma dany typ filtra? |
Najlepiej zapytać w serwisie.
Generalenie w samochodach z filtrem DPF w okolicy filtra zamontowane są czujniki temperatury i rurki metalowe które biegną do czujnika ciśnienia który mierzy ciśnienie przed i za filtrem(tak jest w Pajero z "zamkniętym" DPF)
tcic - 03-11-2009, 23:47
Witam,
Ponieważ swiadomie kupiłem outka 2.2 HDI z filtrem DPF, powiem dlaczego:
1. Przez kilka lat jeżdziłem Peugeot 607 2.2HDI z DPF. Koszty serwisu to tak naprawdę uzupełnianie płynu co 80.000 km w kwocie ok. 500 zł. Sam filtr do wymiany po ok. 180 tys km (po gwarancji) do dostania bez problemu na allegro i innych tego typu miejscach. Pamiętajmy że jest to rozwiązanie stosowane od wielu lat w koncernie PSA. Części jest w brud. Całkowita wymiana filtra na dziś max. ok. 2,0-2,5 tys zł.
2. Duża oferta warsztatów, które lepiej lub gorzej zabierają sie za regenarację tych urządzeń (wystarczy przejrzeć oferty w net-cie)
3. Same silniki 2.2 HDI mają doskonałe opinie u mechaników (choć wymagają dbałości)
4. W Outlandere silnik 2.2 HDI poprostu lepiej się sprawuje - i tu zdania raczej są zbieżne.
5. Silniki Made in France są najmocniejszą stroną francuskiej motoryzacji, co przyznają nawet tak ortodoksyjni producenci jak Ford, Opel, SAAB, VOLVO czy nawet BMW, stosując te silniki w swoich produktach.
Generalnie nie ma co bać się tego rozwiązania. Pamiętajmy, że jeszcze 10 lat temu katalizatory w silnikach benzynowych były postrachem. Kto dziś się nimi przejmuje ?
A radość z jazdy 2.2 DID...... bezcenna.
dab - 04-11-2009, 18:03
tcic napisał/a: | 5. Silniki Made in France są najmocniejszą stroną francuskiej motoryzacji, co przyznają nawet tak ortodoksyjni producenci jak Ford, Opel, SAAB, VOLVO czy nawet BMW, stosując te silniki w swoich produktach. |
ojojoj..co to sie narobilo
wystarczy wejsc na jakies forum jakichs Franc i poczyta sie bez problemu opinie zadowolonych uzytkownikow o ich silnikach
sylb - 04-11-2009, 21:36
dab napisał/a: | tcic napisał/a: | 5. Silniki Made in France są najmocniejszą stroną francuskiej motoryzacji, co przyznają nawet tak ortodoksyjni producenci jak Ford, Opel, SAAB, VOLVO czy nawet BMW, stosując te silniki w swoich produktach. |
ojojoj..co to sie narobilo
wystarczy wejsc na jakies forum jakichs Franc i poczyta sie bez problemu opinie zadowolonych uzytkownikow o ich silnikach |
Polecam wikipedie, sam się zdziwiłem, ale faktycznie z tego wynika, że silniki diesla to ich mocna strona.
tcic - 05-11-2009, 09:55
Coś w tym jest.
Sam się zdziwiłem rozmawiając z mechanikami i zasięgając opinii. Jak spytać w warsztacie o silniki diesla PSA, to zdecydowana większość powie, że są NIEZNISZCZALNE pod warunkiem serwisowania i dobrego paliwa. A wystarczy zapytać o - wydawałoby się kultowy - silnik 2.5 TDI V6 VW-Audi - i każdy mechanik nie zostawi na nim suchej nitki (permanentne kłopoty z wałkami rozrządów po ok. 150-200 tys km). To samo na forach internetowych - praktycznie brak zadowolonch uzytkowników (kiepskie oceny nie dotyczą 1.9 TDI). Osobiści potwierdzam z doświadczenia - 2.2 HDI to naprawdę doskonałe motory. Nie wysilone, oszczędne, "miękkie" w pracy, ciche, elastyczne, bez tendencji do przegrzewania. Tyle, że trzeba poradzić sobie z DPF i .... kosztami serwisowania w ASO Mitsubishi Mam nadzieję, ze poza uzupełnianiem płyn w zbiorniczku nic więcej a ASO Mitsu nie będę musiał robić.
dab - 06-11-2009, 23:42
sylb napisał/a: |
Polecam wikipedie, sam się zdziwiłem, ale faktycznie z tego wynika, że silniki diesla to ich mocna strona. |
zamiast wikipedii polecam kontakt z "zywa tkanka" - uzytkownikami na forach gdzie ujezdzaja te silniki, wielu z nich ma koszmary sene na temat slynnego kola dwumasowego w HDI...
Kazdy silnik cos ma na swoim sumieniu, rowniez "te" francuskie - nie ma co na sile ich wybielac
Porownywanie z 1,9 TDI nie ma tez przeciez najmniejszego sensu....z wielu oczywistych wzgledow
tcic - 07-11-2009, 21:04
Zgoda. Twierdzę tylko, że akurat w kategorii "silniki" koncern PSA nie ma się czego wstydzić.
jmgmotocykle - 22-11-2009, 17:40
co do koła dwumasowego i PSA - przed outkiem miałem toyotę corollę verso 2.2 d-cat 150PS - przy 27 tyś była wymiana na gwarancji , przy 39 tyś (jak ja sprzedawałem) zaczynało się ponownie szarpanie na kierownicy - wniosek - każda nowośc jest dopracowana po kilku latach - teraz w wilelu modelach stosuje sie dwumasówki i nie słychac o awariach....
sylb - 27-11-2009, 17:00
Kto mi pokaże wykres z VW 2.0 gdzie będą katalogowe dane tej. 310Nm i 2000obr.
|
|
|